Šport
731 ogledov

To so bili največji uspehi slovenskega športa

športnik leta 2019 Saša Despot
Kronološki pregled najpomembnejših dogodkov v športu v Sloveniji in po svetu v letu 2019.

JANUAR:


        3. LJUBLJANA - Športni časnik EkipaSN je za slovenskega nogometaša leta četrtič zapored izbral Jana Oblaka. Drugi je bil Josip Iličić.

        3. BUDIMPEŠTA - Mednarodno združenje športnih novinarjev je za najboljše športnike v letu 2018 razglasilo nogometaša Luko Modrića, telovadko Simono Biles in nogometno reprezentanco Francije.

        5. PERTH - Švica s tenisačema Rogerjem Federerjem in Belindo Bencic je drugič zapored osvojila Hopmanov pokal.

        6. BISCHOFSHOFEN - Japonec Ryoyu Kobayashi je postal zmagovalec 67. novoletne turneje štirih skakalnic. Zmagal je na vseh štirih preizkušnjah. Najboljši Slovenec je bil Timi Zajc na 20. mestu.

        14. LJUBLJANA - Kolesar Janez Brajkovič je sporočil, da je od Mednarodne kolesarske zveze prejel 10-mesečno prepoved nastopanja, ker je med dirko po Hrvaški 2018 padel na dopinškem testu.

        17. LIMA - Katarec Nasser al-Attiyah med avtomobilisti in Avstralec Toby Price med motoristi sta postala zmagovalca relija Dakar. Slovenski predstavnik Simon Marčič je odstopil po padcu v 4. etapi.

        18. CORTINA D'AMPEZZO - Ilka Štuhec je bila na smuku za svetovni pokal druga, dan kasneje pa je na smuku osvojila še tretje mesto.

        19. ROGLA - Rok Marguč je bil tretji na tekmi svetovnega pokala deskarjev na snegu v paralelnem veleslalomu.

        21. MILWAUKEE - Luka Dončić je dosegel svoj prvi trojni dvojček v ligi NBA (18 točk, 11 skokov in 10 podaj). S tem je tako postal drugi najmlajši košarkar v ligi NBA s trojnim dvojčkom. Do konca novembra jih je nato zbral še 14.

Luka Dončić | Avtor: Getty Images Getty Images


        22. CARDIFF - V letalski nesreči nad Rokavskim prelivom je umrl argentinski nogometaš Emiliano Sala.

        26. MELBOURNE - Japonka Naomi Osaka je v finalu odprtega prvenstva Avstralije s 7:6, 5:7 in 6:4 premagala Čehinjo Petro Kvitovo. To je bil za Japonko drugi zaporedni naslov na grand slamih po US Opnu 2018.

        27. HERNING - Danski rokometaši so postali svetovni prvaki. V finalu so premagali Norveško z 31:22.

        27. MELBOURNE - Srb Novak Đoković je sedmič osvojil odprto prvenstvo Avstralije. V finalu je s 6:3, 6:2 in 6:3 nadigral Španca Rafaela Nadala.

        27. SAPPORO - Smučarski skakalec Timi Zajc se je prvič v karieri uvrstil na stopničke svetovnega pokala. Na tekmi v Sapporu je bil drugi.

        31. MARIBOR - Katja Koren Miklavec, Alenka Dovžan in Jure Košir so postali novi člani Hrama športnih junakov DŠNS.

 

FEBRUAR:


        1. OBERSTDORF - Timi Zajc je zmagal na tekmi za svetovni pokal v poletih, ki je bila njegova sploh prva tekma v poletih v življenju.

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa


        1. MARIBOR - Američanka Mikaela Shiffrin in Slovakinja Petra Vlhova sta si razdelili zmago na veleslalomu za svetovni pokal v Mariboru. Meta Hrovat je bila osma.

        1. ABU DABI - Katarska nogometna reprezentanca je postala zmagovalka azijskega prvenstva. V finalu so s 3:1 premagali Japonsko.

        2. MARIBOR - Mikaela Shiffrin je zmagala na slalomu za svetovni pokal v Mariboru in tako še četrtič osvojila naslov najboljše v seštevku veleslaloma in slaloma za zlato lisico. Najboljša Slovenka na slalomu je bila 11. Meta Hrovat.

        3. OSRBLIE - Slovenski biatlonec Alex Cisar je na mladinskem svetovnem prvenstvu zmagal na zasledovalni tekmi. Dva dni prej je slavil že v sprintu.

        4. PARK CITY - Deskar Tim Mastnak je na svetovnem prvenstvu osvojil srebrno medaljo v paralelnem veleslalomu. V finalu ga je premagal Rus Dimitrij Loginov.

        4. ATLANTA - Igralci New England Patriots so zmagali na 53. Super Bowlu, finalu lige ameriškega nogometa NFL. V Atlanti so ugnali Los Angeles Rams s 13:3.

        4. HELSINKI - Umrl je legendarni finski smučarski skakalec Matti Nykänen. Star je bil 55 let.

        7. RIM - Aleksander Čeferin je dobil nov štiriletni mandat na čelu Evropske nogometne zveze.

        10. ARE - Ilka Štuhec je na svetovnem prvenstvu osvojila zlato medaljo v smuku in s tem drugi zaporedni naslov v kraljevski disciplini.

ilka štuhec | Avtor: Epa Epa


        10. LJUBNO OB SAVINJI - Smučarke skakalke so imele v Sloveniji tri tekme za svetovni pokal. Med posameznicami sta zmagali Norvežanka Maren Lundby in Japonka Sara Takanashi, na ekipni tekmi pa Nemke. Slovenski izkupiček je bil tretje mesto Urše Bogataj ter drugo mesto med ekipami.

