Šport
16 ogledov

Tora zlata, Teja 13.

Berger biatlon zasledovalna tekma zasledovanje 10 km kilometrov Nove Mesto EPA
Zadnjo preizkušnjo na svetovnem prvenstvu v biatlonu v Ruhpoldingu je dobila Tora Berger, ki je v tekmi s skupinskim startom za dobrih osem sekund ugnala Marie Laure Brunet, tretja Kaisa Mäkäräinen pa je zaostala 12,7 sekunde. Edina Slovenka Teja Gregorin je končala na 13. mestu.

Norvežanka Tora Berger je zmagovalka tekme s skupinskim startom na 12,5 kilometra, zadnje tekme svetovnega prvenstva v biatlonu v nemškem Ruhpoldingu. Srebro je osvojila Francozinja Marie Laure Brunet (+8,1), bron pa Finka Kaisa Mäkäräinen (+ 12,7), vse so zgrešile po enkrat. Edina Slovenka Teja Gregorin (+ 1:20,8; 2) je bila 13.

Po desetih dneh se je na Bavarskem končalo svetovno prvenstvo v biatlonu. Končala so ga dekleta s preizkušnjo s skupinskim startom na 12,5 kilometra, že popoldne pa so se še zadnjič pomerili fantje, prav tako na tekmi s skupinskim startom, a na 15 kilometrov. Slovenija je imela zadnji dan na startu dva tekmovalca, Klemna Bauerja in Tejo Gregorin, saj oboleli svetovni prvak z 20-kilometrske preizkušnje Jakov Fak ni nastopil.

Na cilju se je že drugega posamičnega naslova na tem SP veselila Norvežanka Tora Berger. Na prvih treh mestih so se zvrstile uveljavljene biatlonke, ob njej še Marie Laure Brunet in Kaisa Mäkäräinen. Domači navijači so zadnji dan ostali brez kolajne, a so vseeno zaploskali svoji junakinji Magdaleni Neuner, ki se je s to preizkušnjo poslovila od velikih tekmovanj, saj končuje kariero; tokrat je bila 11.

"Prepričana sem bila, da sem druga in šele ko sem zapustila strelišče, sem ugotovila, da vodim. Od tam naprej nisem imela nobenega načrta, le to, da sem skušala čim hitreje priti do cilja," je pot do svoje druge zlate kolajne, slavila je že na najdaljši preizkušnji na 15 km, opisala Norvežanka.

Gregorinova je prvo polovico tekme imela priključek z najboljšo deseterico, nato nekoliko slabše opravila prvi strelski nastop. Dvakrat je morala obkrožiti kazenski krog, zato je izgubila sedem mest. Na zadnjem strelskem postanku pa je bila znova brezhibna, kar ji je omogočilo napredovanje za dve mesti in v cilj je pritekla kot 14. Po diskvalifikaciji Olge Zajceve pa je pridobila eno mesto in je bila 13.

"Ne vem točno, kaj se mi je dogajalo na strelišču, vendar sem bila dvakrat žal neuspešna, kar me je oddaljilo od želene deseterice. Zadnji strelski postanek je bil bolj sproščen. Na progi sem imela nekaj težav s pokostnico, ker je bila smučina že precej načeta; še dobro, da se nisem zapletla v drugem krogu v padec, kjer se je naenkrat znašlo na tleh pet, šest tekmovalk. Z nastopi na prvenstvu sem pogojno zadovoljna, saj mi je zmanjkala deseterica v konkurenci posameznic, zato pa je srebrna kolajna mešane štafete vse odtehtala," je zadnji nastop v Nemčiji ocenila Gregorinova.

Zadovoljen je bil tudi trener Uroš Velepec: "Tako Teja kot Klemen sta dobro tekla in streljala, za uvrstitev na stopničke ali med top pet pa bi bilo potrebno danes sestaviti perfekten nastop. Imela sta relativno majhen zaostanek za zmagovalci, za več bi morala zgrešiti vsaj po eno tarčo manj. Obe predstavi si zaslužita oceno prav dobro, saj smo za odlično vseeno pričakovali več," je menil o današnji tekmi, o celotnem prvenstvi pa: "Največ nam na tem prvenstvu gotovo pomeni štafetno srebro, kar pomeni, da nimamo le enega konkurenčnega posameznika, temveč štiri zadosti dobre, da lahko uženemo vso konkurenco. Pred prvenstvom smo imeli odlične priprave in prav Jakov in Klemen sta ujela vrhunsko formo, Teji pa je v teku zmanjkalo nekaj sekund na vsaki tekmi, da bi lahko konkurirala za vrh."

Svetovno prvenstvo, skupinski start, 12,5 km (Ž):

1. Tora Berger (Nor) 35:41,6 (1)
2. Marie Laure Brunet (Fra) + 0:08,1 (1)
3. Kaisa Mäkäräinen (Fin) + 0:12,7 (1)
4. Tina Bachmann (Nem) + 0:42,4 (2)
5. Darja Domračeva (Blr) + 0:55,6 (5)
...
13. Teja Gregorin (Slo) + 1:20,8 (2)

Svetovni pokal, skupno (23):

1. Magdalena Neuner (Nem) 1092 točk
2. Darja Domračeva (Blr) 1061
3. Tora Berger (Nor) 953
4. Olga Zajceva (Rus) 895
5. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 889
...
13. Teja Gregorin (Slo) 525
48. Andreja Mali (Slo) 93

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.