Šport
7 ogledov

Tokrat dopingirani že pred Tourom?

Nekateri udeleženci Toura so očitno spet posegli po prepovedanih poživilih. Žurnal24 main
Francoska protidopinška agencija je pred začetkom dirke po Franciji med udeleženci Toura izvedla dopinške teste. Izidi so pri desetih kolesarjih pokazali abnormalne rezultate.

Rezultati krvnih dopinških testov, ki jih je Francoska protidopinška agencija (AFLD) med udeleženci Toura izvedla, tik preden se je 5. julija začela letošnja slovita dirka po Franciji, so pokazali, da je imelo deset kolesarjev abnormalne rezultate, piše časnik Le Monde. Zdravniška komisija AFLD je teste opravila 3. in 4. julija. Pri desetih kolesarjih je bila raven hematokrita in hemoglobina v krvi povišana in skrb vzbujajoča. Povišana vsebnost hematokrita (HT) lahko nakazuje zlorabo krvnega dopinga eritropoetina (EPO).

 

Preberite še

Favoriti dirke po Franciji

Pri AFLD za zdaj nobenega od kolesarjev s povišano vrednostjo omenjenih snovi niso javno razkrili, vsem pa so poslali rezultate testov in opozorila. Medtem se je na medijska poročila o domnevnih množičnih zlorabah dopinga odzvala Francoska protidopinška agencija (AFLD), ki trdi, da so krvni testi, opravljeni pred kolesarsko dirko Po Franciji, pri 20 kolesarjih pokazali nadpovprečne rezultate, vendar pri nobenem odstopanja niso bila višja od uradne meje. "Testiranja so opravili 3. in 5. julija pred prvo etapo tritedenske dirke Po Franciji. Pri okrog 20 kolesarjih je bila raven na testih nekoliko povišana, vendar ni prekoračila dovoljene meje. Nekateri parametri so bili tej sicer zelo blizu, predvsem raven hematokrita," je pojasnil izvršni generalni sekretar AFLD Philippe Sagot. Zaradi borbe med prireditelji Toura in Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) na letošnji izvedbi francoske pentlje za "čisto" dirko in nadzor nad morebitno zlorabo prepovedanih sredstev prvič skrbi zgolj AFLD.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.