        11. ÄRE - Štefan Hadalin je na svetovnem prvenstvu osvojil srebrno medaljo v alpski kombinaciji. Zaostal je le za Francozom Alexisom Pinturaultom.

        13. BRDO PRI KRANJU - Prejemniki Bloudkovih nagrad 2018 so postali biatlonec Jakov Fak, športna plezalka Janja Garnbret ter Drago Bunčič in Adolf Urnaut.

        15. WILLINGEN - Anže Semenič, Peter Prevc, Jernej Damjan in Timi Zajc so bili tretji na ekipni tekmi za svetovni pokal, za Poljaki in Nemci.

        16. PYEONGCHANG - Deskar Žan Košir je zmagal na tekmi za svetovni pokal v paralelnem veleslalomu.

        16. CHARLOTTE - Luka Dončić je bil član začetne peterke na tekmi vzhajajočih zvezd v okviru vikenda All Stars lige NBA. Njegova ekipa sveta je izgubila proti zasedbi ZDA. Dosegel je 13 točk ter zbral devet podaj in pet skokov.

        17. KOPER - Košarkarji Sixt Primorske so drugič zapored postali zmagovalci pokala Spar. V finalu so premagali Hopse Polzela z 91:72.

        18. MONTE CARLO - Ameriška telovadka Simone Biles in srbski teniški igralec Novak Đoković sta postala dobitnika nagrad lauerus za športne dosežke v letu 2018. Ekipa leta je postala nogometna reprezentanca Francije.

        20. TRENTO - Meta Hrovat je na mladinskem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju zmagala v slalomu.

        22. BANSKO - Štefan Hadalin je v kombinacijski tekmi za svetovni pokal alpskih smučarjev osvojil tretje mesto in s tem prve stopničke v tem rangu tekmovanja.

štefan hadalin | Avtor: Epa Epa


        23. CRANS MONTANA - Ilka Štuhec si je ob padcu na smuku poškodovala obe koleni in predčasno končala sezono. V levem kolenu si je natrgala zadnjo križno vez, a je uspešno okrevala brez operacije.

        23. SECRET GARDEN - Deskar Tim Mastnak je zmagal na tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu na kitajskem prizorišču olimpijskih iger 2022.

        23. SUNNY VALLEY - Smučar prostega sloga Filip Flisar je na tekmi za svetovni pokal v Rusiji zasedel drugo mesto in s tem najboljšo uvrstitev sezone.

        24. SEEFELD - Smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič sta na svetovnem prvenstvu osvojili srebrno medaljo na ekipnem sprintu v klasičnem slogu.

Katja Višnar, Anamarija Lampič | Avtor: Profimedia Profimedia


        24. FARO - Tadej Pogačar je zmagal na petetapni kolesarski dirki po Algarveju.

        25. LJUBLJANA - Italijan Alberto Giuliani je pred evropskim prvenstvom postal novi selektor slovenske odbojkarske reprezentance.

        25. LJUBLJANA - Košarkarji Slovenije so z zmago končali kvalifikacije za svetovno prvenstvo na Kitajskem, a se s skupnim izkupičkom 3:9 niso uvrstili nanj.

        27. LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja so s šestim porazom v šestih tekmah sklenili nastope v skupinskem delu evropske lige prvakov.

        27. SEEFELD - Avstrijska policija je na prizorišču svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju opravila racijo v zvezi z krvnim dopingom. V Avstriji in Nemčiji so v sklopu operacije Aderlass aretirali devet oseb, preiskovalci pa so ugotovili, da je med lokacijami izvajanja dopinga tudi Slovenija.
 

MAREC:


        2. DUBAJ - Kolesar Primož Roglič je zmagal na dirki po Združenih arabskih emiratih, kjer je vodil od prve do zadnje etape.

        2. GLASGOW - Luka Janežič je v teku na 400 m na evropskem dvoranskem prvenstvu v atletiki osvojil četrto mesto. Za bronom je zaostal dve stotinki sekunde.

        3. CANBERRA - Katja Pogačar je z drugim mestom na turnirju evropske serije v Avstraliji dosegla največji uspeh slovenskega golfa.

        4. PODČETRTEK - Zmagovalci pokalnega tekmovanja v futsalu so postali nogometaši ekipe Dobovec MB Monting. V finalu zaključnega turnirja so premagali FutureNet Maribor s 3:1.

        5. MILANO - Luka Dončić je zasedel drugo mesto na glasovanju italijanskega športnega dnevnika Gazzetta dello Sport za najboljšega evropskega košarkarja. Zaostal je za Grkom Giannisom Antetokounmpom, prehitel pa Srba Nikolo Jokića.

        9. SCUOL - Deskar Tim Mastnak je postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu.

tim mastnak | Avtor: Profimedia Profimedia


        9. KRANJSKA GORA - Norvežan Henrik Kristoffersen je dobil veleslalom za svetovni pokal na vitranški strmini. Najuspešnejši Slovenec Žan Kranjec je bil 9.

        10. KRANJSKA GORA - Švicar Ramon Zenhäusern je zmagal na slalomu za 58. Pokal Vitranc, Štefan Hadalin je bil 21.

        10. OSLO - Smučarski skakalec Peter Prevc je s tretjim mestom po več kot enem letu znova stopil na zmagovalni oder svetovnega pokala.

        10. BUDIMPEŠTA - Rokometašice Krima Mercatorja so končale nastope v evropski ligi prvakinj. V skupini so zasedle peto mesto.

        10. MARIBOR - Košarkarice Cinkarne Celje so v finalu pokala premagale Akson Ilirijo in 13. postale pokalne prvakinje.

        10. GONDOMAR - Darko Jorgić in Peter Hribar sta na evropskem prvenstvu do 21 let v namiznem tenisu osvojila zlato v igri dvojic.

