Šport
86 ogledov

''Šokiral? Bomo videli, če je šokiral''

Tomaž Tomšič je izpostavil strelsko učinkovitost naših reprezentantov v drugem p Žurnal24 main
Nekdanji slovenski reprezentant Tomaž Tomšič ne dvomi, da bi lahko Slovenija na prihajajočem evropskem prvenstvu v rokometu posegla tudi po medalji.

Slovenija bo v skupinskem delu igrala z reprezentancami Španije, Švedske in Nemčije. Kakšne možnosti ji pripisujete?
Kot ste rekli, Nemčija je na papirju najlažji nasprotnik, ampak pomemben bo vsak gol, vsaka točka. Jaz mislim, da se bodo uvrstili v naslednji krog, za naprej bomo pa videli, kako bo. Če bo ekipa rasla, bo to super, če pa ne bo in bodo le kakšni prebliski, potem pa bomo šli hitro domov.

Selektor Veselin Vujović je šokiral s seznamom reprezentantov, na katerega ni uvrstil več nekdanjih nosilcev igre. Kako bi komentirali njegov izbor?
Šokiral... bomo videli potem, če je šokiral. O tem bomo govorili kasneje. Vsi smo prej generali, potem pa bomo verjetno še večji, če se to, kar je naredil, ne bo sestavilo. On je v tem mesecu in pol, pa tudi na prejšnjih tekmah, videl, kaj kdo zmore in kdo si zasluži katero mesto v ekipi. Tukaj mu gre zaupati. Mislim, da mu je rokometna zveza zaupala. Nima smisla govoriti, kaj bi bilo, če bi bilo, on se je odločil za teh 18 fantov in to je to.

Slovenija je na pripravljalnih tekmah dvakrat remizirala s Makedonijo in vpisala poraz ter zmago proti Hrvaški. Kako bi ocenili predstave naših rokometašev?
Na prvih dveh tekmah se je videlo, da so bili še malo utrujeni, da so se dejansko iskali. Selektor je iskal deset udarnih igralcev. Zadnja tekma proti Hrvaški ni realna slika, ampak je pokazatelj, da je našel tisti pravi recept, kako bi to vse skupaj izgledalo.

Selektor je pred tekmami s Hrvaško poudaril, da je rezultat drugotnega pomena?
Zagotovo. Ne pravim, da moramo tekme izgubljati, ampak zagotovo je pa iskal recept, kako bi se zoperstavil ekipam, ki prihajajo, prvo Švedska pa potem Španija in Nemčija.

Na pripravljalnih tekmah so bili Slovenci bolj zanesljivi v obrambi kot v napadu. Ivan Vajdl je za Sportal dejal, da je sestavo ekipe krojila obramba. Se strinjate z njegovo ugotovitvijo?
Verjetno res. Če tako pogledamo, bi lahko prišel tudi kdo drug. Vsak ima svojega favorita. Če bo Slovenija dobivala več kot 25 golov na tekmo, bo zelo težko.

Kakšni so vaši spomini na EP 2004 in ali ste takrat pričakovali takšen vrhunski rezultat?Takrat je bilo vse narejeno tako, da bomo osvojili medaljo. V finalu smo preprosto izgoreli. Takrat smo imeli malo smole, da je bila Nemčija precej superiornejša, ampak vse je bilo podrejeno temu. Vedeli smo, kam lahko sežemo. V bistvu bi lahko posegli po najvišjem stolčku, vendar smo na koncu malce izgoreli. Kot prva slovenska ekipa z žogo smo prišli do medalje in morda je tudi to malce botrovalo temu, da nismo mogli igrati proti Nemčiji oziroma nismo šli do konca.

Leta 2004 smo bili priča 'eksploziji' Vida Kavtičnika, ki je bil eden od najboljših igralcev turnirja. Kateri igralec bi se lahko na Poljskem približal njegovemu dosežku?
Veliko se govori o Bombaču (Dean, op. a.). Kolikor sem ga gledal po televiziji oziroma na tekmi v Celju, moram reči, da je zelo napredoval in da bi znal biti eden tistih, ki bi lahko eksplodirali. Osebno mislim, da se je to že zgodilo, kar se je videlo tudi v Ligi prvakov. On je eden tistih, ki bi moral postati glavna zvezda in vodja. Potem Marguč, ki je odigral veliko tekem v Ligi prvakov. On je tudi eden teh igralcev. Drugih posameznikov pa ne vidim. Ekipa Slovenija je bila vedno na nivoju ekipe. Se pravi, če bo ekipa igrala dobro, potem se bo lahko vzdignil tudi posameznik. Eden sam pa težko, kot na primer Hrvaška z Duvnjakom (Domagoj, op. a.) ali katera druga ekipa. To bo pa malo težje.

Napovedi so vedno nehvaležne, pa vseeno, ali lahko Slovenija osvoji medaljo?
Jaz mislim, da jo lahko. Ne glede na vse jo lahko. Kot sem omenil, če bo ekipa rasla, lahko pride vsaj do polfinala, drugače bo pa težko. Tudi sami se tega zavedajo in ne bi šli na prvenstvo, če ne bi o tem razmišljali. Rekel bom pa takole, realno je pričakovati Slovenijo tam do osmega mesta.

slovenija rokomet 2004 | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 1
  • dragec 14:02 13.januar 2016.

    napovedi so slabe