Šport
114 ogledov

To je skrivnost uspehov slovenskega juda

fabjan trstenjak Stanko Gruden/STA
O razlogih za izjemne uspehe slovenskih judoistk pod vodstvom Marjana Fabjana smo se pogovarjali z nekdanjim slovenskim judoistom in trenerjem Gregorjem Brodom.

Marjan Fabjan je guru slovenskega juda. Utemeljitelj načina dela, ki je Sloveniji prinesel izjemne uspehe, kakršnim smo priča tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiro. 

Slovenske judoistke so prvič na enih olimpijskih igrah osvojile dve kolajni - zlato si je prislužila Tina Trstenjak, bron pa Anamari Velenšek. V ozadju obeh uspehov se skriva Fabjan, ki se ga drži sloves strogega in nepopustljivega trenerja. Njegove metode naj bi mejile na vojaško disciplino, a dejstvo ostaja: Fabjan je Slovenijo popeljal do petih olimpijskih kolajn!

Rezultati govorijo v prid slovenskega trenerja, o njem pa z izbranimi besedami govorijo vsi, ki so imeli priložnost sodelovati z njim.

''Predanost in trdo delo. To sta glavni stvari in glavni vodili njegovega dela. Metode se od trenerja do trenerja razlikujejo, ampak mislim, da sta to glavna vzroka,'' je Fabjanovo filozofijo dela povzel Gregor Brod.

''Disciplina je pri našem športu nujno potrebna. Drugače ne gre. Ali je vojaška disciplina slaba? (smeh). Zagotovo ne bi vsakdo zdržal v takšnem trenažnem procesu. Toda tisti, ki zdržijo, pa dokazujejo, da je proces uspešen in da so tudi oni uspešni,'' povedal Brod in dodal, da so tisti, ki zdržijo takšne psihološke in fizične pritiske, iz pravega testa za doseganje vrhunskih rezultatov.

Fabjana se je prijel vzdevek guru slovenskega juda, čemu je težko oporekati. ''Guru kot duhovni vodja? Zagotovo se strinjam s tem. On vodi celotno zadevo. In to zelo uspešno. Obstajajo manjša odstopanja, toda v grobem mu vsi poskušajo slediti.''
Pri svojem delu zahteven do tekmovalcev in sebe. Kdor sprevidi pozitivne učinke njegovih metod, ima lepe možnosti za uspešno kariero, kdor ne, se lahko usmeri drugam.

''Vsi so tam prostovoljno. Nihče ni v to prisiljen. Vsakdo lahko gre, če želi oziroma se s čim ne strinja. Po mojem mnenju ni to nič spornega. Vsak je tam po lastni volji,'' je povedal Brod.

''Če boste vprašali kateregakoli tekmovalca, ki je kariero zaključil pri njemu, ne bo imel o njem nobene slabe besede. To pomeni, da so odnosi s tekmovalci... ja, avtoritativni zagotovo. On je avtoriteta, vendar ga na koncu vsi spoštujejo in so mu hvaležni za to, kar jim je dal,'' je dodal nekdanji slovenski judoist.

Slovenski judo se je po številu kolajn (5) na poletnih olimpijskih igrah izenačil z veslanjem (5). ''Nisem vedel. Super!'' je dejal Brod in pojasnil, kakšna je formula slovenskih uspehov.

''Eden od razlogov je zagotovo on (Fabjan, op. a.), vendar bi rekel, da imajo tudi drugi klubi... V tem trenutku je prišel padec in drugi klubi nimajo tekmovalca na olimpijskih igrah. Na prejšnjih so bili tudi drugi tekmovalci. Res je, da je samo on osvajal medalje, vendar imajo tudi drugi klubi tekmovalce, ki so osvajali svetovne in evropske medalje. V mlajših selekcijah se lahko s tem pohvali kar nekaj klubov. Je daleč najboljši v Sloveniji, kar tudi dokazuje, vendar ni edini.''

''Moje mnenje je, da se je v Sloveniji vzpostavil sistem, da se z vsakim tekmovalcem dela posebej. To zelo dobro deluje. Enostavno se izstrelijo tisti, ki imajo v sebi nekaj več. Bodisi talent bodisi ... zame je talent skupek vseh stvari. Zato mislim, da smo tako uspešni. Smo majhni, a veliko delamo s tem, kar imamo. Pri večjih sistemih je vse skupaj bolj politično. Imajo ogromno tekmovalcev, nato pa se eden izstreli, vendar zelo malo delajo individualno. To je po mojem ena glavnih stvari, zakaj je Slovenija tako uspešna.''

fabjan velenšek | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA


Športni uspehi za seboj potegnejo porast panoge in povečanje zanimanja med mladimi tekmovalci. V Sloveniji smo takšnemu trendu priča že zadnjih osem let.

''Bum doživljamo zadnjih osem let. Od prvih medalj na olimpijskih igrah. Zgodilo se je že po Atenah, vendar klubi in zveza niso bili pripravljeni na to. Po Pekingu je bilo že vse drugače. Takrat se je začelo in še vedno traja. V Ljubljani imamo sistem mala šola juda, v katerem trenira 1200 otrok. To so za nas ogromne številke. Tisti, ki dobro delajo z mlajšimi kategorijami, so na to dobro pripravljeni. Po vsakih olimpijskih igrah smo priča bumu (smeh). A ne samo po OI. Fabjan in olimpijske kolajne so le vrh ledene gore. Sistem je naravnan tako, da je vseskozi v porastu, rezultati pa k temu samo še pripomorejo,'' je dejal Brod.

O tem, kakšne borke se kalijo pod Fabjanovim vodstvom, priča tudi dejstvo, da je Velenškova nastopila s poškodovanim kolenom. Pomagala si je s protibolečinskimi injekcijami in bila za to bogato poplačana. ''Zagotovo je to tudi posledica njegovega dela. Želja in borbenost po dokazovanju pripeljeta do tega,'' je zaključil Brod.

Komentarjev 2
  • nergač 20:00 12.avgust 2016.

    varovank

  • blueone 16:09 12.avgust 2016.

    Gospod Fabjan iskrene čestitke za fantastične uspehe vaših varovancev.