Šport
27 ogledov

Tragedija: umrl svetovni prvak Dale Oen

damir dugonjič plavanje EP EPA
Norveška plavalna zveza je sporočila tragično vest, da je v 26. letu starosti umrl svetovni prvak Alexander Dale Oen. Oena so po treningu v ameriškem Flagstaffu našli na tleh kopalnice, tudi hitra pomoč zdravnikov mu ni pomagala. Vzrok za smrt naj bi bil zastoj srca.

Alexander Dale Oen je julija lani v Šanghaju osvojil zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v disciplini 100 metrov prsno. Norvežan, ki je na decembrskem evropskem prvenstvu na Poljskem premagal tudi slovenskega plavalca Damirja Dugonjiča, je v 26. letu starosti tragično umrl na treningu v Arizoni.

Našli so ga na tleh kopalnice, kljub hitremu posredovanju zdravniške službe pa je bilo oživljanje neuspešno. Po poročanju agencije Reuters naj bi bil vzrok za smrt zastoj srca. Nosilec srebrnega odličja z olimpijskih iger v Pekingu je bil eden glavnih kandidatov za norveško odličje tudi na letošnjih igrah v Londonu, v Flagstaffu pa je bil z ekipo na višinskih pripravah.

"Umrl je v ponedeljek po lokalnem času, nenadoma in brez opozorila," je sporočil norveški olimpijski komite in plavalna zveza. Televizija NRK je poročala, da ga je mrtvega pod tušem našel reprezentančni kolega. Zdravnik elitnih norveških olimpijcev Ola Ronsen je bil hitro na kraju dogodka, hitro pa je prispelo tudi reševalno vozilo, a so nesrečnika ob 21. uri že razglasili za mrtvega.

Premagal solze in Breivika

"Moje misli so najprej z njegovo družino v Oygardnu," je dejal predsednik plavalne zveze Per Rune Eknes. "To je najtežji dan v zgodovini norveškega plavanja." Dale Oen je čustveni naslov svetovnega prvaka osvojil kmalu po tem, ko je desničarski fanatik Anders Breivik v domovini pobil 77 ljudi. Medtem ko so njegovi sodržavljani žalovali, se je on v bazenu boril s čustvi in se dotaknil zastave na plavalni kapici vsakič, ko je skočil v bazen.

Smrt Daleja Oena je nova v nizu tragedij, ki so zaznamovale športno leto 2012. Pred aprilsko smrtjo italijanskega nogometaša Piermaria Morosinija in venezuelske odbojkarice Veronice Gomez se je marca srce ustavilo Boltonovemu nogometašu Fabriceu Muambi, ki pa je kasneje čudežno okreval.

Komentarjev 3
  • Avatar Zala
    Zala 18:12 01.maj 2012.

    Mlademu, zdravemu??? športniku nenadoma odpove srce kakor bi bil starček. Je to novodobni šport, ki zahteva tudi smrtne žrtve?

  • soncnica 17:36 01.maj 2012.

    Prav imaš, to ni več podobno športu :/In vedno več bo tega, vedno mlajši bodo umirali, saj so za dobre rezultate pripravljeni iti preko svojih zmožnosti ... :(

  • 1111 16:01 01.maj 2012.

    ...a ni to čudno, kar se dogaja v zadnjem cajtu s športniki??? ...a je to šport ?