Šport
11 ogledov

To bo nora dirka!

Gianni Bugno (levo) je bil zadnji pred Paolom Bettinijem (desno), ki je dvakrat Žurnal24 main
Danes se na SP v kolesarstvu obeta spektakel. Med sabo se bodo pomerili trenutno najboljši kolesarji na svetu. Favoriti so Italijani in Španci, na startu bo tudi šest Slovencev.
 

260 peklenskih kilometrov

Kolesarji bodo prevozili 15 krogov po dobrih 17 km. Dirka ima kar 3525 višinske razlike.

"Sem v dobri formi in za sabo imam eno najboljših sezon v moji karieri. Zato je moj edini cilj, postati svetovni prvak," je pred nedeljsko kolesarsko preizkušnjo v Vareseju povedal Alejandro Valverde , ki je še drugič v karieri dobil točkovanje v seriji Pro Tour i n pred nedeljsko dirko velja za enega največjih favoritov. "V odločilnem delu dirke bom poskušal napasti, če pa bo prišlo do sprinta, bom povsem na razpolago Freireju, s katerim smo med sezono sicer tekmeci, vendar, ko oblečemo drese naše reprezentance se vse spremeni. Smo ena ekipa, držimo skupaj in vsi delamo za dosego enega cilja," je še dejal Valverde, ki je član sanjsko močne španske reprezentance.

Oscar Freire je na SP v Italiji, natančneje  v Veroni, obakrat postal svetovni prvak. © Reuters

 
Še jesti bo težko
Prav kolesarji s Pirenejskega polotoka spadajo med najresnejše kandidate za zlato medaljo. Poleg Valverdeja bo njihov prvi mož za morebitni sprint trikratni svetovni prvak Oscar Freire , nikakor pa ne smemo pozabiti na olimpijskega prvaka Samuela Sancheza in prvega imena letošnjega leta Alberta Contadorja , ki sicer ne velja za specialista za enodnevne preizkušnje, vendar: "OI in SP so nekaj posebnega. Seveda mora biti profil proge čimbolj zahteven. To bo nora dirka. Trasa je taka, da ne bo časa za predah, tako da bo že samo jesti med dirko zelo težko. Pričakujem številne napade in če bo prišlo do nevarnega pobega, potem bo ubežnike težko ujeti."

 

Preberite še ...

Božič: Težko je biti pameten
Intervju: Jani Brajkovič
Brajkovič osmi v vožnji na čas
Koren sedmi v vožnji na čas
Bettini: Grem kot motor
Na SP z dobrimi občutki
Utrujenost večja od želje

Če to reče kolesar, ki je trenutno v sijajni formi, potem lahko v Vareseju pričakujemo pravi spektakel. Kako so Španci vsi do zadnjega podrejeni zgolj enemu cilju, in sicer temu, da osvojijo naslov svetovnega prvaka, povedo tudi naslednje Contadorjeve besede: "Pripravljen sem se žrtvovati za Valverdeja, Freireja in Sancheza. Če pride do sprinta imamo Freireja, v nasprotnem primeru je tu Valverde." No, "Paco" Antequera , dolgoletni španski selektor, je bil jasen: "Contadorja vzamem, vendar se bo moral podrediti taktiki."

Vsi za enega, eden zase

Podobne želje pa imajo v italijanskem taboru, kjer bodo praktično vsi kolesarji pomagali dvakratnemu svetovnemu prvaku Paolu Bettiniju , ki je zmagal tako v Salzburgu pred dvema letoma kot tudi lani v Stuttgartu . "Smo dobri prijatelji, saj se že dolgo poznamo in vsi se zavedamo, da bo to prav poseben dan. Sam se odlično pripravljen, celo boljše kot v Salzburu in Stuttgartu," je povedal "Čriček" in obenem opisal progo: "Je zahtevnejša kot lanska v Stuttgartu. Vsi izpostavljajo oba vzpona, sam pa menim, da se lahko največjo razliko naredi na vrhu klancev, ko gre cesta rahlo 'pod nogo'."

