Šport
11 ogledov

Trije Slovenci pri vrhu

Beni Savšek ve, da bo težko presenetil s kolajno na domačem SP. (Foto: Nina Jele Žurnal24 main
Kvalifikacije druge tekme svetovne serije v kajaku in kanuju je v kajakški konkurenci dobil Peter Kauzer, ki je bil boljši od Dejana Kralja. V ženski konkurenci je slavila Nina Mozetič.

Na drugi tekmi svetovne serije v Bratislavi je nastopilo precej slovenskih tekmovalcev. V konkurenci kanuistov je imel po prvi kvalifikacijski vožnji odlično izhodišče Jošt Zakrajšek, ki je zasedal četrto mesto. V drugo je naredil veliko napako, si prislužil 50 kazenskih sekund in sanj o lepi kvalifikacijski uvrstitvi je bilo kmalu konec, saj je bil na koncu šele 26. Najboljši Slovenec med kanuisti je bil Benjamin Savšek, ki je bil šesti. Med deseterico sta se uvrstila še mladinec Jure Lenarčič in izkušeni Dejan Stevanovič, ki sta bila na osmem in devetem mestu. Prevlado v kanuistični konkurenci so potrdili Slovaki, ki so imeli med deseterico štiri predstavnike, le enega manj je imela Slovenija. Nekoliko presenetljivo je daleč v ozadju ostal Michal Martikan, štirikratni nosilec olimpijske kolajne, ki je bil s skoraj 41 sekundami zaostanka šele 15. Nasploh so imeli tekmovalci veliko težav na zahtevni progi, ki jo je postavil nekdanji izvrstni češki kanuist Lukaš Pollert. Podobno kot Martikan je za pričakovanji zaostal drugouvrščeni iz Pekinga Britanec David Florence, ki je bil 21. S progo je najbolje opravil Slovak Alexander Slafkovsky, ki je bil od najbližjega zasledovalca Francoza Pierra Labarella hitrejši za dobrih trinajst sekund. Tretji je bil še en Slovak Juraj Minčik.

Nina Mozetič se je na brzicah v Bratislavi dobro znašla. © Nina Jelenc

 
Še več težav kot kanuisti so imela dekleta. Daleč najboljša v prvi vožnji je bila Slovenka Nina Mozetič , ki je edina s progo opravila brez napak. Tudi v drugi je bila uspešna, si priveslala le dve kazenski sekundi, kar je bilo dovolj za osvojitev prvega mesta. Tik za njo se je uvrstila nekdanja svetovna prvakinja Slovakinja Jana Dukatova . Nekoliko presenetljivo je veliko napak naredila Elena Kaliska , ki je v Pekingu ubranila svoj olimpijski naslov, v Bratislavi pa bila šele deveta. In to kar s 102 kazenskima sekundama. Brez velike napake, ki bi jim prinesla 50 kazenskih sekund, je tekmo končalo namreč le sedem tekmovalk. Na 13. mesto se je uvrstila svetovna mladinska prvakinja Eva Terčelj , 17. je bila njena predhodnica na mladinskem prestolu Urša Kragelj , mesto za njo pa Nina Slapšak .


Peter Kauzer je bil v kvalifikacijah znova najboljši. © Nina Jelenc

 
Številne kazenske sekunde so spremljale tudi kanuistične dvojce. V umetnem kanalu v Bratislavi sta se najbolje znašla Britanca Baillie in Stott , druga sta bila brata Peter in Pavol Hochschorner , tretja pa najboljša Slovenca Luka Božič in Sašo Taljat . Mlada Primorca sta za zmagovalcema zaostala za sedem sekund. Čolni, ki so se razvrstili za najhitrejšo trojico so zaostali že za več kot pol minute.

V kajakaški konkurenci so slovenski reprezentanti odlično nastopili že v prvi vožnji. Dejan Kralj je bil drugi, tretji pa Peter Kauzer . Tretji slovenski reprezentant Jure Meglič je bil šesti. V drugi je bil najhitrejši olimpijec Peter Kauzer, ki se je tako v kvalifikacijah zavihtel na prvo mesto in za slabo sekundo prehitel Ljubljančana Dejana Kralja . Če bo Kauzer svoj kvalifikacijski nastop uspel ponoviti tudi v polfinalu in finalu, se bo z drugo zmago na tekmah svetovne serije zelo približal glavni nagradi - osebnemu avtomobilu. Tretje mesto je osvojil Poljak Grzegorz Polaczyk. Jure Meglič je podobno kot številni drugi naredil veliko napako, si prislužil 50 kazenskih sekund in s šestega mesta nazadoval na 34.

V nedeljo bodo na sporedu polfinala in finala. Tekmovalci se bodo iz Bratislave nato odpravili na tretjo tekmo svetovne serije, ki bo 13. in 14. septembra v kajakškem centru v Solkanu . V četrtek, 11. septembra se bodo najboljši ustavili še v Ljubljani in nastopili na paralelnem slalomu pri Tromostovju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.