        16. PLIBERK - Odbojkarji ACH Volleyja so postali zmagovalci srednjeevropske lige. V finalu so bili s 3:0 boljši od Posojilnice Dob.

        17. VIKERSUND - Domen Prevc je zmagal na tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal, dan prej pa je Slovenija dobila tudi ekipno tekmo.

Domen Prevc Vikersund | Avtor: Epa Epa

        17. VEYSONNAZ - Francoz Bastien Midol je postal skupni zmagovalec sezone v smučarskem krosu. Filip Flisar jo je končal na 18. mestu.

        17. ANDORRA LA VELLA - Avstrijec Marcel Hirscher je bil osmič zapored najboljši v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev. Med dekleti je veliki kristalni globus osvojila Američanka Mikaela Shiffrin. Najboljša Slovenca sta bila Ilka Štuhec (10.) in Žan Kranjec (22.).

        17. SCHONACH - Norvežan Jarl Magnus Riiber je postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v nordijski kombinaciji.

        19. PESCARA - Primož Roglič je postal zmagovalec kolesarske dirke od Tirenskega do Jadranskega morja. V zadnji etapi, 10-kilometrski vožnji na čas, je nadoknadil 25 sekund zaostanka za Britancem Adamom Yatesom in ga skupno premagal za sekundo.

        24. PLANICA - Japonec Ryoyu Kobayashi je postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih. Najvišjeuvrščeni Slovenec je bil deveti Timi Zajc.

        24. ČAJKOVSKI - Najboljša smučarska skakalka sezone je bila Norvežanka Maren Lundby, med Slovenkami pa Nika Križnar na petem mestu.

        24. QUEBEC - Norvežana Ingvild Flugstad Oestberg in Johannes Hoesflot Klaebo sta zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskem teku. Od Slovenk je bila najvišje Anamarija Lampič na 25. mestu.

        24. OSLO - Švedinja Hannah Oeberg in Norvežan Johannes Thingnes Boe sta osvojila svetovni pokal v biatlonu. Jakov Fak je bil 26.

        28. MIAMI - Pred več kot 2000 slovenskimi navijači sta tekmo NBA odigrali ekipi Gorana Dragića in Luke Dončića. Dragić je s trojnim dvojčkom, drugim v karieri, popeljal Miami Heat do zmage s 105:99.

dončić dragić | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter


        30. GUADALAJARA - Karateistka Tjaša Ristić je na evropskem prvenstvu osvojila srebrno kolajno.

        30. LJUBLJANA - Novi predsednik Šahovske zveze Slovenije (ŠZS) je postal nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez.
 

APRIL:


        4. SKOPJE - Košarkarji Sixt Primorske so postali zmagovalci lige Aba 2. V finalni seriji so bili s 3:0 boljši od skopskega MZT.

        6. ANAHEIM - Ekipa hokejista Anžeta Kopitarja Los Angeles Kings je z drugim najslabšim izkupičkom končala redni del lige NHL. Kopitar je v 13. sezoni v ligi NHL odigral 1001 tekmo in zbral 886 točk.

        8. DUMFRIES - Slovenska ženska hokejska reprezentanca je zmagala na svetovnem prvenstvu divizije II (skupina A) in si zagotovile napredovanje v tretjeligaško kategorijo za leto 2020.

        11. NEW YORK - Luka Dončić je postal še novinec marca in aprila v zahodni konferenci lige NBA in tako pri 20 letih to nagrado osvojil prav vsak mesec v svoji premierni sezoni. Odigral je 72 tekem s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj na tekmo.

        14. AUGUSTA - Američan Tiger Woods je po 11 letih znova osvojil enega od štirih največjih turnirjev v golfu.

        14. LUGANO - Teniška igralka Polona Hercog je tretjič v karieri osvojila turnir WTA. V finalu je premagala Poljakinjo Igo Šwiatek s 6:3, 3:6, 6:3.

polona hercog | Avtor: Epa Epa


        14. SOPRON - Nika Barič je z Jekaterinburgom postala evropska prvakinja v košarki. Za kapetanko slovenske reprezentance je to tretji evropski naslov v dresu ruske ekipe.

        18. LJUBLJANA - Odbojkarji ACH Volleyja so s 3:0 v zmagah premagali Calcit Volley in 16. postali državni prvaki.

        21. BRUNICO - Hokejisti SŽ Olimpije so v odločilni sedmi tekmi finala alpske lige premagali Pustertal s 3:1 in tako prvič postali prvaki v tej ligi.

        22. BEOGRAD - Košarkarji Crvene zvezde so osvojili ligo Aba. S 3:2 v zmagah so bili boljši od Budućnosti.

        23. CELJE - Košarkarice Cinkarne Celje so osmič zapored in 15. v samostojni Sloveniji postale državne prvakinje. Finalno serijo proti Triglavu so dobile s 3:0.

        25. LJUBLJANA - Hokejisti SŽ Olimpije so prvič po letu 2016 postali državni prvaki. V seštevku dveh tekem so bili boljši od Sija Acroni Jesenice.

hokej Olimpija-Jesenice | Avtor: Saša Despot Saša Despot


        26. NOVA GORICA - Odbojkarice Nove KBM Branika so 16. postale državne prvakinje. Finalno serijo proti GEN-I Volley so dobile s 3:2.

MAJ:


        3. MARIBOR - Nogometaši Dobovca Pivovarne Kozla so postali prvaki slovenske futsal lige. V finalu so bili boljši od FutureNet Maribora.

        4. COIMBRA - Monika Hrastnik je na evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo v spustu z gorskimi kolesi.

        4. PONTEVEDRA - Triatlonec Jaroslav Kovačič je na svetovnem prvenstvu v dolgem triatlonu osvojil bronasto odličje.

        5. ŽENEVA - Primož Roglič je drugič v karieri zmagal na dirki po Romandiji. Bil je najhitrejši v treh etapah in osvojil tudi zeleno majico najboljšega po točkah.

