Šport
52 ogledov

Toliko denarja bodo dobili Kenijci

maraton 2016 Anže Petkovšek
Kenijski tekač, ki je osvojil tretje mesto na 21. ljubljanskem maratonu, bo prejel večjo denarno nagrado kot zmagovalec.

Organizatorji Volkswagen 21. ljubljanskega maratonu so zaradi zapleta na nedeljski tekmi na 42 km, ko je spremljevalno vozilo nekaj tekačev "preusmerilo" izven proge in so pretekli več, kot ostali, nagradili tudi te tekače in tako je tretjeuvrščeni dobil več kot tekač, ki je prvi prišel v cilj; vsi nagrajeni so Kenijci.

Gabrijel Ambrožič, ki je bil na maratonu zadolžen za tuje vrhunske atlete, je povedal da bo Laban Mutai, ki je prvi prečkal ciljno črto maratona, dobil 21.000 evrov, Philip Sang Kimutai 13.000, tretjeuvrščeni Levi Omar Matebo, ki bi sicer glede na ocene zmagal z rekordom proge, pa 28.000 evrov. Abraraw Misganaw, ki je bil četrti, bo dobil 17.000, denarne nagrade pa bosta dobila tudi peti Kosgei Kosgei (13.000) in šesti Dominic Ruto (6000).

"Dogovorili smo se, da zaradi ohranitve ugleda maratona izplačamo vse, tudi tiste, ki so bili v igri za najvišja mesta ali rekord, pa jim je bilo to zaradi zapleta in s tem daljšega teka onemogočeno. Prvi in drugi maratonec sta bila nagrajena v skladu z izidi in uvrstitvama, ki sta ju dosegla, preostali pa so dobili nagrade, kot da bi se zvrstili od prvega mesta naprej," je pojasnil Ambrožič.

Tako sta bili, glede na denarne nagrade, doseženi dve prvi mesti in dve drugi mesti. "Za morebitnega zmagovalca Mateba smo naredili strokovno oceno njegovega časa, pa tudi za ostale. To smo naredili tako, da smo na podlagi osemintridesetega kilometrskega povprečja, do tu smo imeli natančno merjen čas za vse, izračunali povprečje. To povprečje smo dodali za zadnje štiri kilometre in 195 m. Na podlagi tega smo ocenili, da bi zmagovalec tekel 2:07:40, kar bi bil rekord proge, zato smo upoštevali tudi ta bonus. Podobno smo naredili pri preostalih maratoncih. Ocenili smo, da so bili ob koncu najboljši še zelo sveži, posebej Matebo in Misganaw, in na tej osnovi smo izplačali nagrade tudi za bonuse glede na časovne limite," je dodal Ambrožič.

Komentarjev 7
  • GWRmov 10:13 03.november 2016.

    žalost....slovenske družine na životarijo...

  • Zmago 18:43 02.november 2016.

    V čem je fora, da vabijo Kenijce, da poberejo vse nagrade in še + od buhteljnov slovenskih ki plačujejo štartnino ???

  • macola 18:06 02.november 2016.

    " uradno vozilo organizatorjev s časomerilcem, ki je vozilo za vodilnimi " .....to vse pojasni....da so organizatorji šalabajzerji! To vozilo MORA voziti pred vodilnimi, mar ne?!