Šport
44 ogledov

Trener plavalki v pijačo podtaknil steroide

Ottesen Gray Campbell Kromowidjojo Halsall 50 m prosto finale EPA
Atletom bo od leta 2015 spet grozila štiriletna prepoved nastopanja v primeru hujše zlorabe dopinga. Neka estonska plavalka pa je kazen dobila le zaradi trenerja.

V športni javnosti je zaokrožila novica o nevsakdanjem škandalu z zlorabo prepovedanih poživil. Estonski plavalni trener Nikolai Borzov je svoji varovanki Aniti Stepanenko ponudil pijačo, v katero je proti njeni vednosti zamešal pripravek s prepovedanimi steroidi. Mednarodna plavalna zveza je trenerju prepovedala delovanje v športu.

Primer bi ostal skrit javnosti, če ne bi 17-letna estonska plavalka oddala pozitivnega dopinškega testa. Plavalko so testirali 24. maja ob finsko-estonskem plavalnem mitingu v Tallinnu. Primer je na predlog estonske plavalne zveze vzela pod drobnogled krovna mednarodne organizacija, ki je potrdila, da je trener Stepanenkovi pripravil pijačo, v katero je zamešal prepovedano snov, stanozolol, ki spada v skupino anaboličnih steroidov, ne da bi jo o tem obvestil. Plavalka pa je pijačo zaužila.

Plavalna zveza je zaradi škandala s hormonskim napitkom trenerju do smrti prepovedala vsakršno delovanje v športu, nesrečni plavalki pa so zaradi kršitve protidopinških pravil izrekli enoletno prepoved nastopanja, ki se bo iztekla 22. julija 2014.

Atleti od leta 2015 spet ostreje kaznovani

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je na četrtkovem kongresu v Moskvi sicer sprejela predlog o vnovični uvedbi štiriletnih prepovedi nastopanja v primeru resnejšega prvega dopinškega prekrška. Predlog za daljše kazni je podala Svetovna protidopinška agencija (Wada) in bo v atletiki začel veljati v začetku leta 2015.

Doslej so bile v navadi dveletne prepovedi, vendar Wada meni, da so potrebne strožje kazni tudi za tiste, ki jih ujamejo pri prvi kršitvi. Štiriletne prepovedi so v atletiki opustili pred več kot desetletjem.

Predlog Wade so za zdaj podprli samo v svetu atletike, nekatere druge mednarodne športne zveze pa se s predlogom ne strinjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.