Šport
31 ogledov

Trener zlorabljal atleta

Viljo Nousiainen (levo) in Patrik Sjoeberg (desno) na tekmovanju v Stockholmu le Žurnal24 main
Nekdanji svetovni prvak v skoku v višino Patrik Sjoeberg je v svoji knjigi razkril, da ga je v otroštvu zlorabljal trener Viljo Nousiainen. "Začelo se je, ko sem bil star 12, 13 let."

Švedski atlet Patrik Sjoeberg, nekdanji svetovni prvak v skoku v višino, je v svojih spominih zapisal, da ga je kot otroka zlorabljal finski trener Viljo Nousiainen. Omenjeno zgodbo sta potrdila tudi dva druga atleta, danes 46-letni Sjoeberg pa je zapisal, da se je zlorabljanje začelo, ko je bil star 11 let, in je trajalo približno štiri leta.

Omenjeni finski trener Nousiainen je že 12 let pokojen, knjiga, ki vsebuje obtožbe, pa je izšla v četrtek. Sjoeberg je osvojil dve srebrni olimpijski kolajni in bron, Šved pa se je odločil, da bo o zlorabah spregovoril po tem, ko mu je zlorabo s strani trenerja zaupal tudi nekdanji skakalec v višino Christian Skaar Thomassen.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zlorabe je ob izidu knjige razkril tudi švedski trener Yannick Tregaro; ta je v karieri trenerja bdel nad olimpijskim prvakom Christianom Olssonom in Kajso Bergqvist. Tudi njega naj bi v podobni starosti namreč zlorabljal Finec Nousiainen, ki je bil takrat njegov trener. Nousiainen je Sjoebergu leta 1987 pripomogel do naslova svetovnega prvaka z višino 242 centimetrov. Sjoeberg je leta 1984 na olimpijskih igrah v Los Angelesu osvojil srebrno kolajno, srebrn je bil tudi 1992 v Barceloni, leta 1988 pa je v Seulu v svoji disciplini zasedel tretje mesto.

Sjoeberg je med drugim v knjigi zapisal, da se je zloraba začela, ko je Nousiainen izkoristil ločitev Švedovih staršev in se kasneje znašel v razmerju z njegovo materjo. Zlorabe so trajale vse do njegovega 15. leta, ko je začel postajati moški. "Začelo se je, ko sem bil star 12, 13 let. Bil sem mlad in na začetku svoje poti. Starši so imeli veliko težav in Vilju sem izredno zaupal. Kasneje je bilo vse skupaj še huje," je za švedski radio med drugim povedal Sjoeberg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.