Šport
24 ogledov

Trem prvakinjam grozi odvzem zlata

 Liu Chunhong EPA
Trem olimpijskim prvakinjam in osmim dobitnikom kolajn grozi odvzem odličij z olimpijskih iger v Pekingu (2008).

Mednarodna zveza za dviganje uteži (IWF) je sporočila, da je pri ponovnem pregledu vzorcev odkrila 11 dopinških grešnikov iz Pekinga (2008), pri katerih so odkrili sledove prepovednih poživil.

Med njimi so tri olimpijske prvakinje, kitajske dvigalke uteži Cao Lei, Liu Chunhong in Chen Xiexia. Vse tri so osumljene jemanja rastnega hormona in jim grozi odvzem kolajne s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Med preostalimi prekrškarji je tudi svetovni rekorder Andrej Ribakou, ki je v Pekingu osvojil srebrno kolajno. Tudi on je bil pozitiven na anabolične steroide, je sporočila IWF.

Na seznamu so še Anastasija Novikova iz Belorusije, Kazahstanki Maria Grabovetskaja in Irina Nekrasova, Rusa Khadzhimura Akkaev in Dmitri Lapikov ter Ukrajinki Natalja Davidova in Olha Krobka. Vsi so začasno suspendirani, dokler pristojne službe ne zaključijo preiskave.

Med grešniki pa so tudi štiri dvigovalke uteži, ki v Pekingu (2008) niso osvojile kolajne, vključno s Kazahstanko Maiyo Manezo, sicer dobitnico zlate kolajne iz Londona (2012), in Belorusinjo Irino Kulesho, ki je pred štirimi leti osvojila bronasto kolajno.

Pri Manezi so sledove prepovedanih poživil odkrili tudi pri vzorcu iz Londona, kar pomeni, da ji grozi razveljavitev obeh olimpijskih dosežkov.

 
Komentarjev 7
  • marabunta 08:28 25.avgust 2016.

    a je sploh še kdo "čist" ???.....groza, pol pa naj verjamemo vsem tem športnim rezultatom...

  • gogi3 08:19 25.avgust 2016.

    Phahaha pa to ni res. Seveda se je našlo samo pri vzhodnih državah.

  • add 06:55 25.avgust 2016.

    Kje so bili 8 let?Pozna pravica - krivica!