Šport
10 ogledov

To bo pravo klanje

koren_faca_peterhvastija_main Žurnal24 main
Kristjan Koren bo edini kolesar v kategoriji do 23 let, ki bo na SP nastopil v kronometru in na cestni dirki. Glede na prikazano v letošnji sezoni bo prvi adut Martina Hvastije, vendar ne edini.
 
 

Progo za 'krono' sem si ogledal in bo pravi masaker. Najprej 15 kilometrov rahlega vzpona 'pod nogo', potem gre cesta skozi mesto in sledi spust.

Kristjan Koren

 
"Tu lahko veliko pričakujem predvsem od Korena, ki je bil na vseh dirkah, ki jih je vozil z državno reprezentanco, med najboljšimi. Koren bo edini vozil kronometer, to pa zato, ker nimamo nikogar drugega, ki bi lahko pokazal kaj več," je povedal Martin Hvastija , ki je priznal, da je imel pri sestavi reprezentance do 23 let kar precej težav, saj nima dovolj kakovostnih kolesarjev. Nekateri so namreč poškodovani, spet drugi pa so po koncu lanske sezone prestopili med člane. Še zadnje SP v tej kategoriji pa bo vozil Kristjan Koren , ki se je tako kot ostali mladi reprezentanti pripravljal v Franciji na sloviti etapni dirki Tour de l'Avenir .

"Prve štiri dni sem bil res dober, mogoče celo predober. Potem v Pirenejih pa sem vedel, da nimam možnosti, da bi se boril za najvišja mesta," se je dirke, ki velja za Tour de France v malem, spominjal na koncu 12. v skupnem seštevku Kristjan Koren, ki se je po prihodu domov poskušal čim bolje spočiti: "Tri dni sem se samo vozil v normalnem ritmu, potem pa sem odšel na dirko v Srbijo. Težkih treningov nisem več opravil, saj menim, da je noga tista prava, pa tudi spočiti sem se moral." Prav na francoskem Avenirju so se mnogi pritoževali nad dolžino posameznih etap, nekaj jih je namreč krepko preseglo mejo dvestotih kilometrov.

Kristjan Koren na treningu v reprezentančnem dresu. Sicer pa Koren vozi za moštvo Perutnina Ptuj. © Marjan Kelner

 
"Bodo pa prišli prav za SP. Sploh pa na teh etapah nisem imel težav. Proti koncu sem lahko celo napadal, vendar me v kakšen resnejši pobeg niso pustili," vidi pozitivno stran skoraj desetdnevnega trpljenja na dirki, ki jo organizira agencija ASO , torej ista agencija, ki organizira tudi Tour de France. Korena zdaj na SP čaka vožnja na čas. "Trasa je netipična za specialiste, vendar lahko rečem, da smo tega v zadnjem času že kar vajeni," je progo opisal Hvastija in Koren razmišlja podobno, vendar: "V bistvu ne vem, ali mi je taka proga pisana na kožo ali ne. Iz avta sem si jo ogledal danes (v nedeljo). Šele v ponedeljek pa jo bom prepeljal s kolesom in videl, kaj me čaka. Sicer pa, ko sem dober, mi gre tudi na progah, ki zahtevajo številne menjave ritma. Če pa nisi dober, potem ti ne gre niti po ravnini. Izgovorov v kronometru ni."

Cestna dirka: "To bo pravo klanje"
Koren je aktualni državni prvak v kategoriji do 23 let, v tej kategoriji je bil tudi na velikih dirkah vedno v ospredju. Nenazadnje je letos dobil prestižno enodnevno klasiko Cote de Picardie . Letos je na EP v kronometru osvojil deseto mesto, pred dvema letoma je bil peti, na SP v Salzburgu pa je leta 2006 osvojil deseto mesto, vendar je prav takrat ostal grenak priokus. Koren je bil namreč na dobri poti mogoče tudi za osvojitev ene izmed medalj, vendar je nesrečno padel in upanje na višja mesta je splavalo po vodi. "Želje so, kakršne so, vendar raje ničesar ne napovedujem. Lani sem veliko pričakoval, na koncu pa sem komaj prišel do cilja na 27. mestu. Nekateri od mene pričakujejo veliko, sam lahko rečem, da bom zadovoljen z uvrstitvijo med prvih deset."

 
 

Proga je zahtevna in v naši kategoriji so možni vsi scenariji. Na teh dirkah ni pomembna samo dnevna forma, ampak tudi ekipa, in mi smo kar uigrani.

Marko Kump

 
Kronometer je disciplina, ki ji je treba posvetiti veliko časa. Mnogi kolesarji se posvetijo predvsem tej disciplini, saj je tukaj treba v eni uri od sebe iztisniti vse in še več, če kolesar hoče doseči vrhunski izid. Tudi Koren je v prejšnjih letih preživel veliko ur na tako imenovani "specialki", letos pa je nastopil na številnih dirkah in časa za specialni trening praktično ni bilo. "Pred odhodom v Francijo sem se s specialko kar precej vozil, na dirki pa sem prolog odpeljal sijajno," je dejal Koren in se spomnil tudi daljšega kronometra, ki pa mu ni šel tako dobro od nog, kot je mogoče pred tem pričakoval: "Ne vem, kaj se je zgodilo. Zjutraj pred nastopom sem šel na trening in sem se počutil zelo dobro. Noge so se odlično obračale. Na dirki sem bil sicer močan, vendar nikakor nisem mogel razviti prave hitrosti."

Gašper Švab se praktično vso sezono bori s poškodbo, vendar bo na SP vseeno nastopil. © Anže Petkovšek

 
Seveda se lahko Koren tolaži s tem, da so kronometri na etapnih dirkah nekaj povsem drugega kot kronometri na velikih tekmovanjih. Primorec na začasnem delu pri kolesarkem klubu Perutnina Ptuj pa bo, kot že rečeno, eden od glavnih adutov za visoko uvrstitev tudi na petkovi cestni preizkušnji: "To bo pravo klanje. Na drugih dirkah sem spoznal, na katere kolesarje bo treba paziti. Nemci so najmočnejši, tudi Američani in Belgijci niso slabi. Vendar so dirke v naši kategoriji tako nepredvidljive, da nikoli ne veš, kako se lahko vse skupaj razplete. Lahko pride do kakšnega pobega, ki se ga ne ujame več, in je vsega konec."

Šest kolesarjev na cestno dirko

No, na cestno dirko se bo podalo kar šest predstavnikov, saj je Hvastija v zadnjem trenutku s strani UCI dobil dovoljenje, da lahko s seboj pelje še šestega kolesarja. To bo prav lani eden od boljših kolesarjev v Pokalu narodov Gašper Švab . Državni prvak v cestni vožnji pa se skoraj vse leto ubada s poškodbo, tako da trenutno ni v taki formi, kot bi si želel. "Nastop mi je v veselje, vendar bo na dirki manjkal tisti pravi Švab z lanskih dirk. Naloge bomo sicer še razdelili, vendar bom bolj delal za ekipo kot zase," je povedal Švab.

 

Preberite še ...

Na SP z dobrimi občutki
Čerin: V Italiji disciplina, doma kaos

V primeru sprinta bodo naši vse stavili na Marka Kumpa : "Na progi sem že naredil nekaj krogov. Je zahtevna in v naši kategoriji so možni vsi scenariji. Na teh dirkah ni pomembna samo dnevna forma, ampak tudi ekipa, in mi smo kar uigrani." Poleg Švaba, Korena in Kumpa se bodo na dobrih 173 kilometrov dolgo dirko podali še Blaž Furdi , Dejan Bajt in Andi Bajc .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.