Šport
15 ogledov

''To ni novica, to je napihovanje''

rafael nadal EPA
Španec Rafael Nadal se je odzval na obtožbe, da se je v letih 2009 in 2012 zatekel k uporabi nedovoljenih poživil.

Nekdanji prvi igralec sveta Rafael Nadal se je znašel na seznamu domnevnih dopinških prekrškarjev, ki ga je v javnost posredovala ruska hekerska skupina Fancy Bears.

Španec je imel v preteklosti kronične težave s koleni, zato naj bi v sezonah 2009 in 2012 dobil dovoljenje za uporabo betametazona, ki sodi med sintetične kortikosteroide. 

Nadal se je na obtožbe že odzval in zatrdil, da se je za uporabo zdravil v terapevtske namene dogovoril v sodelovanju z Mednarodno protidopinško organizacijo (WADA). Trditve sovpadajo s kartoteko njegovih zdravstvenih težav s koleni, saj je moral leta 2009 izpustiti Wimbledon, leta 2012 pa je po odpovedi olimpijskih iger v Londonu manjkal kar sedem mesecev.

Nadal je goreč zagovornik stroge protidopinške zakonodaje in podpornik transparentenga testiranja. ''Če prosiš za dovoljenje, da bi vzel nekaj v terapevtske namene, in ga dobiš, nisi vzel nekaj prepovedanega. To ni novica, to je napihovanje. Nikoli nisem vzel ničesar, da bi izboljšal svojo vzdržljivost. Če sem vzel določeno zdravilo, sem ga zato, ker so zdravniki menili, da je najboljše za moje koleno,'' je na očitke odgovoril Španec in WADO še enkrat pozval k javni objavi vseh rezultatov.

''Ne smemo razočarati ljudi, ki se zgledujejo po nas. Ostati moramo vzorni primeri. Za športnike bi bilo veliko bolje, da bi vsakič, ko opraviš dopinški test, novico delili z javnostjo in čez dva tedna objavili rezutate. Težava bi izginila in šport bi naredil korak proti popolni transparentnosti. To govorim že leta in leta,'' je dodal 30-letnik.

Komentarjev 1