Šport
23 ogledov

Trije Slovenci med deseterico

1/11
Žurnal24 main
Prva tekma biatloncev sezone v švedskem Östersundu je slovenskemu taboru prinesla tri vrhunske uvrstitve: Bauer 6., Fak 8. in Marič 9. Premočno je zmagal Norvežan Emil Hegle Svendsen.

Potem ko so v sredo v švedskem Östersundu s sezono začela dekleta (Teja Gregorin je zasedla odlično sedmo mesto), je bila v četrtek na sporedu še prva moška preizkušnja (posamično na 20 km) v letošnji sezoni svetovnega pokala. Premočno je zmagal lanski zmagovalec svetovnega pokala Norvežan Emil Hegle Svendsen in s tem potrdil, da ga bo tudi v letošnji sezoni težko premagati. Na drugem mestu je končal njegov sloviti rojak Ole Einar Bjoerndalen, ki je bil vse do zadnjega streljanja prepričljivo v vostvu, toda dve nepokriti tarči sta ga stali nove zmage v svetovnem pokalu. Zadnje mesto na stopničkah je zasedel Francoz Martin Fourcade. Bržkone pa bi namesto Francoza na stopničkah stal kateri od naših tekmovalcev, če bi le imeli malce bolj mirno roko. Klemen Bauer (dva zgrešena strela) je tako prvo tekmo v letošnji sezoni končal na šestem mestu, novopečeni Slovenec Jakov Fak (trije zgrešeni streli) je bil osmi, izkušeni Janez Marič (dva zgrešena strela) pa deveti. Izjemen ekipni uspeh slovenskih biatloncev, ki ga slovenski biatlon ne pomni. Peter Dokl je bil edini od naših biatloncev, ki ni krojil razpleta pri vrhu. S tremi zgrešenimi streli je zasedel skromno 84. mesto.

"Kar nekoliko sem bil presenečen nad analitičnimi rezultati, ki so mi pokazali sedmi tekaški čas. Za 20-kilometrsko tekmo je to več, kot sem si mislil. To je potrditev dobrega dela v pripravljalnem obdobju in posledica odprave napak s trenerjem Kosom pri streljanju. Sedaj me tudi za prihodnje tekme ne skrbi več in tempo je potrebno še stopnjevati. Želja po stopničkah že dolgo ni več skrita," je bil po uspešnem začetku sezone zadovoljen Bauer. "Še danes pred tekmo, ki je bila precej pozno, sem bil zelo nervozen in na trnih. Seveda spričo dogajanja v zadnjih tednih in zaradi neznank, ki nas vedno čakajo ob začetku sezone. Zadovoljen sem s tekom, vem pa da imam možnost izboljšati še strelsko predstavo. Veselim se že šprinta, ker vidim, da smo konkurenčni in zmožni zares dobrih rezultatov", je povedal novopečeni slovenski biatlonec Jakov Fak. "Zelo sem vesel, kaj bi drugega," se je na vprašanje o počutju po tekmi široko zasmejal trener Uroš Velepec. "Fantastično, to je res fenomenalen začetek. Za to smo se pripravljali in tako mora biti. V teku so pred nami le Norvežani in to je pravi pokazatelj. Na takšni osnovi lahko napadamo zmagovalne stopničke na vsaki tekmi. Posebna zahvala tudi našemu servisu, ki letos deluje pod vodstvom Anžeta Globevnika. Oba dneva smo imeli namreč odlično pripravljene smuči in to res veliko pripomore k rezultatom."

Östersund, 20 km (M):

1. Emil Hegle Svendsen (Nor) 55:07,7 (2 zgrešena strela)
2. Ole Einar Björndalen (Nor) + 19,1 (2)
3. Martin Fourcade (Fra) + 37,8 (1)
4. Tarjei Boe (Nor) + 1:00,8 (2)
5. Tomasz Sikora (Pol) + 1:07,3 (1)
6. Klemen Bauer (Slo) + 1:35,1 (2)
7. Michal Šlesingr (Češ) + 1:59,4 (2)
8. Jakov Fak (Slo) + 2:05,7 (3)
9. Janez Marič (Slo) + 2:11,7 (2)

10. Daniel Mesotitsch (Avt) + 2:17,6 (2)
...
84. Peter Dokl (Slo) + 9:27,1 (3)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.