Šport
74 ogledov

Tri odličja treh Slovencev

Grajš Štrucl Toplak Bučar Iztok Vorkapić tajski boks svetovno prvenstvo
1/11
SZTB
Maloštevilna, a zato toliko bolj srčna in kvalitetna, slovenska reprezentanca v tajskem boksu je na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v Uzbekistanu osvojila tri kolajne. Franci Grajš je v A razredu osvojil srebro, Tadej Toplak v B razredu prav tako srebro, debitant Rok Štrucl pa se je v B razredu okitil z zlatom.

Uspeh slovenske ekipe je še toliko večji, če vemo, da so maloštevilno ekipo ob selektorju Matjažu Bučarju, predsedniku Slovenske zveze tajskega boksa (SZTB) Iztoku Vorkapiću in mednarodni sodnici Moniki Jakše sestavljali le še Franci Grajš, Tadej Toplak in Rok Štrucl. Trije predstavniki in tri odličja. Zgodovinski uspeh, ki pa smo ga zaradi kvalitete naših borcev tudi pričakovali. Grajš že nekaj časa spada v sam vrh v kategoriji do 91 kilogramov, medtem ko Toplak (kategorija do 86 kg) in Štrucl (supertežka kategorija) z velikimi koraki stopata po njegovih stopinjah in počasi postajata del svetovne elite.


Začel Toplak …

Prvi od Slovencev je v kategoriji do 86 kilogramov v B razredu nastopil Toplak in premagal Južnoafričana Juana Blaina ter Danca Frederika Landvagena. Ptujčan je oba nasprotnika premagal z nokavtom in se več kot zasluženo uvrstil v veliki finale, kjer ga je čakal domačin Soltivoldi Ihomi. Na žalost je domačin v finalu nokavtiral 22-letnega Slovenca, ki se je moral zadovoljiti "zgolj" s srebrom.

… nadaljeval Štrucl …

Debitant na svetovnem prvenstvu Štrucl je imel kar nekaj zdravstvenih težav in je bil celo hospitaliziran, kar pa ga ni ustavilo pri pohodu do zlatega odličja v supertežki kategoriji v B razredu. Robustni in neustrašni Belokranjec je v finalu premagal domačina Eldorja Bagirova in že v svojem prvem nastopu za reprezentanco osvojil zlato. Vsekakor spoštovanja vreden dosežek Štrucla, ki bo v prihodnosti predstavljal eno največjih orožij Slovenije.

… zaključil Grajš

Slovenci smo imeli svojega predstavnika tudi v elitnem A razredu, kjer je naše barve zastopal Grajš, ki ga prihodnje leto čaka tudi nastop na finalu resničnostnega šova Enfusion na Nizozemskem. Franci je v kategoriji do 91 kilogramov sprva v polfinalu po sodniški odločitvi premagal Ukrajinca Tsonteja Rogavo. V finalu pa mu je zmanjkalo nekaj sreče, saj je po izjemno izenačeni borbi in sodniški odločitvi izgubil proti Belorusu Dzianisu Hanckanoraku. Po mnenju naše ekspedicije in še koga je bila odločitev delivcev pravice sicer nekoliko sumljiva, a kljub temu je srebrna kolajna v A razredu izjemen uspeh za slovenski tajski boks.

Taškent je najboljše tajske boksarje na svetovnem prvenstvu gostil od 19. do 27. septembra. V prestolnici Uzbekistana so pod krovno svetovno organizacijo za tajski boks (IFMA) nastopali in se za odličja borili predstavniki 74 držav. Kot so sporočili iz Slovenske zveze tajskega boksa, so organizatorji SP izpeljali na visokem nivoju in je vse potekalo brezhibno. Spektakularne otvoritve pa se je udeležil tudi predsednik uzbekistanske vlade in številni ministri te države v srednji Aziji. Ob tem so vsi slovenski predstavniki še posebej poudarili gostoljubnost organizatorjev in tamkajšnjega prebivalstva, ki jih je spremljala na vsakem koraku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.