        5. NURSULTAN - Slovenski hokejisti so z dvema zmagama in tremi porazi ostali člani divizije I skupine A.

        6. SHEFFIELD - Anglež Judd Trump je prvič postal svetovni prvak v snookerju. V finalu je premagal Škota Johna Higginsa z 18:9.

        12. NOVO MESTO - Rokometaši velenjskega Gorenja so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenije premagali Krko s 24:20.

        15. LJUBLJANA - Mednarodna kolesarska zveza je zaradi domnevnega jemanja prepovedanih poživil začasno suspendirala kolesarja Kristijana Korena in Boruta Božiča; 9. 10. sta dobila prepoved nastopanja do leta 2021, ekipa Bahrain-Merida pa ju je dan kasneje odpustila.

        17. TRNOVO OB SOČI - Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah so se izkazali na domačem evropskem prvenstvu. Simon Oven je bil prvi, Anže Urankar drugi, prav tako ekipa kajakašev, Blaž Cof pa tretji.

        19. VITORIA - Košarkarji CSKA Moskve so v finalu zaključnega turnirja evrolige premagali Efes Anadolu z 91:83 in še osmič osvojili evropski naslov.

        20. NEW YORK - Ameriški golfist Brooks Koepka je zmagal na 101. prvenstvu PGA Championships.

        21. DUNAJ - V 70. letu starosti je umrl nekdanji avstrijski dirkač formule 1 Niki Lauda.

        23. BRATISLAVA - Ljubljana je bila izbrana za prireditelja svetovnega prvenstva divizije I skupine A v hokeju na ledu.

        24. KOPER - Košarkarji Sixt Primorske so z zmago s 3:0 v finalni seriji DP proti Petrolu Olimpiji zaključili sanjsko sezono, v kateri so osvojili tudi slovenski superpokal, pokal Spar in ligo Aba 2.

košarka Sixt Primorska - Petrol Olimpija | Avtor: Saša Despot Saša Despot


        25. MARIBOR - Nogometaši Maribora so osvojil 15. naslov državnega prvaka. Pred drugouvrščeno ljubljansko Olimpijo so ob koncu sezone imeli devet točk naskoka.

        25. NÜRNBERG - Tamara Zidanšek je izgubila finale turnirja WTA. Premagala jo je Kazahstanka Julija Putinceva s 4:6, 6:4 in 6:2.

        26. BRATISLAVA - Hokejisti Finske so v finalu svetovnega prvenstva premagali Kanado s 3:1.

        26. POZNANJ - Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta bronu na 500-metrski razdalji na svetovnem pokalu dodali še zlato kolajno na 200-metrski preizkušnji.

        30. CELJE - Nogometaši Olimpije so osvojili pokal Slovenije. V finalu so premagali Maribor z 2:1.

        30. CELJE - Nogometašice Telemacha GMT Beltincev so osvojile dvojno domačo krono. Po naslovu državnih prvakinj 9. 5. so v finalu pokala premagale Krim Rolljet s 5:0.

        30. BAKU - Nogometaši Chelseaja so v finalu evropske lige premagali Arsenal s 4:1.

        31. PAU - Slovenska ekipa kanuistov v postavi Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič je na evropskem prvenstvu osvojila zlato kolajno, kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen pa so se okitili s srebrom.

        31. CELJE - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so 23. postali državni prvaki, šestič v nizu.
 

JUNIJ:

        1. MADRID - Nogometaši Liverpoola so v finalu lige prvakov premagali Tottenham z 2:0 in osvojili svoj šesti naslov evropskega prvaka. Tekmo je sodil slovenski sodnik Damir Skomina.

Damir Skomina Liverpool Tottenham Liga prvakov finale | Avtor: Epa Epa


        1. NEW YORK - Andy Ruiz Jr. je pripravil enega največjih presenečenj v zgodovini boksa. Mehičan z ameriškim potnim listom je v dvoboju težke kategorije favoriziranega Anthonyja Joshuo premagal s tehničnim knockoutom v sedmi rundi.

        2. VERONA - Primož Roglič je kolesarsko dirko po Italiji končal na skupno tretjem mestu in dosegel največji slovenski dosežek na tritedenskih dirkah. Zmagal je Ekvadorec Richard Carapaz.

        2. PAU - Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na divjih vodah je na evropskem prvenstvu v Franciji osvojila dve zlati - ekipno ter Benjamina Savška - in eno srebrno kolajno pri kajakaših.

        2. KOPER - Slovenija je na domači tekmi svetovnega pokala v športni gimnastiki osvojila dve medalji. Teja Belak je bila druga na preskoku, Adela Šajn pa tretja na parterju.

        2. KÖLN - Rokometaši skopskega Vardarja so postali zmagovalci evropske lige prvakov. V finalu zaključnega turnirja so premagali Veszprem s 27:24.

        4. LJUBLJANA - Združila sta se košarkarska kluba iz Ljubljane in Zagreba, Olimpija in Cedevita. Novonastali klub s sedežem v Stožicah je dobil ime Cedevita Olimpija Ljubljana.

        6. CELJE - Slovenske rokometašice so si prek dodatnih kvalifikacij priigrale nastop na svetovnem prvenstvu 2019 na Japonskem.

        7. LJUBLJANA - Kolesar Tadej Pogačar je postal državni prvak v vožnji na čas.

        8. PARIZ - Avstralka Ashleigh Barty je v finalu grand slama v Roland Garrosu premagala Čehinja Marketo Vondroušovo s 6:1, 6:3.

        9. BOL NA BRAČU - Teniška igralka Tamara Zidanšek je ubranila zmago na turnirju WTA. V finalu je z 2:0 premagala Španko Saro Sorribes Tormo.

