Šport
3 ogledov

"Treba je ostati na realnih tleh"

robert kranjec harrachov EPA
Slovenski smučarski skakalci so odlično začeli letošnjo sezono, a kljub temu ostajajo na trdnih tleh. "Pomembno je bilo, da smo poleti zelo dobro trenirali in pripravili dobro bazo za zimo. Veseli me tudi, da delajo vedno manj napak," je dejal glavni trener Goran Janus.

Smučarski skakalci Robert Kranjec, Jernej Damjan, Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jure Šinkovec in Dejan Judež, ki so zastopali Slovenijo na uvodnih tekmah svetovnega pokala, so se domov vrnili zadovoljni. Reprezentanti ne pomnijo, kdaj so nazadnje tako uspešno startali v sezono, saj je imela ekipa prav na vsaki tekmi štiri dobitnike točk.

Po tekmah v Kuusamu, Lillehammerju in Harrachovu so v slovenskem taboru bogatejši za štiri uvrstitve med najboljših deset, dodatne tri v top 15, ekipno tretje in peto mesto ter več dosežkov v finale. Kranjec in Prevc sta edina v slovenskem taboru, ki sta se prav na vseh tekmah prebila med dobitnike točk; v skupni razvrstitvi svetovnega pokala je najvišje Kranjec na skupno osmem mestu, med najboljšo trideseterico pa so še Damjan (16.), Prevc (21.) in Tepeš (28.). Ekipno je Slovenija pred nadaljevanjem sezone v švicarskem Engelbergu konec tedna v pokalu narodov na visokem četrtem mestu.

"Fantje so enostavno začutili, da lahko skačejo in to je najpomembneje. S tem prideta tudi večja samozavest in večja sproščenost. Sam sem zelo vesel njihovih uspehov, a treba je ostati na realnih tleh. Svetovni pokal je res zelo izenačen. Pomembno je bilo, da smo poleti zelo dobro trenirali in pripravili dobro bazo za zimo. Veseli me tudi, da delajo vedno manj napak," je svoje varovance pohvalil glavni trener slovenske izbrane vrste Goran Janus, ki se je ob tem še enkrat zahvalil tudi ožji strokovni ekipi, pomočnikoma Janiju Grilcu in Nejcu Franku, atletskemu trenerju Matjažu Polaku in fizioterapevtu Tomažu Šuštaršiču.

V slovenski ekipi je na Češkem najbolj blestel Kranjec, ki je vesel uspešnih skokov. "Skoki so precej konstantni, majhne napake pa se še vedno dogajajo. Če tudi z napakami nese daleč, je to super. Če bom tako nadaljeval, bom zelo zadovoljen. A ni za pričakovati, da bom kar na vseh tekmah med šest, saj je krog favoritov zelo širok. Najbolj pomembno je, da si na tekmi samozavesten in sproščen. Če je še malo sreče, pa so lahko rezultati še boljši," je dejal Leteči Kranjec in dodal: "Ti rezultati so še toliko več vredni, ker so bile na vseh tekmah zelo težke razmere – rahel veter v hrbet. Včasih se s temi nisem znal najbolje spopasti, zdaj pa mi gre tudi to od rok."

Poleg Kranjca se je na vseh tekmah v finale prebil tudi Prevc, ki pa je po uvodnih tekmah, pravi, kar malo jezen sam nase: "Manjka mi to, da bi moral malo bolj zadihati. Na tekmi se mi namreč prikrade živčnost, vse skupaj oddelam nekoliko v krču in zato v zraku izgubim tistih nekaj pomembnih metrov." Tudi Damjan je uspešno začel sezono, saj se le na eni tekmi ni prebil v finale: "Veseli me to, da sem končno uvidel, da sem tako močen, da se lahko tudi z zelo slabim skokom še vedno prebijem v trideseterico. To mi daje motivacijo za naprej in zato se lažje sprostim na tekmi. A še vseeno mi malo manjka; besen sem nase, da sem potreboval štiri dni v Harrachovu, da mi je nato uspel en res dober skok, takšen, kot sem vedel, da ga imam v nogah."

V svojih predstavah še precej niha Tepeš, v Lillehammerju celo vodilni po prvi seriji: "Pri meni so nihanja med vsemi fanti v ekipi še največja. Upam, da bo po Engelbergu nekaj časa za kakovosten trening in jih bom čim prej odpravil." Šinkovec ima za zdaj največ težav s tem, kako uspešne skoke s treningov prenesti tudi na tekmo: "Na tekmi me ujame trema in skoki s treningov so vedno boljši od tistih na tekmi, kjer se mi kar podirajo. Moj glavni cilj za naprej se je torej čim bolj približati skokom s treningov." Med dobitnike točk se je vpisal tudi debitant Judež, ki si predvsem želi čim več izkušenj in čim več uvrstitev v top 30.

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec tedna z dvema posamičnima preizkušnjama v Engelbergu, nato pa bo sledil premor do slovite novoletne turneje štirih skakalnic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.