Šport
11 ogledov

Ruski stroj demoliral Češko in zasedel vrh

Rusija Češka navijači Vroclav Euro 2012
1/34
EPA
Rusi so evropsko prvenstvo začeli v stilu, eni izmed tihih favoritov letošnjega turnirja na Poljskem in v Ukrajini pa so na prvi tekmi v Vroclavu ponižali Češko z dvema goloma vzhajajočega zvezdnika Alana Dzagoeva (4:1). Po remiju Poljske in Grčije na prvi tekmi v Varšavi je "zbornaja komanda" zdaj sama na vrhu skupine A.

Nogometaši Rusije so v velikem slogu odprli letošnji turnir in razstavili Češko z nekaj vrhunskimi protinapadi in neusmiljenimi zaključki prevzeli vodstvo v skupini A, ki naj bi bila ena najbolj izenačenih na letošnjem Euru. Alan Dzagoev je vodilni gol zabil po 15 minutah igre, potem ko se je strel Aleksandra Keržakova odbil od vratnice, Roman Širokov pa je po podaji razpoloženega kapetana Andreja Aršavina povišal na 2:0 že pred iztekom prve pol ure.

Čehi so se sicer vrnili v igro z zadetkom Václava Pilařa kmalu po začetku drugega polčasa, a je izvrstni Dzagoev po podaji rezervista Romana Pavljučenka še drugič premagal nesrečnega vratarja Petra Čecha, Pavljučenko pa si je za zadnji gol večera s solo akcijo pripravil strel z roba kazenskega prostora in mojstrsko zadel za končnih 4:1.

Rusi so po uvodnem pritisku Čehov povedli iz praktično prve prave priložnosti. Izvrstna podaja Konstantina Zirjanova s strani je našla osamljenega Keržakova na drugi vratnici, njegov strel z glavo pa se je odbil od vratnice Čecha. Na rusko srečo je žoga padla točno na nogo Dzagoeva, ki jo je z močnim strelom poslal mimo češkega bloka v mrežo.

Dzagoev je imel že v enem naslednjih napadov na nogi povišanje vodstva, ko je po hitrem protinapadu ostal povsem sam na desnem krilu, a pred Čechom divje streljal visoko preko gola. Češka obramba je drugič kapitulirala v 24. minuti, ko je Aršavin s podajo med branilci našel samega Romana Širokova, ki je elegantno spravil žogo prek Čecha za 2:0.

Keržakov je imel slabih deset minut kasneje priložnost že za neverjetnih 3:0, a je po novi fantastični akciji in podaji v sredino z dvanajstih metrov streljal preko vrat. Čehi si z izpostavljenim levim bokom, kjer je igral napadalno usmerjeni Michal Kadlec, ob rahlem deževju niso pripravili niti ene prave priložnosti v prvem polčasu.

Gol Pilařa začel češko ofenzivo

Ko je že kazalo, da se tudi v drugem polčasu razmerje sil ne bo spremenilo, saj so Rusi še naprej za šalo izigravali češko obrambo, so tribune v Vroclavu prvič zares eksplodirale. Številni češki navijači so se namreč lahko razveselili gola svoje reprezetance, ko je po globinski podaji ruski obrambi ušel Pilař, preigral vratarja Vjačeslava Malafejeva in znižal na 1:2.

Pavljučenko Aršavin Rusija Češka Euro 2012 Vroclav | Avtor: EPA EPA
Čehi so se po znižanju prebudili in vsaj malce stisnili Ruse na njihovo polovico. Kljub vsemu je do največje priložnosti prišel Keržakov, ki je po novi fantastični podaji Aršavina pred Čechom "iz prve" streljal močno, a tudi nenatančno mimo njegove daljše vratnice. Napadalec Zenita je v 70. minuti z lepim preigravanjem prišel v novo lepo priložnost, z levico pa je streljal daleč mimo Čechovih vrat.

Pavljučenko prišel, podal, zabil

Nezbranega Keržakova je selektor Dick Advocaat kmalu zamenjal z enim izmed junakov zadnjega Eura, nekdanjim napadalcem Tottenhama Pavljučenkom, v veliki priložnosti za izenačenje pa bi se kmalu znašli Čehi. Tomáš Rosický je prišel do strela z roba kazenskega prostora, Malafejev pa je po lepi obrambi ulovil odbito žogo tik pred vtekajočim Milanom Barošem.

Pavljučenko ni potreboval veliko časa za ogrevanje, saj je v 79. minuti z enostavno podajo v prostor najprej zaposlil Dzagoeva za 3:1, nato pa po samostojni akciji in natančnim strelom z roba kazenskega prostora premagal Čecha za že zajetnih 4:1. Izjemno čista tekma se je končala brez enega samega rumenega kartona.

Dzagoev: "Ena izmed šestih stopničk do finala"

"Imeli smo težave s kombinacijami Rusov. Imeli so veliko priložnosti. Nismo jim mogli odvzeti žoge. Ogledali smo si veliko njihovih tekem, imajo izjemno tehniko in danes so nam pokazali, kako dobra ekipa so," je bil po tekmi poln hvale na ruski račun češki strateg Michal Bílek.

"Zelo pomembno je, da smo že na prvi tekmi prikazali dobro predstavo. To je ena izmed šestih stopničk do finala. Težko nam je bilo pri rezultatu 2:1, ampak izvrstna predstava Romana Pavljučenka nam je pomagala in radi bi se mu zahvalili zanjo," je vlogo junaka tekme na Pavljučenka prenesel strelec dveh golov Dzagoev.

EP v nogometu, skupina A, prvi tekmi:

Rusija : Češka 4:1 (2:0) (Vroclav)
Dzagoev (15, 79), Širokov (24), Pavljučenko (82); Pilař (52)

Postavi

Rusija: Malafejev; Anjukov, Berezucki, Ignaševič, Žirkov; Širokov, Denisov, Zirjanov; Dzagoev (od 85. Kokorin), Keržakov (od 73. Pavljučenko), Aršavin. Na klopi: Akinfejev, Šunin; Šaronov, Granat, Nababkin, Izmailov, D. Kombarov, Kokorin, Glušakov, Semšov, Pavljučenko, Pogrebnjak.

Češka: Čech; Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec; Plašil, Jiráček (od 76. Petržela); Pilař, Rosický, Rezek (od 46. Hübschman); Baroš (od 86. Lafata). Na klopi: Laštuvka, Drobný; Suchý, Limberský, Rajtoral, Petržela, Hübschman, Kolář, Darida, Necid, Pekhart, Lafata.

Sodnik: Howard Webb (Anglija).

Že odigrano:
Poljska : Grčija 1:1 (1:0) (Varšava)
Lewandowski (17); Salpingidis (51)
RK: Szczęsny (68/Poljska); Papastathopoulos (44/Grčija)
Karagounis (Grčija) je v 71. minuti zapravil enajstmetrovko.

 

Komentarjev 3
  • doomchi 21:23 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • grega.prebil 21:08 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • anja.scuka 20:29 08.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **