Šport
158 ogledov

To so slovenski junaki prve etape

kolesarska dirka po Sloveniji Saša Despot
Mladi slovenski kolesar Aljaž Jarc si je priboril belo in modro majico.

Prvi junak uvodne etape 26. kolesarske dirke po Sloveniji je 20-letni Dolenjec Aljaž Jarc, ki je danes uspešno bežal in si prikolesaril belo majico za najboljšega mladega kolesarja, modro za najboljšega na gorskih ciljih ter na račun bonifikacijskih sekund peto mesto v skupnem seštevku.

Pascal Ackermann Dirka po Sloveniji Šport Nemški prvak začel z zmago, lep slovenski uspeh

"Uspelo mi je. Prvi gorski cilj sem izpustil, ker sem vedel, da je predaleč. Nato sem dobil sprint za bonifikacije za belo majico. Pri drugem gorskem cilju sem ostal sam. Pridružilo se mi je 15 močnih kolesarjev. Držal sem jih do zadnjih 20 kilometrov. Izpraznil sem se," je bil odkrit Jarc, sicer kolesar novomeške Adrie Mobila.

"Počutim se super. Takšna majica na tako višji kategoriji je kar dosežek. Ekipa je vesela. Danes zvečer bomo odprli šampanjec," je o beli majici dejal Jarc.

O izkušnji bega na domači dirki pa je dejal: "Adrenalin je prisoten. Mlad sem še. To je zame kar velika stvar. Prišel sem z dirke po Madžarski. Vedel sem, da sem v dobri formi. Jutri je težka etapa z vzponom na Celjsko kočo. Radoslav Rogina je dobro pripravljen. Prvi cilj je, da se njega pripelje v ospredje."

kolesarska dirka po Sloveniji, Adria Mobil | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Drugi domači junak prvega dne dirke je bil s četrtim mestom Luka Mezgec. Izkušeni kolesar Mitchelton-Scotta je sicer pričakoval, da se bo v sprintu pomerila večja skupina, tudi sam je bil v dobrem položaju za zaključni napad, a se mu ni izšel. "Želel sem presenetiti, vedel sem, da bodo prišli od zadaj prišli. Nisem želel biti blokiran. Želel sem jih presenetiti, en kolesar me je prijel v zavetrje, 500 metrov je bilo predaleč do cilja," je povedal Mezgec, ki je na dirki po Sloveniji že okusil slast zmage. Najboljši je bil v Ljubljani leta 2017.

Luka Mezgec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zadovoljen je bil v cilju tudi Tadej Pogačar, za večino prvi favorit za končno zmago. Na koncu dneva je bil 17., v skupnem seštevku je 21., zaostaja 10 sekund, za Italijanom Diego Ulissijem, nekdanjim zmagovalcem dirke po Sloveniji in moštvenim kolegom pri UAE Emirates, pa tri sekunde.

"Kot ekipa smo imeli vse pod nadzorom. Bil je težek dan, veseli smo, da se je izšlo kot se je. Gremo naprej," je bil kratek in jedrnat Pogačar. "Po prvi etapi je vse lažje. Prva etapa je najbolj živčna. Lahko gremo naprej z dvignjeno glavo naprej. Ulissi je naredil danes super delo, pobral je bonifikacijske sekunde, kar je prednost. Jutri lahko gremo na prevzem zelene majice z Ulissijem," se je proti nadaljevanju dirke ozrl mladi Slovenec.

Tadej Pogačar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bržčas je na višja mesta računal Marko Kump, ki se je v dresu Adrie Mobila letos znova našel zmagovalne občutke. Tudi danes je poskušal, a se mu ni izšlo.

"Ni bila tipična sprinterska etapa. Zadnjih morda 40 kilometrov je bilo zahtevnih, bile so ozke ceste, strmi klanci. Naredila se je selekcija. Ekipe so pripravile organiziran lov. Skupina se je pomerila v sprintu. Super sem se počutil, zadnji kilometer so me fanti pripeljali v super pozicijo. Našel sem kolo Pascala Ackermanna, ostal tam, dokler ni 500 metrov do cilja on našel luknjo, zame pa ni bilo prostora. Dvakrat sem močno zaviral, enkrat sem mislil, da bom zapel v kolo drugega. Ko se je prvi dotaknil zavore, je šla moja uvrstitev po zlu," je povedal danes 11. Kump.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.