Šport
22 ogledov

Tokič za zgodovino: kolajna in četrtfinale

bojan tokic main AFP AFP
Že pred zaključnimi boji evropskega prvenstva v Gdansku je jasno, da bo tekmovanje z zlatimi črkami zapisalo v zgodovino slovenskega namiznega tenisa. Za to je poskrbel Bojan Tokič, ki si je najprej skupaj s Srbom Aleksandrom Karakaševićem zagotovil bronasto kolajno v igri dvojic, nato pa se je uvrstil še v četrtfinale posameznikov.

V osmini finala je Bojan Tokič po ogorčenem boju še četrtič zapored na velikih tekmovanjih premagal arogantnega kitajskega Španca He Zhi Wena. Najstarejšega igralca na turnirju, ki je znan tudi po svojih provokacijah za mizo, je ugnal s 4:3, zadnji niz je dobil z 11:9. S tem je združil svoja največja uspeha na evropskih prvenstvih, leta 2007 je med posamezniki prav tako igral četrtfinale prvenstva v Beogradu (izgubil je proti najboljšemu igralcu zadnjih let Nemcu Timu Bollu), dve leti pozneje pa je z Aleksandrom Karakaševićem v Stuttgartu osvojil bronasto kolajno v igri parov.

"Sam sebi lahko rečem le kapo dol. Za vsako točko sem moral garati, moram reči, da je Španec eden najbolj neugodnih igralcev v dvorani, če ne celo najbolj neugoden. A vse končnice na tem turnirju gredo meni v prid. Wena dobro poznam, bil sem dobro pripravljen, kazalo je celo na lažje delo. Vodil sem s 3:1 in imel prednost v petem nizu, a je nisem izkoristil. V šestem nizu je bilo nekaj panike, a sem se vendarle dovolj zbral, da sem dobil odločilnega. Očitno se v Gdansku vse obrača, kot si želim," je dejal Novogoričan, ki je pred tem s 4:3 dobil tudi tesen obračun proti Dmitriju Prokopcovu, čeprav je Čeh v sedmem, odločilnem nizu že vodil s 5:0. Toda očitno je Tokič mentalno dozorel, tako da ga tudi zaostanek ne vrže s tira, prav tako pa nima več težav v končnicah.

Že pred uspehom v osmini finala posameznikov je igralec, rojen v Jajcu, Sloveniji priboril še tretjo kolajno na evropskih prvenstvih. Skupaj z Aleksandrom Karakaševićem (skupaj sta pred dvema letoma osvojila bron na prvenstvu v Stuttgartu, bronasta pa je bila leta v Aarhusu leta 2005 tudi ženska ekipa) sta brez posebnih težav prišla do polfinala. "S Karakaševićem se poznava do potankosti. Jaz vem, kdaj ga moram opozoriti na napake, on ve, kdaj je treba okarati mene. Odlično funkcionirava, stopnjujeva formo, želiva pa si še izboljšati dosežek iz Stuttgarta. Tukaj ni Bolla in Sussa, najboljšega para zadnjih let, zato priložnost za zlato išče vsak. Tudi midva jo, a naš čaka težko delo. A če bova imela navdih, nič ni nedosegljivega," meni Tokič, ki se bo med dvojicami za vstop v finale meril z Rusoma Aleksandrem Šibajevom in Kirilom Skačkovom, med posamezniki pa z naturaliziranim Nemcem Dimitrijem Ovčarovom, ki ga športna javnost imenuje tudi Alberto Contador drugi. Tako kot slavni kolesar je imel namreč tudi Ovčarov težave zaradi domnevnega uživanja nedovoljenih sredstev, tako kot večkratni zmagovalec Toura je bil Ovčarov pred dobrim letom pozitiven na klenbuterol, a so ga na koncu kljub prvotni kazni oprostili.

"Čaka me tretji igralec Evrope in 13. igralec sveta. Že to pove, da je kakovostnejši igralec od mene, za nameček pa mi ne ustreza še njegova igra. Toda to bo tekma za kolajno, v kateri ni nujno, da take reči odločijo. Garal bom, poskušal osvojiti niz, nato še enega. Bomo pa videli, kaj se bo dejansko zgodilo. Kar se pa tiče dvojic, pa lahko rečem, da imajo vsi štirje polfinalni pari enake možnosti," noče še večjih dosežkov napovedovati 30-letni Slovenec.

Izidi Bojana Tokiča, posamezno:

3. kolo:
Bojan Tokič (Slo)
: Dmitrij Prokopcov (Češ) 4:3 (-10, 8, 4, 8, -9, -13, 11)

Osmina finala:
Bojan Tokič (Slo) : He Zhi Wen (Špa) 4:3 (8, -9, 4, 7, -10, -5, 9)

Dvojice:

Osmina finala:
Bojan Tokič/Aleksandar Karakašević
: Robert Floras/Daniel Gorak (Pol) 3:1 (-6, 5, 3, 3)

Četrtfinale:
Bojan Tokič/Aleksandar Karakašević (Slo/Srb) : Janios Jakab/Daniel Kosiba (Mad) 4:1 (9, 7, 4, -5, 5)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.