        9. VAIL - Janja Garnbret je postala prva plezalka, ki je zmagala na vseh šestih tekmah svetovnega pokala na balvanih.

        9. PARIZ - Španec Rafael Nadal je 12. osvojil odprto prvenstvo Francije. V finalu je ugnal Avstrijca Dominica Thiema s 6:3, 5:7, 6:1 in 6:1.

        9. PORTO - Nogometaši Portugalske so zmagovalci premierne evropske lige narodov. V finalu so premagali Nizozemsko z 1:0.

        10. LJUBLJANA - Novi trener slovenske kraljice smuka Ilke Štuhec je postal Švicar Stefan Abplanalp, ki je pred tem med drugimi skrbel za Lindsey Vonn.

        12. PARIZ - Britanski kolesarski zvezdnik Chris Froome je pri hudem trčenju v zid utrpel več zlomov ter končal sezono.

        13. BOSTON - Hokejisti St. Louisa so v odločilni sedmi tekmi finala severnoameriške lige NHL ugnali domači Bruins s 4:1 in prvič v zgodovini osvojili Stanleyjev pokal.

        14. OAKLAND - Košarkarji Toronto Raptors so prvič postali prvaki lige NBA. V finalu so s 4:2 premagali branilce naslova Golden State Warriors. MVP finala je bil Kawhi Leonard, lige v rednem delu pa Giannis Antetokounmpo.

        16. KOPER - Slovenski rokometaši so se s petimi zmagami in enim porazom v kvalifikacijah zanesljivo uvrstili na EP 2020v Göteborgu.

        16. LE MANS - Na vzdržljivostni dirki 24 ur Le Mansa je zmagal nekdanji svetovni prvak formule 1 Fernando Alonso.

        16. KRANJ - Plavalka mariborskega Branika Katja Fain je bila s štirimi naslovi prvo ime absolutnega slovenskega prvenstva.

        17. PEBBLE BEACH - Ameriški golfist Gary Woodland je postal zmagovalec 119. odprtega prvenstva ZDA.

        20. LJUBLJANA - Matjaž Kopitar se je po štirih letih vrnil na klop slovenske hokejske reprezentance. Podpisal je štiriletno pogodbo.

        23. NOVO MESTO - Italijanski kolesar Diego Ulissi je zmagal na 26. dirki po Sloveniji. Najboljši Slovenec je bil Tadej Pogačar na četrtem mestu.

Tadej Pogačar | Avtor: Mario Stiehl Mario Stiehl


        24. LOZANA - Mednarodni olimpijski komite je za prireditelja zimskih olimpijskih iger leta 2026 izbral Milano. V igri sta bila še Švedska in Latvija.

        25. LOS ANGELES - Luka Dončić je bil izbran za najboljšega novinca v košarkarski ligi NBA. V glasovanju je prepričljivo premagal Traea Younga in Deandreja Aytona.

        25. RAVNE NA KOROŠKEM - Tanja Žakelj in Rok Naglič sta zmagala na državnem prvenstvu za gorske kolesarje v olimpijskem krosu.

        30. TACEN - Na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah sta bila Peter Kauzer in Anže Berčič druga.

        30. RADOVLJICA - Kolesar Domen Novak je postal slovenski prvak v cestni vožnji.

        30. MINSK - Slovenija je na evropskih igrah osvojila štiri zlate medalje, eno srebrno in eno bronasto. Zmagale so judoistka Klara Apotekar, atletinja Maja Mihalinec, lokostrelka Toja Ellison in telovadka Teja Belak, srebro je osvojila karateistka Tjaša Ristić, bron pa judoistka Maruša Štangar.

Toja Ellison | Avtor:


JULIJ:


        6. LILLEHAMMER - Gorska kolesarka Blaža Pintarič je na evropskem prvenstvu v maratonu osvojila drugo mesto.

        6. LJUBLJANA - Blaž Brodnjak je postal predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije, a je že oktobra zaradi nesoglasja s klubi podal odstopno izjavo. Do konca novembra zveza še ni našla novega predsednika.

        7. LJUBLJANA - Slovenski odbojkarji so postali zmagovalci challenger pokala, kvalifikacij za uvrstitev v ligo narodov. V finalu turnirja v Stožicah so premagali Kubo s 3:0.

        7. RIO DE JANEIRO - Brazilska nogometna reprezentanca je postala južnoameriški prvak, potem ko je v finalu premagala Peru s 3:1. Tretja je bila Argentina.

        7. LYON - Nogometašice ZDA so drugič zapored postale svetovne prvakinje. V finalu so z 2:0 premagale evropske prvakinje Nizozemke. Tretje so bile Švedinje.

        7. BEOGRAD - Španske košarkarice so postale evropske prvakinje. V finalu so premagale Francijo s 86:66. Bron je osvojila Srbija, Slovenija je bila 10.

Teja Oblak | Avtor: Epa Epa


        8. CHICAGO - Mehika je v finalu zlatega pokala, nogometnega prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov, premagala ZDA z 1:0 in osmič osvojila lovoriko.

        13. WIMBLEDON - Romunska teniška igralka Simona Halep je v finalu Wimbledona s 6:2 in 6:2 premagala Američanko Sereno Williams.

        13. NEAPELJ - Na poletni univerzijadi je edino medaljo za Slovenijo osvojila Neja Filipič s 3. mestom v troskoku.

        14. WIMBLEDON - Novak Đoković je petič v karieri osvojil teniški turnir v Wimbledonu in s tem 16. naslov na grand slamih. V finalu je premagal Švicarja Rogerja Federerja s 13:12 v petem nizu.

