Šport
4 ogledov

To je lahko njena zadnja sezona

Žurnal24 main
Kot smo vam obljubili, si lahko danes, v petek, preberete še drugi del velikega intervjuja s slovensko kraljico smučarskih tekov Petro Majdič.
Vsekakor bi bila najraje najboljša tako v svetovnem pokalu kot na OI, če mi bo oboje uspelo. Seveda pa je to zelo težko.
Petra Majdič

Svetovni pokal se začne 21. novembra. Vaše napovedi pred prvimi tekmami …
Zelo težko napovedujem karkoli. Kolikor vem, tekmice niso imele večjih težav s poškodbami ali boleznimi, tako da to pomeni, da so vse zelo dobro pripravljene na olimpijsko sezono. Sezona bo verjetno zelo težka. Vse si želimo optimalnih rezultatov ravno na olimpijskih igrah. Zaradi tega marsikatera tekmica na začetku sezone še ne bo pokazala pravega obraza. Kot pa sem že omenila, jaz na prvih tekmah nisem nikoli blestela, tako da ne pričakujem, da bom že 21. novembra v top formi.

Letos so na vrsti tudi olimpijske igre. S kakšnimi cilji boste odšli v Vancouver, greste po kolajno?
(smeh) Rekla sem že, da statistično gledano imam več možnosti, da kolajne ne dobim. Vsi namreč vemo, kakšne so možnosti, da dobiš kolajno. Olimpijske igre so zelo specifične. Ena tekma. Veliko spremenljivih vremenskih pogojev. Na teku na smučeh pa se ti mora veliko stvari poklopiti. Od smuči, dnevne forme, ostalih tekmovalk. Poleg tega ne sme priti do nobenih kontaktov. Možnosti za kolajno seveda imam, ampak s tem se raje ne bi obremenjevala. Če bom sploh uspela v Vancouver priti s top formo, potem bomo o tem začeli razmišljati šele na kraju samem. Če pa top forme ne bo, potem nimam "šans“.

Kaj pa svetovni pokal? Že večkrat ste povedali, da bo težko ponoviti lanske rezultate, a v naravi človeka je, da si vedno želi več …
Zame je mejnik za odličen nastop v svetovnem pokalu še vedno prva deseterica. Morda je to z mojimi rezultati nekoliko zbledelo, ampak to je realnost. V svetovnem pokalu je rezultat med prvih deset res super rezultat. Torej, čim večkrat med deset, saj ko si enkrat med deseterico, si potem zelo blizu najvišjim mestom. Realnost pa je v teku na smučeh taka, da je na vsaki tekmi na startu okoli 15 deklet, ki so se sposobne uvrstiti med prve tri. Po moji oceni pa je okoli osem deklet sposobnih zmagati.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Boste več stavili na tekme na OI ali na svetovni pokal? Kaj bi vam več pomenilo?
Vsekakor bi bila najraje najboljša tako v svetovnem pokalu kot na OI, če mi bo oboje uspelo. Seveda pa je to zelo težko. Generalno gledano v teku na smučeh več pomeni veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu, kot pa olimpijska kolajna. Pogosto o olimpijski kolajni odločajo najrazličnejši dejavniki. Za zmago v skupnem seštevku pa moraš biti najboljši vsak vikend.

Sezona bo verjetno zelo težka. Vse si želimo optimalnih rezultatov ravno na olimpijskih igrah.
Petra Majdič

Lansko svetovno prvenstvo je sicer pokazalo, da če staviš na eno tekmo ni najboljše. Vas je takrat kolajne stala bolezen. Kako boste letos to poskušali preprečiti, da se ne bi ponovilo?
Na bolezen nimaš vpliva in ravno to je ta največji problem. Pred lanskim svetovnim prvenstvom v Liberecu je nekaj deklet zbolelo pred prvenstvom, velika večina pa šele po prvenstvu. Mene pa je takrat bolezen zdelala ravno med prvenstvom. Bolezen je pač težko preprečiti. Sedaj se na primer razširja še gripa. Pač težko se je bolezni izogniti, če je okoli tebe več ljudi, ki jih muči bolezen, ti pa si utrujen. Potem se zelo težko izogneš temu, da ne bi zbolel. Veliko bo odvisno od sreče, toda v vrhunskem športu za optimalen rezultat potrebuješ tudi nekaj sreče.

Letos bodo tekme za svetovni pokal tudi na vaši Rogli, kot radi rečete. Bo slovenski smučarski tek s tem veliko pridobil?
Upam, da bo res pridobil. Predvsem pa upam, da bodo generacije za mano znale izkoristiti to priložnost. Jaz sem že večkrat ponovila, da želim teku na smučeh nekaj zapustiti, ko se bom poslovila. In mislim, da sem s svetovnim pokalom na Rogli to že storila.  

Vi si verjetno želite najmanj na stopničke na domači tekmi?
Da. Toda treba je vedeti, da so nato na sporedu olimpijske igre. Zelo težko bomo vse izpeljali tako, kot si želimo. Na vsaki tekmi je namreč veliko tekmovalk, ki čakajo na to, da te premagajo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Branite tudi mali kristalni globus v sprintu. Je v vašem načrtu, da globus še eno leto ostane vaš?
Tako kot sem rekla, če bo sezona optimalna, bo to šlo. Vsaka tekma pa bo zelo pomembna. Potrebno bo zbrati čim več dobrih rezultatov. Zelo težko pa je take stvari napovedovati še pred prvim startom, tako da me take stvari raje sprašujte sredi sezone.

Kaj pa Tour de Ski? Vi ste že nekajkrat spregovorili, da ritem na Touru ni človeški, se morda na tem kaj premika, ali gospode iz Mednarodne smučarske zveze pripombe tekmovalke ne ganejo?
Ne, nič se ne premika, zato ker je Tour medijsko zanimiv. Očitno imajo gladiatorske igre radi tudi mediji in gledalci.

Jaz sem že večkrat ponovila, da želim teku na smučeh nekaj zapustiti, ko se bom poslovila. In mislim, da sem s svetovnim pokalom na Rogli to že storila.
Petra Majdič

Verjetno vas, tekmovalke, to zelo moti?
Ne moti nas tako zelo. Bolj nas moti, da se moramo zelo hitro seliti iz države v državo. Pač dolgoročno tekmovalec v samem vrhu lahko zdrži največ tri sezone. V samem vrhu težko zdržiš več let zapored. Zato je veliki kristalni globus tako zelo težko dosegljiv.

Z Ivanom Hudačem sedaj sodelujete že nekaj let. Sodelovanje je zelo uspešno. Kaj je tisto, kar vama daje motiv za tako skupno delo?
Ivan je definitivno eden največjih strokovnjakov, kar jih jaz poznam. Mnoge metode, ki jih uporabljamo pri treningih, so njegove ideje. Redno pa se izobražuje in mi s tem daje zaupanje, da je resnično eden najboljših strokovnjakov na svetu.

Vas čez eno leto še lahko pričakujemo v boju za svetovni vrh, ali morda razmišljate o tem, da je letošnja sezona vaša zadnja?

Bolj se nagibam k drugi možnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.