Šport
17 ogledov

Tri točke ali pa adijo, Italija

Pirlo Italija Hrvaška Poznanj Euro 2012 EPA
Ob 20.45 bosta v Poznanu odločilno tekmo za preboj v četrtfinale igrali reprezentanci Irske in Italije. Slednji za napredovanje nujno potrebujejo zmago, medtem ko zeleni fantje lahko nastopijo povsem sproščeno in poskušajo zabeležiti prvo zmago na Euru 2012.

Italija nima manevrskega prostora – potrebuje zmago

Italijanska reprezentanca preprosto mora dobiti obračun z Irsko, če želi obdržati možnosti za napredovanje v četrtfinale. Tudi v primeru zmage pa bo njihova usoda v rokah vodilnih ekip skupine C, na kateri so bodo Italijani zanašali, da ne bosta remizirali z visokim rezultatom. Cesare Prandelli bo z veseljem pozdravil vrnitev Andrea Barzaglija, ki je prvi dve tekmi izpustil zaradi poškodbe stegna. Sobotni trening pa je šepajoče zapustil Mario Balotelli. Razsežnost njegove poškodbe bo določilo dodatno testiranje, ki bo jasno pokazalo, ali je Italijan nared za vstop na zelenico. V nasprotnem primeru bo njegovo mesto verjetno dobil Andonio Di Natale. Trener Udineseja Francesco Guidolin je nogometaša italijanskega prvoligaša označil za genija in za tekmo z Irsko napovedal, da bo Di Natale zatresel mrežo nasprotnikov.

"Videli bomo, kako se bo Mario počutil. Trenutno je že veliko bolje. Če bo treniral v nedeljo, potem bo nared za tekmo," je povedal Prandelli. "Igrati moramo kot v prvem polčasu proti Hrvaški. Tempo bo treba držati 90 minut in ni nam treba skrbeti za tekmo med Španijo in Hrvaško," je povedal Caludio Marchisio in dodal, da kljub utrujenosti ostajajo osredotočeni.

Po dveh izenačenjih italijanske reprezentance mnogi pričakujejo, da bo Prandelli spremenil formacijo 3-5-2 v 4-3-1-2, kar nekateri interpretirajo kot dejanje iz obupa. "Odločitev ne sprejemam kar tako. Ko izbereš določene igralce, moraš všteti vse dejavnike. Ostati moramo uravnoteženi. To pomeni, da izberemo igralce, ki jih potrebujemo. Temeljito premislim vsako odločitev, ki jo sprejmem," je povedal italijanski selektor. "To je najpomembnejši obračun v moji karieri. Če se stvari ne iztečejo po željah, bom sprejel odgovornost. Ekipa je v dobri formi. Tudi fizično so zelo dobro pripravljeni. Stopnjevali bomo ritem," je dodal 54-letnik. Ponudil je tudi razlago, zakaj mu obračun z Irsko povzroča toliko skrbi. "Igrali bodo brez pritiska. So ekipa borcev z močno osebnostjo. Želijo si zabeležiti zmago za svoje oboževalce." Irce so na prvih dveh tekmah porazili Španci in Hrvati, vendar Prandelli obračuna ne jemlje zlahka. "Španija je bila po 70 minutah v vodstvu samo z 1:0. To je nevarna in borbena ekipa. Nevarnost nam preti iz dolgih podaj in protinapadov," je povedal italijanski selektor in dodal, da je presenečen nad tako zgodnjim izpadom Irske.

Trapattoni kriv za slabe predstave irske reprezentance?

Irsko čaka izjemno težka naloga. Italijanska reprezentanca pod vodstvom Cesareja Prandellija ni bila poražena v dvanajstih zaporednih obračunih (osem zmag, štirje remiji). Zeleni lahko nastopijo povsem sproščeno, saj nimajo prav ničesar izgubiti, zagotovo pa bi se od letošnjega prvenstva radi poslovili s točko ali celo zmago. A sedem prejetih golov in le en zadetek na Euru 2012 nista najbolj spodbudna podatka pred nocojšnjo tekmo.

Glede na letošnji trend pa prvi zadetek Italije ne pomeni veliko, saj so na obeh dosedanjih obračunih že vodili, pa potem svojim nasprotnikom dovolili iztržiti vsaj točko. Priznani kolumnist Ronne Whelan priznava, da Irska po kvaliteti močno zaostaja za ostalimi tremi ekipami v skupini, vendar obenem dodaja, da veliko odgovornost nosi tudi selektor Giovanni Trapattoni.

Turnir je zagotovo razočaranje tako za igralce kot za Italijana na selektorskem stolčku, vendar Trapattoni verjame, da spomin na Euro 2004, kjer je Italija izpadla v podobnem scenariju, ki se lahko pripeti danes, lahko deluje v njihovo korist. "Igrati moramo svojo igro in igralce prositi, da dajo vse od sebe za ljudi, ki plačujejo naše plače in za vse naše podpornike. Dobro smo delali. Svojega pristopa ne bomo spreminjali, čeprav smo izgubili obe dosedanji tekmi. To bi spodkopalo našo čast," je povedal Trapattoni. Na nocojšnji tekmi bo morda zadnjič v reprezentančnem dresu zelenih nastopil Shay Given, saj je ta oznanil, da razmišlja o upokojitvi od mednarodnega nogometa.

Duff bi vseh sto nastopov zamenjal za tri točke

Tekma z Italijo pa bo pospremil mejnik v karieri Damiena Duffa, ki bo stotič zaigral za irsko reprezentanco. A nogometaš Fulhama priznava, da bi vseh sto nastopov zamenjal za današnjo zmago. "Seveda sem zelo ponosen na to, toda v trenutku bi zamenjal za tri točke. Vem, koliko to pomeni meni, moji družini in vam, toda iz tega nočem delati scene. Hočem igrati na tekmi in upam, da opravimo dobro delo," je povedal Duff.

Euro 2012, skupina C:

Gdansk, 20:45:
Španija – Hrvaška

Poznan, 20:45:
Italija – Irska

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.