Šport
19 ogledov

Trener pogreša drznost pri dekletih

Ana Drev EPA
Američanka Mikaela Shiffrin je še drugič po vrsti postala zmagovalka veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Semmeringu. Točke sta osvojili tudi obe slovenski finalisti. Še zlasti zadovoljni so v majhni ekipi Ilke Štuhec, ki se je prvič na veleslalomih na tem prizorišču nad Dunajem uvrstila med dobitnice točk.

"Razmere so bile težke. Ta sneg se je prijemal na očala, ostal je tudi na ledu, na dobri podlagi od včeraj. Proga se je začela kvariti, a v drugem teku sem imela dobro številko. Poskušala sem jo izkoristiti, kolikor se je le dalo, a bilo je preveč napak. Nekaj vrat gre v redu, delam dobre zavoje, potem pa me kaj preseneti, naredim napako in izgubim ritem. Vse skupaj tako stane nekaj časa," je po drami na progi Panorama, ki je potekala v sneženju, dejala 26-leta Mariborčanka Ilka Štuhec, ki je zadovoljna s popotnico za naslednjo veleslalomsko tekmo, ki bo 7. januarja v Mariboru: "Mislim, da vsekakor. Sicer je daleč od tega, da bi bilo idealno ali pa da je to to, kar znam, a stvari gredo v pravo smer, kar je spodbudno."

Bolj od Štuhčeve je bil zadovoljen njen trener Grega Koštomaj, ki je po preizkušnji v Avstriji dejal: "Nekaj smo 'zborbali', ni pa bilo enostavno. Bilo je veliko novega snega, močno sneženje, kljub temu pa je bila podlaga še od včeraj kar dobra. Smučanje je bilo možno, je pa sneg naredil svoje. Danes je težko govoriti o kakšni kakovosti, saj je bila bolj borba s pogoji. Mogoče bi lahko malo bolje izkoristila številko v drugi vožnji. A smo dobili neko potrditev preskoka tudi v veleslalomu, na dveh tekmah smo bili dvakrat v finalu. To je dober obet za Maribor, že zdaj bi tja povabil navijače. Mi gremo svojo pot dalje, vztrajamo pri širokem spektru treningov in že zdaj odhajamo naprej na trening." Štuhčeva je bila na koncu 22., s čimer je prišla do najboljšega veleslalomskega rezultata v karieri. Včeraj je bila 26. Pred Semmeringom pa je za svoje prve veleslalomske točke poskrbela pred tremi leti s 23. mestom v Beaver Creeku.

Nekoliko slabši vtis je na drugem veleslalomu v Semmeringu pustila najboljša slovenska veleslalomistka Ana Drev. Včeraj je bila šesta, danes pa se ni znašla v zelo zahtevnih razmerah na progi ter s 24. mestom prvič v tej sezoni ni vpisala uvrstitve v najboljšo deseterico: "Je bilo kar težko, vidljivost je bila slaba, pogoji so se malo menjavali. V drugem teku je bilo kar težko, ker je bila slaba vidljivost in si si moral kar upati. Nisem si najbolj zaupala, ker sem slabo videla, in potem je prišel ta zaostanek. S to tekmo se ni bi ravno obremenjevala, saj so bile razmere na meji regularnih. Včeraj sem prikazala dobre vožnje in mislim, da moram samo delati na tem."

Denis Šteharnik, odgovorni trener za tehnične in hitre discipline v slovenski ženski ekipi za svetovni pokal, je imel po današnji tekmi pozitivno oceno le za Štuhčevo: "Pogoji so taki, kot so, ne bi se rad izgovarjal na pogoje. Smučanje je šport v naravi. Dolgo smo pričakovali sneg in končno smo ga dobili. Rezultatsko zagotovo nisem zadovoljen, pozitivna stran je Ilka, z dvema nastopoma je bila dvakrat v finalu. Drugače pa pri ostalih puncah pogrešam drznost. Takoj ko je nekaj drugače, takoj ko je slabša vidljivost, gredo druge tekmovalke na večji riziko. Naše tekmovalke imajo vse preveč pod kontrolo in s tem nisem zadovoljen. Govorim kompletno za Ano, Katarino in Tino. Obema je spet zmanjkala malenkost. To ni nobena sreča ali pa smola, je samo to, da ne tvegajo dovolj. Tvegajo, a trideset punc pred njimi tvega še več. Na tem je treba delati, manjka faktor drznosti."

Preostali dve Slovenki na startu prve vožnje Tina Robnik in Katarina Lavtar se nista uvrstili v finale.

Komentarjev 1
  • abc123def456 08:56 29.december 2016.

    tveganje - ko bodo poskodbe, bo pa to stvar tekmovalk in ne trenerja. tveganje je za buccke_prodajati. in za mladino uniccevati. priprava in suverenost, to je osnova.