Šport
43 ogledov

Transvestitu preprečili vstop v dvorano

Vladimir Luxuria transvestit soči olimpijske igre Reuters
Policija v Sočiju je v nedeljo prijela nekdanjega italijanskega poslanca in prvega transvestita v italijanskem parlamentu Vladimirja Luxurio.

LGBT-aktivista in televizijskega zvezdnika so po poročanju tujih medijev prijeli zaradi zastave z napisom Gej je OK in ga kmalu za tem izpustili. Italijansko zunanje ministrstvo je po zapletu tvitnilo, da so ustanovili celo krizno enoto za pomoč Luxurii, ki je kmalu po prijetju z SMS-sporočilom kar sam sporočil, da so ga izpustili.

Vladimir Luxuria transvestit soči olimpijske igre | Avtor: Reuters Reuters
Luxurio so ruski policisti ustavili na vhodu v hokejsko dvorano, kamor je želel vstopiti skupaj z dvema sodelavcema italijanske satirične oddaje Hijene (Le Iene) na televiziji italijanskega medijskega mogotca in politika Silvia Berlusconija Mediaset. Odpeljali so jih z avtomobili in malo zatem odložili ob regionalni cesti zunaj Sočija, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vzklikal progejevska gesla

Ruski parlament je lani sprejel zakonodajo, ki prepoveduje "propagando" netradicionalnih spolnih praks. V olimpijski park se je italijanski zvezdnik podal oblečen v mavrična oblačila in pred televizijskimi kamerami vzklikal progejevska gesla. Zaradi zastave z napisom v cirilici Gej je OK so ga policisti ustavili že dan prej, še poroča Ansa.

Organizatorji iger v Sočiju so sicer zatrdili, da policija o prijetju Luxurie ne ve nič. Tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) pa je danes medijem dejal, da so Luxurio le "miroljubno pospremili iz dvorane" in da ga nihče ni priprl. Mok je že pred tem v izjavi poudaril, da olimpijski park ni mesto za tovrstne proteste.

Aktivist, igralec, pisatelj in TV-voditelj

Oseminštiridesetletni Luxuria je bil leta 2006 izvoljen v italijanski parlament na listi stranke komunistične obnove. LGBT-aktivist, igralec, pisatelj in TV-voditelj, rojen kot Wladimiro Guadagno, je po porazu na volitvah leta 2008 nastopal in zmagal v italijanskem resničnostnem šovu Otok slavnih. Polovico glavne nagrade v višini 200.000 evrov je kasneje podaril Unicefu.

LGBT-aktivist je bil že v preteklosti žrtev napadov. Med volilno kampanjo leta 2006 ga je napadla skupina, v kateri so bili tudi člani italijanske desne stranke Nacionalno zavezništvo, in ga popisala z besedo "finocchio", kar v italijanščini pomeni "peder".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.