Šport
12 ogledov

"To prvenstvo bo najboljše"

Taksist: Od kod ste? Potniki: Iz Slovenije. Taksist: Aha ... Za koga boste pa na Žurnal24 main
Začetek. V petek se bo s tekmo Južnoafriška republika – Mehika začelo svetovno nogometno prvenstvo. Varnost. Nogometaše skrbi za svojce, ki kot gledalci prihajajo v JAR.

Nogomet. “To bo najboljše svetovno prvenstvo vseh časov,” je evforični vzklik, ki ga na južnoafriških ulicah in televizijskih programih največkrat slišimo v teh dneh. Domačini so prepričani, da bo kak organizacijski lapsus odtehtala izjemna energija mavričnega ljudstva, ki seveda predstavlja veliko večino navijačev. Slovenci bomo na tribunah po grobih ocenah zastopani z okoli 1.500 grli.

Vuvuzele veliko orožje

Kaj so vuvuzele?
Razlaga. Vuvuzele so približno meter dolg rog, ki s trobljenjem ustvarja za nevajene moteč zvok. Med prvenstvom v Jaru so naprodaj skoraj na vsakem koraku. Lahko jih kupite v barvah vseh držav udeleženk, navijači pa to možnost z veseljem izkoriščajo. Vuvuzele so sicer del južnoafriške nogometne zgodovine in se na tekmah pojavljalo že od 70. let prejšnjega stoletja. Ker so jih prireditelji SP v Franciji leta 1998 prepovedali kot nevarno orožje, so leta 2001 začeli izdelovati plastično različico inštrumenta.

Domača reprezentanca (ljubkovalno imenovana Bafana Bafana ali fantje) uživa ogromno podporo, ki jo je na predstavitveni paradi jasno izrazila tudi 150-tisočglava množica. Južnoafričani kot enega od svojih glavnih orožij vidijo vuvuzele. Posledica omenjene parade je bila prav poplava zvoka tega v Južnoafriški republiki izjemno priljubljenega inštrumenta po ulicah. Zvok je prodoren in močan; mnogi menijo, da bo tega nevajenim reprezentancam v dodatno breme.

Nogometaši optimisti
Slovenski nogometaši pred prvo tekmo z Alžirijo v Polokwaneju pokajo od optimizma. Čeprav je Bojan Jokič v sredo namignil, da zaradi dolgotrajnih priprav na trenutke trpi tudi vzdušje v reprezentanci, se zdi atmosfera na treningih zelo sproščena. V sklopu tako imenovanega team buildinga bo potekal tudi ponedeljkov izlet nogometašev v Levji park (Lion Park) na obrobju Johannesburga, kjer domuje okoli 80 levov. Glavna atrakcija je predvsem možnost pestovanja mladičev.

Navijači na treningu
Slovenskih navijačev v teh dneh v Johannesburgu skoraj ni opaziti. Peščica jih je obiskala torkov trening, nekaj pa se jih je po kompleksu šole v Hyde Parku, kjer Slovenci vadijo, sukalo tudi včeraj. Navijači bodo sicer prihajali v različnih terminih. Po besedah začasnega vodje konzularne pisarne slovenskega ministrstva za zunanje zadeve v JAR-u Andreja Dernovščka so na Dunaju prejeli in potrdili nekaj manj kot 1.500 zahtevkov za vizume iz naše države. Okoli 200 Slovencev naj bi potovalo tudi z italijanskimi in avstrijskimi agencijami, poseben čarter Adrie Airways pa bo poletel tudi na zadnjo tekmo z Anglijo. Poleg gostiteljev je na ulicah največjega mesta JAR-a daleč največ Mehičanov, ki bodo proti gostiteljem odigrali današnjo uvodno tekmo SP.

Skrb za varnost spremstva
Spremstvo, ki ga sestavljajo družine igralcev in veljaki iz Nogometne zveze Slovenije (NZS), v JAR večinoma prihaja šele 19. junija. Tako bodo prisotni le na zadnji in najprivlačnejši tekmi proti favorizirani Angliji. Nekaj deklet igralcev je pripotovalo že v teh dneh, nogometaše pa je neuradno precej strah za njihovo varnost. Zaradi dobro znanega napada na portugalske novinarje je skrb vseh obiskovalcev svetovnega prvenstva dodatno povečana, pa čeprav domačini vztrajno zatrjujejo, da prava nevarnost v Johannesburgu ne preži in da so opozorila pretirana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.