Šport
126 ogledov

Trener: Sezono lahko mirno primerjamo z vlakcem smrti

Silverhawks Ljubljana Silverhawks
Ekipa Ljubljana Silverhawks se je uvrstila v končnico avstrijske lige AFL in se bo že to nedeljo, 1. julija, v Gradcu pomerila proti domači ekipi Giants.

Najboljša slovenska ekipa v ameriškem nogometu Ljubljana Silverhawks se je z izjemno zmago na gostovanju proti ekipi Steelsharks Traun že tretje leto zapored uspela uvrstiti v končnico prve avstrijske lige v ameriškem nogometu AFL. Liga AFL šteje za drugo najmočnejšo ligo v Evropi.

Letošnja sezona je bila za ekipo Silverhawks ena najtežjih v zgodovini kluba, saj je veliko število uveljavljenih igralcev zaradi poškodb končalo kariero, breme igranja težkih tekem pa so na številnih igralnih mestih prevzeli mlajši manj izkušeni igralci, ki se kalijo v domačem klubu.  Kljub temu je klub zabeležil zavidljivo razmerje zmag in porazov pet proti pet.

"Letošnjo sezono lahko mirno primerjamo z vlakcem smrti, veliko vzponov in padcev, kar pa je normalna posledica pomlajene ekipe."

Rok Štamcar

Sezono je še posebej zaznamovala zgodovinska zmaga z rezultatom 21:24, ki je bila dosežena na gostovanju proti eni najboljših evropskih ekip in lanskim prvakom lige Vienna Vikingsom. Dunajski Vikingi, sicer tudi nekdanji evropski prvaki, so kljub izjemnemu proračunu kluba okoli dva milijona evrov in ustroju, ki selekcionira mlade igralce ameriškega nogometa že od 11 leta starosti dalje, letos prvič morali priznati premoč mladim sokolom, ki svoje znanje črpajo iz izkušene trenerske ekipe, ter volje in izjemnih fizičnih sposobnosti igralcev.

Vrednost ekipe kažejo tudi zmage nad drugimi priznanimi ekipami lige, Danube Dragons (31:28), Bratislava Monarhs ( 42:20) ter dvema zmagama nad že omenjenimi Steelsharksi.

Silverhawksi se lahko pohvalijo tudi z izjemnimi statističnimi dosežki posamičnih igralcev v ligi AFL: Matic Tomše je ponovno najboljši lovilec lige, Američan v vrstah Ljubljančanov Zachary Good Cavanough pa je najboljši podajalec rednega dela sezone. Nenazadnje pa dobro delo kluba potrjuje tudi letošnji poskus igralca obrambne linije Anžeta Prislana, ki je kot prvi Slovenec poskušal pridobiti ponudbo katerega od ameriških univerzitetnih moštev in se na ta način prebiti v najmočnejšo ligo na svetu.

anže prislan ljubljana silverhawks Orje ledino Šport Slovencu lahko uspe zgodovinski podvig

Končnica lige se začenja to nedeljo, 1. julija, z gostovanjem pri sicer favoriziranih Graz Giants. Kluba sta se v letošnji sezoni že srečala v tesni tekmi (35:27) pa so na koncu prevladale izkušnje Giantsov, predvsem pa utrujenost mlade in malo številčne ekipe Ljubljančanov. Silverhawksi kljub temu optimizem črpajo iz dejstva, da je ekipa vedno bolj uigrana ter da so tudi Giantsi v preteklosti že morali priznati premoč Ljubljančanom.

Tekme končnice se po vzoru ameriške profesionalne lige NFL v vsakem kolu igrajo na eno zmago, želja in cilje ekipe pa tudi letos ostaja finale.

Glavni trener in tvorec uspehov ljubljanskih silverhawksov Rok Štamcar je pred prvo nedeljsko tekmo duhovito povzel sezono in napovedal potek tekme: »Letošnjo sezono lahko mirno primerjamo z vlakcem smrti, veliko vzponov in padcev, kar pa je normalna posledica pomlajene ekipe. Fantje so pokazali koliko talenta premorejo z zmago nad vikingsi in neizkušenosti pri kolapsu v drugem polčasu proti Raingersom. V končnici nas čaka zelo orgarniziran nasprotnik z dolgo zgodovino. Proti Giantsom se vedno tekma odloča v zadnjih sekundah, tako da pričakujemo spet eno zabavno tekmo.«

Tekmo si je možno ogledati na spodnji povezavi:

www.sportonlive.tv/s/event/521/projekt-spielberg-graz-giants/ljubljana-silverhawks

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.