        14. VIDEM - V skupnem seštevku dirke ženske kolesarske svetovne serije Giro Rosa je slavila Nizozemka Annemiek Van Vleuten. Kolesark ekipe BTC City Ljubljana ni bilo v ospredju.

        19. KAIRO - Nogometaši Alžirije so drugič v zgodovini in prvič po letu 1990 osvojili afriško prvenstvo. V finalu so z 1:0 premagali Senegal. Tretja je bila Nigerija.

        21. BELFAST - Irski golfist Shane Lowry je zmagal na zadnjem od štirih največjih golfskih turnirjev sezone, odprtem prvenstvu Velike Britanije.

        21. LAS VEGAS - Filipinski boksar Manny Pacquiao je z zmago proti Američanu Keithu Thurmanu pri 40 letih znova postal svetovni prvak v velterskem razredu po verziji WBA.

        21. KRANJ - Naslov državnih prvakov v odbojki na mivki sta si priigrala Tadej Boženk in Vid Jakopin, v ženski konkurenci pa Tjaša Kotnik in Tjaša Jančar.

        27. GWANGJU - Italijanska moška vaterpolska reprezentanca je osvojila naslov svetovnih prvakov. V finalu je premagala Španijo z 10:5.

        27. BAKU - Na olimpijskem festivalu evropske mladine je nastopilo 63 slovenskih športnikov, najvišjo uvrstitev pa je dosegel Vid Botolin s tretjim mestom v teku na 3000 metrov.

        28. PARIZ - Kolumbijski kolesar Egan Bernal iz ekipe Ineos je postal zmagovalec 106. dirke po Franciji. Dirko sta uspešno končala oba Slovenca, Jan Tratnik in Matej Mohorič, člana Bahrain-Meride.

        28. GWANGJU - Prvi zvezdnik svetovnega prvenstva v plavanju je bil Američan Caeleb Dressel, ki si je osvojil šest zlatih in dve srebrni odličji. Najboljši slovenski uvrstitvi je zabeležila Tjaša Oder z devetim mestom na 800 m prosto in desetim na 1500 m prosto.
 

AVGUST:


        4. VOLOS - Slovenska košarkarska reprezentanca do 18 let je na evropskem prvenstvu v Grčiji osvojila bronasto kolajno.

košarkarska reprezentanca do 18 let | Avtor: FIBA FIBA


        8. BAHAMI - Slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je postavila nov svetovni rekord v disciplini z monoplavutjo - 113 metrov.

        9. ZAKOPANE - Kolesar Bahrain Meride Matej Mohorič je postal peti Slovenec v sezoni, ki je dobil etapo na dirki svetovne serije, pred njim je to uspelo Primožu Rogliču, Tadeju Pogačarju, Janu Tratniku, in Luki Mezgecu.

        14. ISTANBUL - Nogometaši Liverpoola so postali zmagovalci evropskega superpokala. Po streljanju enajstmetrovk so premagali Chelsea s 5:4.

        18. PORTOROŽ - Najboljši slovenski tenisač Aljaž Bedene je osvojil challenger v Portorožu. V finalu je premagal Viktorja Đurasovića z Norveške s 7:5, 6:3.

        18. CINCINNATI - Teniška igralka Andreja Klepač je skupaj s Čehinjo Lucie Hradecka osvojila naslov med dvojicami na turnirju WTA in s tem svoj sedmi WTA naslov v parih.

        18. IMOLA - Motokrosist Tim Gajser je drugič po letu 2016 postal svetovni prvak v elitnem razredu MXGP. Zmagal je na osmih dirkah in drugouvrščenega v skupnem seštevku prehitel za več kot 200 točk.

Tim Gajser | Avtor: Profimedia Profimedia


        21. HACHIOJI - Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju je Slovenija osvojila štiri medalje. Janja Garnbret je blestela z zmagami na balvanih, v težavnosti in olimpijski kombinaciji, Mia Krampl pa je bila srebrna v težavnosti.

        24. SZEGED - Slovenski kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na svetovnem prvenstvu osvojili še drugo odličje. Po srebru na 200 metrov sta bili še bronasti na 500 metrov.

        29. NYON - Evropska nogometna zveza Uefa je podelila nagrade za najboljše evropske igralce leta 2019. Prestižni priznanji sta dobila Angležinja Lucy Bronze (Lyon) in Nizozemec Virgil van Dijk (Liverpool).

        30. SLOVENJ GRADEC - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so postali zmagovalci slovenskega superpokala, potem ko so premagali Gorenje Velenje s 25:23. Za Celjane je to sedma superpokalna lovorika.

        31. SPA FRANCORCHAMPS - Na dirki formule 2 za veliko nagrado Belgije se je smrtno ponesrečil francoski voznik Anthoine Hubert.
 

SEPTEMBER:


        4. SALZBURG - Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je končal športno pot. Zaporedoma je osvojil osem naslovov skupnega zmagovalca svetovnega pokala.

        7. KRANJ - Hokejisti SŽ Olimpije so v finalu pokala Slovenije ubranili naslov. V Kranju so z 8:4 premagali večne tekmece Sij Acroni Jesenice.

        8. ANKARA - Odbojkarice Srbije so v finalu evropskega prvenstva ugnale Turčijo s 3:2. Bron je osvojila Italija. Slovenke so v predtekmovanju dvakrat zmagale in nastope sklenile v osmini finala po porazu z Nemčijo.

        8. NEW YORK - Kanadska teniška igralka Bianca Andreescu je zmagala na OP ZDA. V finalu je bila v dveh nizih boljša od Serene Williams, ki je znova ostala praznih rok v lovu na 24. zmago na turnirjih za grand slam, s katero bi se izenačila z rekorderko Margaret Court.

        9. NEW YORK - Španec Rafael Nadal je na OP ZDA v petih nizih premagal na Rusa Danila Medvedeva in osvojil 19. naslov na turnirjih za grand slam.

