Šport
33 ogledov

"To jemljejo najboljši"

edna kiplagat kenija maraton sp koreja EPA
Nov črni madež za kenijsko atletiko.

Kenijska atletika se znova sooča z dopinškimi obtožbami. Mesec dni pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru sta nemška televizija ARD in britanski časopis Sunday Times poročala o novih kršitvah, ki se dogajajo v elitnem trening centru v Itenu. Nazadnje sta ARD in Sunday Times razkrila dopinške nepravilnosti, ki so vodile v prepoved nastopa ruskim atletom v Riu.

Dokumentarni film, ki so ga v večini posneli s skrito kamero, prikazuje, kako so vtihotapili novinarja - športnika v trening center, ki je posebej priljubljen med tekači na razdalji. V filmu so vidni zaboji eritropoetina, sredstva, ki povečuje vzdržljivost, ta je jasno viden v lekarnah po centru. Eden od zdravnikov razlaga, kako je več kot 50 atletom priskrbel prepovedana sredstva, med njimi so tudi trije britanski športniki, in zagotavlja, kako bo EPO v treh mesecih izboljšal pripravljenost.

"Tudi, če morajo športniki na test, pri njih ne bodo našli ničesar. To jemljejo najboljši," je razložil doktor. ARD razkriva, da je nato isti zdravnik kasneje zanikal izrečene besede in zatrdil, da si je vse skupaj izmislil. Oba zdravnika je kenijska policija aretirala, eden od njih je povedal, da je trener olimpijskega prvaka in z zakritim obrazom potrdil besede, ki jih je izrekel med snemanjem. "Velika večina atletov, ki se pojavijo kar od nekje, so pod vplivom dopinga."

Vodja britanske protidopinške agencije Nicole Sapstead, je po razkritju dejala, da so obtožbe "resnično zaskrbljujoče in si zaslužijo veliko zanimanja." Ob tem je zatrdila, da primere že preiskujejo, v Kenijo je njena agencija že poslala dva uslužbenca. Tudi kenijski kolegi so bili šokirani nad obtožbami, prvi mož kenijske agencije Japther Rugut je ob tem povedal: "Veliko težav imamo na najnižji ravni. Delali bomo skupaj s policijo in ulovili vse, ki so vpleteni. Odgovarjali bodo za svoja dejanja. V Rio želimo iti s čisto ekipo."

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.