Šport
18 ogledov

"To je začetek velikih rezultatov"

Jan Polanc EPA
Jan Polanc se je na letošnji dirki po Italiji vpisal v zgodovino slovenskega kolesarstva, saj je po Luki Mezgecu, ki je dobil sprint zadnje etape lanskega Gira, postal drugi Slovenec z etapno zmago na italijanski pentlji. Njegov oče Marko Polanc verjame, da Jan še ni rekel zadnje besede.

"Vsi smo bili na trnih. Prijatelji so mi javili, da je v begu. V klubu sem imel posel, na 'brzino' sem ga zaključil in sem odpeljal v Kranj, kjer sem v miru pogledal zadnjih 15 km. Bil sem na trnih do zadnjih treh kilometrov, ker sem vedel, da bo z napadi, ki so se začeli v ozadju vrstiti s strani Alberta Contadorja in Fabia Aruja, stvar šla na 'knap'. Jan je imel še toliko energije v sebi, ni popuščal, tri kilometre pred ciljem se je videlo, da bo stvar pripeljal do konca," je Marko Polanc za STA še enkrat podoživel sinov etapni uspeh.

"Jasno je, da ima zasluge za to zmago tudi on. On je moj trener, on je moj šef, vsekakor je glavni razlog, da sem tu, kjer danes sem," je po zmagi v peti etapi povedal Jan Polanc, ki je imel v mislih očeta, ki je zaslužen, da je naredil prve kolesarske kilometre, zraven je bil tudi pri njegovih prvih uspehih. Prvo mesto na  etapi Gira je brez dvoma največji Kranjčanov uspeh, si je pa na ponedeljkov prosti dan vzel čas tudi za pogovor z očetom, s katerim sta naredila načrt za nadaljnje dni.

"Sva bila na vezi. On ima tam službo. Dorekla sva nekaj stvari. Povedal je, da ne računajo na generalno uvrstitev. Osredotočil se bo na etapne cilje, na etape same. Ekipa bi rada videla, da bi zmagal še eno etapo, tako kot tudi on. Ker vem, da je borec, vem, da mu to ni ravno po godu, on bi rad kaj več v skupnem seštevku, v boju za belo majico. Tretje mesto je dosegljivo, prvo zanesljivo ne, drugo pa mogoče ob kakšni večji napaki tekmecev. Bomo videli, kaj se bo dogajalo," pravi Marko Polanc.

"Pričakujem še eno uspešno etapo, da se bo poizkušal osredotočiti na zmago. Ne pomeni, da napovedujem zmago, vem pa, da bo skušal vse narediti v tej smeri. Ni izključeno, da ga bomo videli še enkrat čisto v ospredju," še napoveduje trener kolesarjev Radenske, kjer je kariero začel tudi letošnji junak Gira.

Zmago Jana Polanca je nekdanji slovenski selektor Martin Hvastija za Žurnal24.si označil kot največjo v zgodovini slovenskega kolesarstva, njega pa za tekmovalca za največje dirke. S tem se strinja tudi Marko Polanc: "Vem, ker sva od samega začetka skupaj. Je kolesar za velike dirke, njegov čas še prihaja. To je začetek velikih rezultatov. On se ne slepi s tem, da je naredil že vse, kar se da. Zaveda se, da je to ena stopnica v njegovi karieri. Vse ga še čaka. Veliko bo odvisno tudi od njegovega okolja, od ekip, ki ga bodo spremljale in kakšno vlogo bo imel v teh ekipah."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.