Schumacher brani tretje mesto iz Stuttgarta. © Reuters

 
Če imajo Španci kar nekaj kolesarjev, ki bodo poskušali zmagati, pa je v italijanski reprezentanci vse jasno. Edini kapetan je Bettini in tega se zavedajo vsi, tudi Davide Rebellin, Damiano Cunego in Alessandro Ballan , ki je vse to tudi potrdil: "Jasno je, da smo tukaj vsi z namenom, da pomagamo Bettiniju priti do naslova svetovnega prvaka." Bettini je potrdil, da je tokrat še bolj motiviran kot prejšnja leta, tudi zato, ker prav v nedeljo njegova hčerka Veronica praznuje peti rojstni dan in bi ji z morebitnim zgodovinskim tretjim zaporednim naslovom svetovnega prvaka vsekakor podaril najlepše možno darilo. "Smo ekipa, ki lahko odgovori na vsako situacijo. Težja kot bo dirka, boljše bo za nas. Španci so favoriti, vendar so tu nevarni še nekateri posamezniki, kot je Frank Schleck in Nemci na čelu s Stefanom Schumacherjem," je svoje razmišljanje razkril selektor izbrane vrste naših zahodnih sosedov Franco Ballerini .

 
 

Če bom imel nekaj sreče, če se bom znašel v ugodni kombinaciji, sem lahko zelo visoko.

Jani Brajkovič

 
Brajkovič je odlično pripravljen
Tudi naš selektor Martin Hvastija se je trudil izbrati kolesarje z različnimi karakteristikami, in to prav zato, ker želi imeti 'pokrite' vse možne razplete dirke. Tako so v Varese odpotovali sprinterja Borut Božič in Grega Bole , izkušeni Gorazd Štangelj, v zadnjem času izvrstni Jani Brajkovič ter člana Perutnine iz Ptuja Kristijan Fajt in Matej Stare , ki sta že lani dokazala, da sta se, če je to potrebno, pripravljena žrtvovati za ekipo. Več o pričakovanjih naših ste si na naši spletni strani lahko že prebrali, zato vam razkrivamo, kaj je v petek povedal junak tega SP Jani Brajkovič: "Mislim, da še nikoli nisem bil tako pripravljen. Testi in kronometer so dokazali, da je noga dobra, zato so moja pričakovanja velika. Če bom imel nekaj sreče, če se bom znašel v ugodni kombinaciji, sem lahko zelo visoko. No svetovno prvenstvo je ena dirka, je v bistvu loterija, tako se zna zgoditi, da ne bo nič." Brajkovičeve besede je že pred odhodom potrdil tudi Hvastija: "Z isto formo se lahko zgodi, da smo med najboljšimi, ali pa nas ni niti med 30."

Brata Frank (levo) in Andy (desno) Schleck. © Reuters

 
Nemci, Belgijci, Avstalci, Schlecka ...
Vsi se strinjajo, da je sta prva favorita prav Freire in Bettini, vendar popolnoma vsi tudi opozarjajo na posameznike iz ostalih reprezentanc. Tako nikakor ne smemo pozabiti na brata Franka in Andyja Schlecka , na Nemce s Schumacherjem, Fabianom Wegmannom, Geraldom Ciolekom in Andrejem Greiplom . Tu so še izjemno močni Avstralci in Belgijici, ki bodo nastopili s Tomom Boonenom, Stijnom Devolderjem, Phillipom Gilbertom in tudi s tistim, na katerega mnogi, tudi Borut Božič in Bettini, opozarjajo, z Gregom Van Avermaetom namreč.

 
 

To bo nora dirka. Trasa je taka, da ne bo časa za predah, tako da bo že samo jesti med dirko zelo težko.

Alberto Contador

 
"Progo poznam in je podobna lanski v Stuttgartu," je povedal Schumacher, zagotovo eno največjih razočaranj na OI: "Po prihodu iz Pekinga nisem bil tisti pravi in nisem mogel normalno trenirati. Prav zato sem lahko s trenutnim stanjem zadovoljen in zato tudi nisem pod pritiskom. Če bo noga prava, potem bom dober." Naj samo še spomnimo, da so se v preteklosti med dobitnike medalj vedno uvrščali tudi tekmovalci z "vzhodnega bloka". Zato nikar ne pozabimo na lani drugega Aleksandra Kolobnjeva , mladega Romana Kreuzigerja , Nizozemca Roberta Gesinka in še na mnoge druge kolesarje, ki se bodo želeli dokazati svojim novim oziroma starim delodajalcem. Seveda ne smemo pozabiti na dirko članov do 23 let, kjer je prišlo do prvovrstnega presenečenja. Skratka, v nedeljo nas čaka pravi spektakel, prava parada šampionov, pravi boj za biti in ne biti, ki ga ni vsekakor vredno zamuditi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.