Šport
26 ogledov

Torta za Višnarjevo in Fabjanovo

Slovenski junakinji iz Ribinska – Katja Višnar (levo) in Vesna Fabjan. (Foto: EP EPA
Nekaj dni je minilo od odmevne dvojne tekaške zmage slovenskih smučark Vesne Fabjan in Katje Višnar. Kljub lepemu uspehu v Rusiji v slovenskem tekaškem taboru niso evforični.
Ekipa se bo v naslednjih dneh pripravljala v Planici, nato bodo slovenske tekačice opravile še tekmo celinskega pokala, naslednji konec tedna pa kot generalko pred SP, ki bo od 23. februarja do 6. marca potekalo v Oslu, še tekmo svetovnega pokala v Drammnu.
Na novinarski konferenci v Ljubljani na sedežu Smučarske zveze Slovenije (SZS) se je predstavila samo polovica glavnih junakinj tekem iz Ribinska: Katja Višnar je namreč že na pripravah na Norveškem in se je slovenski sedmi sili javila prek videopovezave. "Še enkrat sem si pogledala posnetek. Še vedno ne morem verjeti, da mi je uspel takšen finiš. To mi je dalo dodatnih moči za naprej," je tekmo podoživela Višnarjeva in pojasnila, da je na Norveškem že čutiti vpliv bližnjega SP: "Sama sem sicer v Lillehammerju, SP pa bo v Oslu, tako da se vpliv čuti v glavnem v medijih. A vseeno se vidi, da ljudje težko čakajo prvenstvo."

Začetek njenih priprav je nekoliko zmotil kašelj, a je zdaj že vse v redu: "Razmere za trening so zelo dobre, imela sem nekaj manjših zdravstvenih težav, ki pa so že minile, tako da bo trening potekal normalno."

Ste spregledali naš intervju z Vesno Fabjan uro po zmagi v Ribinsku? Ali pa morda zmagovalno galerijo?
Višnarjeva si je zaradi fizične oddaljenosti lahko le prek kamere ogledala sladko presenečenje v obliki torte, ki so ga v SZS pripravili tekmovalkam – poleg Fabjanove še Barbari Jezeršek, Mirjam Cossettini in Alenki Čebašek – ter trenerjema Marku Gracerju in Vladimirju Korolkeviču.

 

"Veseli smo zmage kot take. Dvojno zmago beleži zelo malo držav. Slovenija se potrjuje kot tekaška veselila. Priključuje se mladi rod, upamo in želimo, da bi se dekletom forma do SP še dvignila. Računamo, da bodo naše krepko mešale štrene tudi velikim državam," pa je bil uspehov vesel direktor SZS Matija Vojsk.

Zmaga je prišla nepričakovano. Vedeli smo, da sta se sposobni uvrstiti v finale, kar pa je še velik korak od medalj. A na tekmi sta pokazali, da sta izredno močni. Katja je naredila velik napredek, Vesna pa se je v pravem trenutku vrnila in je imela še en motiv. Dvojna zmaga je stvar, ki je ne moreš predvideti, prišlo je spontano in zato je veselje toliko večje.
Marko Gracer, trener
Vtise je strnila tudi zmagovalka Vesna Fabjan. V Ribinsku je ponovila lanski uspeh, drugo mesto Višnarjeve pa je bilo še pika na i. "Vsak dan razmišljam, kaj se je zgodilo ta konec tedna. Tudi posnetek sem si že večkrat ogledala. Takšna zmaga je dodaten motiv za naprej, za samozavest, za vse." Dejala je, da kljub dobrim kvalifikacijam ni pričakovala sanjskega razpleta: "Če bi pred startom kdo pomislil na dvojno zmago, bi se vsi smejali. Nihče si na to ni upal pomisliti, morda na kakšne stopničke, na koncu pa je bil res tisti stoodstotni izkupiček." Poudarila je tudi, da se ni ozirala na to, da na tekmi ni bilo nekaterih tekmic z vrha svetovnega pokala: "Če si na tekmi, lahko zmagaš. Če te ni, ne moreš. Konec koncev pa, če pogledamo, kdo je bil zraven Justyna Kowalczyk, Ariana Follis ... Zame je bila tekma popolnoma čista."

Seveda se ni mogla izogniti napovedi za SP: "Pred SP imamo še eno tekmo za svetovni pokal v Drammnu, ki je le uro in pol stran od Osla. Po tej tekmi v Rusiji bo lažje, dobila sem potrditev, da se vračam po bolezni. Na SP grem povsem mirna, skušala bom narediti maksimum. A SP je posebna tekma in napovedi so zelo nehvaležne. Takrat se bo moralo vse 'poklopiti'."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.