        14. KAIRO - Slovenska teniška reprezentanca je v dvoboju Davisovega pokala v gosteh premagala Egipt in si zagotovila mesto med 24 reprezentancami, ki se bodo marca 2020 potegovale za uvrstitev v novoustanovljeno svetovno skupino 1.

        15. MADRID - Primož Roglič je kot prvi Slovence zmagal na 74. kolesarski dirki po Španiji. Slovenski uspeh je s tretjim mestom v skupnem seštevku in prvim v posebnem seštevku za mlade kolesarje dopolnil Tadej Pogačar.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa


        15. PEKING - Košarkarji Španije so v finalu svetovnega prvenstva premagali Argentino s 95:75. Tretje mesto je osvojila Francija.

        16. JEZERSKO - V nesreči pri delu v gozdu je umrl 56-letni alpinist in ekstremni alpski smučar Davor Karničar, ki je leta 2000 kot prvi Zemljan smučal z vrha Mount Everesta.

        18. PODČETRTEK - Košarkarji Kopra Primorske so drugič zapored osvojili slovenski superpokal. Hopse s Polzele so premagali s 106:74.

        22. METZ - Aljaž Bedene je v finalu turnirja ATP izgubil proti Francozu Jo-Wilfriedu Tsongaju s 7:6, 6:7 in 3:6. Tako še vedno čaka na prvi naslov.

        22. GRÄCHEN - Gorska kolesarka Blaža Pintarič je na svetovnem prvenstvu v maratonu osvojila srebrno medaljo. Septembra je postala tudi svetovna prvakinja v olimpijskem krosu.

        23. MILANO - Mednarodna nogometna zveza je podelila nagrade najboljšim za leto 2019. Najbolj prestižna žoga je že šestič pripadla argentinskemu virtuozu Lionelu Messiju.

        25. SEU D'URGELL - Kajakaši Nejc Žnidarčič, Anže Urankar in Simon Oven so postali svetovni prvaki v ekipnem spustaškem sprintu.

        28. SEU D'URGELL - Na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju je kajakašica Eva Terčelj postala svetovna prvakinja, Luka Božič pa je bil tretji v kanuju.

eva terčelj | Avtor: Profimedia Profimedia


        29. ZAGREB - Košarkarji Cedevite Olimpije so osvojili drugo mesto na turnirju superpokala lige Aba. V finalu jih je premagal Partizan z 99:77.

        29. KRANJ - Lučka Rakovec je osvojila tretje mesto na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v disciplini težavnost. Janja Garnbret je ostala brez finala.

        29. HARROGATE - Najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu je zabeležil Primož Roglič, ki je bil v kronometru 12.

        29. PARIZ - Odbojkarji Slovenije so v finalu evropskega prvenstva izgubili s Srbijo z 1:3. Potem ko so v predtekmovanju in izločilnih bojih napolnili Stožice do zadnjega kotička, so tako drugič v štirih letih postali evropski podprvaki.

odbojka reprezentanca | Avtor: Epa Epa


        30. CAGLIARI - Slovenski reprezentant v jadranju Toni Vodišek je na evropskem prvenstvu bodoče olimpijske discipline formula kite Sloveniji prijadral srebrno medaljo.
 

OKTOBER:


        4. NOVA GORICA - Po težki bolezni je v 32. letu umrla najboljša slovenska umetnostna kotalkarica, evropska prvakinja in svetovna podprvakinja Lucija Mlinarič.

        5. TORUN - Svetovni prvak v speedwayju za 2019 je postal Poljak Bartosz Zmarzlik, Matej Žagar pa je osvojil deveto mesto.

        6. LJUBLJANA - Boksarka Ema Kozin je ugnala Švedinjo Mario Lindberg v super srednji kategoriji ter osvojila naslove svetovne prvakinje po verzijah WBF, WIBF, WIBA, GBU in IBA.

        6. EDINBURGH - Športna plezalka Lučka Rakovec je postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju.

        6. DOHA - Na svetovnem prvenstvu v atletiki je najboljšo slovensko uvrstitev dosegla Martina Ratej, ki je bila v metu kopja deseta, v finalih pa sta nastopili še Maruša Mišmaš na 3000 metrov z zaprekami ter Tina Šutej v skoku s palico.

        8. VARESE - Kolesar Primož Roglič je zmagal še na enodnevni dirki Tre valli Varesine. Roglič je v letu 2019 poleg tega in triumfa na Giru zmagal na dirkah po Emiliji, Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja, po Romandiji in Španiji.

        10. DUNAJ - Avstrijska protidopinška agencija je nekdanjemu avstrijskemu smučarskemu tekaču Johannesu Dürru izrekla dosmrtno prepoved tekmovanj zaradi dopinških prekrškov, ki so na plan prišli med svetovnim prvenstvom v Seefeldu. Dürr je bil eden ključnih pri razkritju afere.

        11. PORTLAND - Multinacionalka Nike je ukinila sporni atletski program Oregon, ki ga je vodil zaradi uporabe dopinga kaznovani ameriški atletski trener Alberto Salazar. Temu je ameriška protidopinška agencija Usada zaradi kršitve dopinških pravil 1. 10. naložila štiriletno prepoved delovanja v športu.

        12. DUNAJ - Kenijski atlet Eliud Kipchoge je kot prvi Zemljan maraton pretekel v manj kot dveh urah. Časa 1:59:40,02 Mednarodna atletska zveza sicer ni priznala kot uraden rekord, saj ni bil dosežen na tekmovanju.

        13. STUTTGART - Ameriška gimnastična zvezdnica Simone Biles je na SP osvojila svojo 25. kolajno in s tem za dve za seboj pustila dozdajšnjega rekorderja v tem športu Vitalija Šerba. Skupno je osvojila 19. naslovov.

