Šport
44 ogledov

To si je želel početi pred motokrosom

Tim Gajser Saša Despot
Najboljši motokrosist na svetu Tim Gajser je odslej tudi policist. S tem je izpolnil svoje otroške sanje.

Danes je dirkač, ki je v elitnem razredu svetovnega prvenstva MXGP prvi v skupnem seštevku, podpisal pogodbo o zaposlitvi v policiji v okviru kvote, ki jo imajo vrhunski športniki za zaposlitve v javni upravi.

V Tacnu se je tako na policijski akademiji Gajser prvič pokazal v "kombinezonu", v kakršnem ga navijači doslej niso videvali. A policijska uniforma je za 19-letnika iz Makol tudi del uresničitve otroških sanj, kot je po podpisu pogodbe (sporazum o sodelovanju sta podpisala tudi generalni direktor policije Marjan Fank in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec) razkril sveži policist Tim Gajser.

"Postati policist so bile vedno moje sanje. Že ko sem bil čisto majhen, sem si to želel, še preden je prišel motokros. Vedno sem si želel nositi to uniformo in vesel sem, da sem postal policist," je dejal Gajser.

Sodelovanje in zagotavljanje varnosti

Namen sporazuma med OKS in policijo, del katerega je tudi pogodba z Gajserjem, je nadgradnja sodelovanja, ki ga ima policija že vzpostavljenega s posameznimi nacionalnimi športnimi zvezami. Med drugim OKS in policija sklepata ta sporazum tudi zaradi tesnejšega medsebojnega sodelovanja pri zagotavljanju varnosti.

Seveda je jasno, da bo vloga enega najboljših dirkačev na svetu predvsem promocijska oziroma da bo sodeloval v policijskih akcijah ozaveščanja pri varnosti v prometu. Tudi zato je postavil jasno mejo med svojimi nastopi na dirkališčih oziroma stezah za motokros in med vsakdanjim življenjem.

"Seveda, na cesti je treba počasi. Divjaš na motokrosu, da si pač prvi, da zmaguješ. Na cesti pa je treba upoštevati pravila. Takšne bodo tudi moje obveznosti v policiji. Udeleževal se bom raznih prireditev, da bom o tem ozaveščal mlade," o svoji policijski vlogi pravi Gajser.

Morda bo lahko nekaj svojega znanja prenesel tudi na svoje kolege v modrih uniformah, še posebej tiste, ki svoje delo opravljalo na motorjih: "Zanesljivo bom pomagal. Še posebej enoti, ki dela na motorjih enduro, ki so podobni našim, bom lahko pomagal."

Naporen tekmovalni ritem

Policijsko uniformo pa bo že v naslednjih dneh hitro spet zamenjal za dirkaški kombinezon. Konec tedna je namreč že naslednja dirka za SP v Španiji. In čeprav je ritem naporen, poleg tekmovalnih obveznosti je še precej tistih ob stezi, Gajser pravi, da je to vse sestavni del športa.

"Seveda je naporno, a če to delaš z užitkom, tega sploh ne čutiš. Ni veliko časa za odmor in oddih, a če uživaš in delaš z veseljem, če si predan, se to poplača in rezultati so vidni in gre vedno navzgor," pravi Gajser.

Vedno na zmago

Glede na to, da je na zadnjih dirkah naredil nekaj napak, po katerih so ga tekmeci ujeli, je na vprašanje o padcih in o tem, ali tekmece namenoma pušča bližje, da bi bile dirke bolj zanimive, z nasmeškom odvrnil: "Ah, ne. Vedno pač poskušaš zmagati. Na zadnjih treh dirkah sem bil malo nezbran, ko so prišli padci. A sem še kar mlad v tej eliti in se učim. Ob vsaki napako skušam čim več odnesti in se naučiti, da tega ne bom več delal."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.