Šport
22 ogledov

"To ni moj zadnji sprint!"

Petra Majdič v sprintih še ni rekla zadnje ... (Foto: EPA) EPA
Petra Majdič je po zmagi na sprintu v Stockholmu in osvojitvi malega kristalnega globusa za Žurnal24 spregovorila tudi o nadaljevanju kariere. "To ni bil moj zadnji sprint," pravi.

Očitno vreme res močno vpliva na vas. Sonce v Stockholmu vas je spodbudilo k novi zmagi?
Precej. Očitno je to vse skupaj močno povezano s starostjo (smeh). Vedno bolj občutljiva postajam na vreme. Če je slabo vreme, potem nisem povsem zbujena, pri sprintu pa mora biti tekmovalka nujno zbujena. No, saj tako je na vseh tekmah najvišje ravni, vendar pri sprintu še toliko bolj. Kadar sem dlje časa v turobnem vremenu, tako kot je bilo to na Finskem, ko ni trajalo le en dan, ampak ves teden, me to ubija. Ko smo včeraj prišli v Stockholm na sonce, sem kar oživela. Zbudila sem se dobre volje in takoj vedela, to bo moj dan!

Ste progo skonstruirali vi – glede na dejstvo, da je to že vaša tretja zmaga, prej pa ste bili še dvakrat drugi? Kaj je na njej tako posebnega?
Bistvo je to, da imamo tekmovalke tu na koncu vzpon, jaz pa blestim na vseh progah, kjer se na koncu nivo dviguje. Mislim, da je to glavni razlog, zakaj mi to uspeva. Lahko grem brez kalkulacij, s polno paro. Zato ker vem, da je na koncu vzpona cilj. Na vzponih sem res tako suverena, da sploh ne varčujem z močmi. V Lahtiju je bila zgodba ravno obratna na začetku smo imele vzpon in potem cel kup ravnin ter spustov. Ustreza mi, da je napad na koncu, in v tem sem trenutno najmočnejša.

To je vaš tretji mali kristalni globus. Vam od vseh pomeni največ?
Niti ne. Prvi mi je najbolj pri srcu, bil je nekaj zares neverjetnega. Zato, ker se nam je vsem zdel nekaj nerealnega. Prevevala nas je mentaliteta v slogu "mi pa ne moremo osvojiti nobenega kristalnega globusa". To pomeni, da si vso  sezono suveren, v sami špici. Tudi tale, ki je dosežen po olimpijadi, je poseben. Letos sem imela tudi nekaj smole, saj sem bila tolikokrat četrta, ko so tekme štele za polne točke, in bila pri vrhu tedaj, ko so se štele polovično. Vse do zadnjega se ni vedelo, ali nam bo uspelo ali ne.

Kdaj ste se zavedeli, da je povsem realna zmaga v posebni sprinterski razvrstitvi?
Potem ko sem v Lahtiju prevzela vodstvo, sem vedela, da mi lahko uspe. Čeprav sta bili Follisova in Randallova izjemni tekmici, sem zadržala vodstvo. Na današnji tekmi sem resnično uživala, zaradi tega sem rada tekmovala v tem športu. Najlepša hvala vsem, ki so me spremljali in podpirali vsa ta leta.

Je bil torej to vaš zadnji sprint v karieri?
Ne, to ni zadnji sprint.

Torej boste nastopali tudi v prihodnji sezoni svetovnega pokala?
Tega pa nisem rekla. Malo še počakajte, pa boste izvedeli. Vse ob svojem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.