        13. CHICAGO - Kenijka Brigid Kosgei je s časom 2:14:04 postavila nov najboljši rezultat na maratonski razdalji. Na čikaškem maratonu je prejšnji ženski rekord izboljšala za skoraj minuto.

        16. BARCELONA - Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi je tretjič zapored in skupno šestič prejel zlati čevelj za najboljšega strelca v evropskih ligaških tekmovanjih.

        27. LJUBLJANA - Kenijka Bornes Chepkirui Kitur je dosegla nov rekord ljubljanskega maratona - 2:21:26, Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay pa je zmagal z drugim najboljšim časom proge doslej (2:07:29). Državna naslova na 42 km sta osvojila Primož Kobe (2:29:53) in Saša Pisk (2:56:50).

24.Ljubljanski Maraton | Avtor: Anže Petkovšek 24.Ljubljanski Maraton Anže Petkovšek


        27. BARCELONA - Estonski dirkač Ott Tänak (Toyota) je novi svetovni prvak v reliju. S prestola je izrinil šestkratnega zaporednega branilca naslova, Francoza Sebastiena Ogierja.

        31. HOUSTON - Moštvo Washington Nationals je z zmago s 6:2 nad Houston Astros na odločilni sedmi tekmi finala ameriške baseballske lige MLB osvojilo prvi naslov v zgodovini.

NOVEMBER:


        2. JOKOHAMA - Južnoafriška reprezentanca je tretjič v zgodovini postala svetovni prvak v ragbiju. V finalu je premagala Anglijo z 32:12.

        3. BARI - Ivan Trajković je na evropskem prvenstvu v taekwondoju v kategoriji nad 80 kg osvojil bron.

        3. SHENZHEN - Avstralska teniška igralka Ashleigh Barty si je z zmago na zaključnem turnirju WTA zagotovila prvo mesto na lestvici WTA ob koncu sezone. V finalu je premagala Ukrajinko Jelino Svitolino s 6:4 in 6:3.

        3. AUSTIN - Britanec Lewis Hamilton je na dirki formule 1 v ZDA potrdil naslov svetovnega prvaka za sezono 2019, šestega v svoji karieri.

        10. PERTH - Francoska teniška reprezentanca je v finalu pokala Fed premagala Avstralijo s 3:2.

        17. LONDON - Grk Stefanos Tsitsipas je zmagal na zaključnem turnirju najboljših osmih tenisačev sveta. V finalu je premagal Avstrijca Dominica Thiema s 6:7, 6:2 in 7:6.

        17. VALENCIA - Španec Marc Marquez (Honda) je z 12 zmagami postal svetovni prvak v elitnem motociklističnem razredu motoGP. V razredu je do 250 ccm je slavil njegov mlajši brat Alex Marquez, v najšibkejšem razredu pa Italijan Lorenzo Dalla Porta.

        19. VARŠAVA - Slovenska nogometna reprezentanca je neuspešno končala kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. V desetih nastopih je zabeležila štiri zmage, dva neodločena izida in štiri poraze ter pristala na četrtem mestu v skupini za Poljsko, Avstrijo in Severno Makedonijo.

Poljska Slovenija Varšava | Avtor: Epa Epa


        19. DALLAS - Luka Dončić je postavil nov slovenski strelski rekord v ligi NBA. Na tekmi proti San Antonio Spurs je dosegel 42 točk, dve točki več kot Goran Dragić leta 2014.

        24. LIMA - Brazilski Flamengo je osvojil nogometni pokal libertadores, južnoameriško različico evropske lige prvakov. V finalu je z 2:1 premagal branilca naslova, argentinski River Plate.

        24. MADRID - Tenisači Španije so šestič osvojili Davisov pokal. V finalu zaključnega turnirja, ki je prvič potekal v novi obliki, so premagali Kanado.

        25. NEW YORK - Luka Dončić je prvič v karieri prejel priznanje za najboljšega košarkarja tedna v zahodni konferenci lige NBA. Dallas je popeljal do štirih zmag s povprečjem 37 točk in 11,8 podaj na tekmo.

        27. LJUBLJANA - Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije je z mesta selektorja moške reprezentance razrešilo Veselina Vujovića, ki je bila na tem položaju od maja 2015 in ki je Slovenijo popeljal do bronaste medalje na SP v Franciji 2017.

        27. ŽENEVA - Košarkarji Slovenije so dobili tekmece v dodatnih kvalifikacijah za OI. Junija 2020 bodo v Kaunasu igrali s Poljsko in Angolo, v nadaljevanju pa z Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo.

        28. DORTMUND - Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko je za najboljšega sodnika na svetu v 2019 razglasil Damirja Skomino.


DECEMBER:

       2. PARIZ - Lionel Messi je rekordno šestič osvojil zlato žogo za najboljšega na svetu, ki jo podeljuje France Football.

     14. KLINGENTHAL - Na tekmi svetovnega pokala smučark skakalk je Ema Klinec osvojila drugo mesto.

     17. LJUBLJANA - Nekdanji švedski rokometni reprezentant Ljubomir Vranješ je novi selektor Slovenije.

     17. LJUBLJANA - slovenski športniki leta so postali Primož Roglič, Janja Garnbret in moška odbojkarska reprezentanca.

     21. DOHA - Nogometaši Liverpoola so zmagovalci klubskega SP. Angleži so v finalu v Dohi po podaljšku premagali Flamengo z 1:0.

     29. LENZERHEIDE - Slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič je zmagala na tekmi za svetovni pokal v v sprintu v prosti tehniki na 1,5 km. To je njena druga zmaga v svetovnem pokalu.

Anamarija Lampič Lenzerheide | Avtor: Epa Epa

 

Komentarjev 1
  • diflati 22:54 01.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks