Šport
715 ogledov

Tour 2019 narejen za hribolazce in kolesarske sladokusce

chris froome tour de france EPA
Prireditelji kolesarske Dirke po Franciji so danes razkrili traso Toura 2019. Začela se bo 6. julija v Bruslju, končala pa 28. julija v Parizu s parado po Elizejskih poljanah. Tour 2019 bo "najvišji v zgodovini dirke", na sporedu bo rekordnih 30 gorskih prelazov in pet etap s ciljnim vzponom.

Na uradni predstavitvi v Parizu je bil med povabljenimi kolesarji tudi slovenski zvezdnik Primož Roglič, četrti v skupnem seštevku letošnje dirke in zmagovalec ene etape. Družbo so mu med drugim delali zadnji zmagovalec Valižan Geraint Thomas, njegov predhodnik Britanec Chris Froome, najboljši kolesar na gorskih ciljih letošnje dirke Francoz Julian Alaphilippe in mnogi drugi.

Začetek največje etapne dirke na svetu bo 6. julija v Bruslju, s tem bodo prireditelji počastili Belgijca Eddyja Merckxa, kjer je prvič oblekel rumeno majico vodilnega. Na "njegovih" cestah bosta dve etapi, prva bo dolga 192 kilometrov in bo tekmovalce popeljala čez Muur van Geraardsbergen, druga pa bo namenjena ekipnem kronometru, dolga bo 27 kilometrov.

Po Belgiji se bo karavana preselila v Francijo, nato pa proti Pirenejem, za konec pa v Alpe.

Ljubitelji klasičnih vzponov ne bodo prikrajšani, kolesarji bodo zapeljali na Tourmalet, La Plance des Belles Filles, Col d'Izoard, Col du Galibier in Montee de Tignes. Najvišja točka dirke bo prelaz Iseran, z 2770 metri nadmorske višine je to najvišja asfaltirana cesta v Evropi.

Na meniju Toura bo sedem gorskih etap ter pet hribovitih in sedem sprinterskih. Tri od petih etap z gorskim ciljem se bo končalo nad 2000 metrov nadmorske višine. Manj priložnosti bo za specialiste za vožnje na čas, prihodnje leto bo le ekipni kronometer in en posamični v okolici Pauja.

"To pomeni, da bo nemogoče osvojiti Tour, če nisi izjemen v vožnji v klanec."

Christian Proudhomme, direktor dirke

Tako kot letos bodo tudi prihodnje leto na "strateško pomembnih točkah vzponov" bonus-točke, s čimer bo boj za skupni seštevek še bolj zanimiv. "Letos je Geraint Thomas lovil bonus-točke in na koncu zmagal. To ni bilo naključje," je dodal Proudhomme.

Tour bo leta 2019 proslavil 100. obletnico od uvedbe rumene majice za vodilnega kolesarja v skupnem seštevku, ter 50 let od Merckxove prve zmage na francoski pentlji. Belgijski kanibal ima pet skupnih zmag in je s 34 etapnimi zmagami na vrhu te razpredelnice.

V 21 dneh bodo kolesarji premagali 3640 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.