Šport
27 ogledov

Tour z močno slovensko udeležbo

Jani Brajkovič je letos zablestel na dirke Dauphine Libere. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Najboljši kolesarji na svetu so zbrani v Rotterdamu, kjer se bo danes z osem kilometrov dolgim prologom začela 97. kolesarska dirka po Franciji. Nastopili bodo tudi štirje Slovneci.
Armstrong na dopingu?
Dopinški grešnik Floyd Landis, ki je zaradi zlorabe dopinga ostal brez naslova zmagovalca dirke po Franciji leta 2006, je v najnovejši številki časnika Wall Street Journal postregel z "novimi" podrobnostmi o zlorabah v ameriškemu kolesarskemu moštvu, Armstronga in druge člane moštva pa obtožil, da so si med Tourom leta 2004 pomagali s t.i. krvnim dopingom oziroma transfuzijami krvi. Landis je med drugim obtožil vodstvo kolesarskega moštva ameriške pošte (US Postal), da je prodajala sponzorska kolesa za financiranje dopinškega programa.

Iz Armstrongovega tabora so nato Landisove obtožbe označili za "pokvarljivo blago". "Kot karton skisanega mleka: ni ti treba spiti vsega, že ob prvem požirku veš, da je skisan cel karton."

Najboljši kolesarji na svetu so zbrani v Rotterdamu, kjer se bo danes z osem kilometrov dolgim prologom začela 97. kolesarska dirka po Franciji. Kolesarji bodo morali v treh tednih prevoziti več kot 3.500 kilometrov dolgo pot, ki se bo tradicionalno končala v Parizu. Glavna favorita dirke sta Španec Alberto Contador in Američan Lance Armstrong.

Nastopili bodo tudi štirje slovenski kolesarji, ki pa po napovedih v skupnem seštevku nimajo velikih pričakovanj. Jani Brajkovič (Radioshack), Kristijan Koren (Liquigas), Simon Špilak in Grega Bole (oba Lampre) bodo bolj ali manj imeli vlogo pomočnikov, vsi pa upajo, da bodo dobili priložnost v posameznih etapah. Največ možnosti za etapno zmago naj bi imel Bole, predvsem v kakšni etapi, ki se ne bo končala s klasičnim sprintom glavnine ali z zahtevnim vzponom.

"Tokrat bom osebne interese zamenjal z ekipnimi. Povsem sem bom postavil na razpolago Armstrongu, če bi imel on kakšno nesrečo, pa kateremu od drugih kapetanov. V tem ne vidim nobene težave, saj lahko zadovoljim tudi na drugačen način kot z dobrim skupnim dosežkom. Vsaj kolesarski delavci vedo, kako te stvari potekajo in znajo ceniti tudi druge naloge. Dobro kolesarjenje ni le boj za najvišja mesta," je pred odhodom na Nizozemsko dejal Brajkovič.

Bole bo svoje priložnosti iskati že v uvodnih etapah dirke, ki bodo potekale po nizozemskih oziroma belgijskih cestah, ki mu znajo zelo ustrezati. "Zna se zgoditi, da v njih ne bo sprinta glavnine, ampak sprint večje skupine. To bi bila lahko moja priložnost," meni Bole. V uvodnih etapah pred prihodom dirke v domovini se bodo namreč morali kolesarji boriti tudi granitnimi kockami, luknjami na cestah, vetrom in tudi nekaterimi blažjimi vzponi. Vse to naj bi bilo najbolj izrazito v drugi etapi s ciljem v Spaju.

Dirka na 100. obletnico prve naj bi bila v znamenju boja med sedemkratnim zmagovalcem Lanceom Armstrongom in dvakratnim zmagovalcem Albertom Contadorjem. Lani sta kolesarila v isti ekipi (Astana), med njima se je zanetilo kar nekaj iskric, na koncu je bil boljši Španec. Letos zvezdnika na Tour prihajata vsak s svojimi pomočniki, tako da zna boj odločiti ekipni duh. Sodeč po napovedih, naj bi bil v tem v boljšem položaju Armstrong, medtem ko naj bi bil Contador kot posameznik močnejši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.