Šport
21 ogledov

Transseksualka nastopila na teniškem turnirju

Andrei Paredes gladek poraz ni vzel poguma. Žurnal24 main
Andrea Paredes von Roth je zelo posebna športnica. Včasih je bila moški, nato pa je spremenila spol, a še vedno hotela ostati v tenisu. Po nastopu v Buenos Airesu je srečna.

Transseksualka iz Čila, Andrea Paredes von Roth, je prva teniška igralka po več kot 30 letih, ki ji je mednarodna teniška zveza dovolila nastopiti na teniškem turnirju po spremembi spola. Pred njo je bila še kot Renee Richards celo 20. igralec sveta. "Bilo mi je zelo lepo. Vsi so bili prijazni do mene in moram reči, da so se mi izpolnile sanje. Stara sem 37 let, a se počutim, kot da bi jih imela deset manj. To je le začetek moje kariere, na katero se pripravljam že dve leti," je dejala von Rothova, ki je sicer dvoboj v Buenos Airesu izgubila s 6:0 in 6:0 z britansko kvalifikantko Nicolo Slater.

Transseksualcev je bilo sicer v športu še kar nekaj. Poljska tekačica Stanislawa Walasiewicz, znana kot Stella Walsh, je leta 1932 osvojila olimpijsko zlato na 100 metrov, šele čez skoraj petdeset let, ko je umrla, pa je bila razkrita skrivnost, da je imela pravzaprav več moških genov. Na začetku 90. let je kroglo za Vzhodno Nemčijo metala Heidi Krieger, ki je dolgo jemala moške hormone. Njeno telo se je popolnoma spremenilo in nadela si je ime Andreas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.