Šport
3 ogledov

Tritedensko garanje do mesta mode

diluca_afp Žurnal24 main
Po številnih enodnevnih klasikah bodo zdaj na vrsto prišli kolesarji, ki so jim na kožo pisane težke etapne dirke. Začenja se 91. Dirka po Italiji, na kateri bodo nastopili tudi trije Slovenci.
 
 

Mislim, da smo tako močni, da se lahko med najboljše uvrstimo tudi na ekipnem kronometru.

Jure Golčer

 
Prva izmed treh največjih etapnih kolesarskih dirk, Giro d'Italia , je tik pred nami. Naši zahodni sosedje bodo to prireditev organizirali že 91., tokrat pa so uvedli nekaj sprememb, ki naj bi poskrbele, da bo italijanska pentlja še bolj zanimiva in napeta vse do 1. junija, ko bodo kolesarji prišli na cilj v Milanu .

Kolesarji  bodo v treh tednih "obdelali" celotno Italijo. © AFP

 
Majski spektakel se bo začel 10. maja na skrajnem jugu Italije , v Palermu . Najprej se bodo kolesarji pomerili na dobrih 20 kilometrov dolgi ekipni vožnji na čas, v teh krajih pa bosta potekali tudi naslednji dve etapi. Sledila bo selitev na Apeninski polotok , kjer bodo na vrsti razgibane etape, namenjene sprinterjem, pa tudi kolesarjem, ki svojo priložnost iščejo v dolgih pobegih. Prvi resnejši preizkus za tiste, ki se bodo borili za zmago v skupnem seštevku, bo 20. maja, ko bo na sporedu dobrih 30 kilometrov dolga vožnja na čas. Od tod naprej se pravo dirkanje za roza majico šele začenja.

Že 14. etapa bo dala prve odgovore na to, kdo je res dober in kdo ne, saj bo cilj na zelo zahtevnem Pampeagu , naslednji dan pa na prelazu Fedaia . Poslastica dirke pa bo zagotovo gorski kronometer na Plan de Corones . Prav ta vzpon so praktično vsi domači aduti za končno zmago že prevozili, čeprav je bila cesta, bolje rečeno makadam, še močno zasnežena. Na nekakšnem skupnem treningu so se dobili lanski zmagovalec Danilo Di Luca , izkušeni Gilberto Simoni, Marzio Bruseghin , Franco Pellizotti ter mladi Vincenzo Nibali , Mauricio Soler in Riccardo Ricco . Vsi so si bili enotni, da bo to prava etapa, ki bo lahko močno premešala vrstni red na samem vrhu.

Gilberto Simoni bo napadal tretjo zmago. © AFP

 
"To bo težka etapa, predvsem zato, ker so težki vzponi že v dneh pred tem. Poleg tega bo to kronometer, kjer bomo morali vsi dati vse od sebe," je povedal Simoni, s katerim se je strinjal tudi Di Luca: "Zagotovo bo to ena izmed odločilnih etap." Soler, lansko odkritje Dirke po Franciji , kjer je bil najboljši hribolazec, pa je dodal: "Težek in zahteven vzpon. Sicer ne vem, ali se bo Giro odločil tukaj , vendar bo to pomembna etapa. Upam, da bodo nekoliko popravili 'cesto'."

Po tem dnevu dirke še zdaleč ne bo konec, saj bo kolesarje čakal še naporni teden, z etapami čez prelaz Vivione , Gavio , Mortirolo , Aprico … Spektakel je brez dvoma zagotovljen. Največja sprememba letošnje preizkušnje, ki bo trajala 23 dni, od tega bodo kolesarji imeli na voljo dva prosta dneva, pa je zagotovo zaključni kronometer do Milana, kjer se bo dirka po dobrih 3400 kilometrih tudi končala.

Sanjska zasedba Astane
Favoriti? V prvi vrsti so to zagotovo kolesarji Astane , ki so šele pred nekaj dnevi dobili povabilo organizatorja. Nastopili bodo v neverjetno močni zasedbi, z zmagovalcem lanskega Toura Albertom Contadorjem , Andreasom Klödnom in Levijem Leipheimerjem na čelu. Prav vsi so v zadnjem mesecu dokazali, da so izjemno pripravljeni, kar pomeni, da je mogoče napočil čas, da se prekine italijanska več kot desetletna prevlada na tej dirki.

 
 

Resda letos še nisem zmagal, vendar sem dobro pripravljen. Zadovoljen sem tudi s traso, saj so najtežji vzponi v zadnjem tednu.

Gilberto Simoni

 
Zagotovo pa je trenutno najbolje pripravljen Klöden, zmagovalec pravkar končane Dirke po Romandiji : "Odlična novica. Gre za veliko dirko in jaz sem kolesar za take preizkušnje." Nekoliko drugače je z Leipheimerjem, ki je v Evropo prišel iz Kalifornije , in s Contadorjem, ki si je po zmagi na Dirki po Baskiji in operaciji privoščil krajši dopust. Oba trdita, da nista ravno najboljša, vendar obljubljata, da se ne bosta predala vnaprej in da se bosta borila do zadnjih atomov moči.

Rusi bodo lahko računali na dobre predstave Vladimirja Karpeca (Caisse d'Espargne), Jevgenija Petrova (Tinkof) in Denisa Menčova (Rabobank), Danci pa na mladega Chrisa Ankerja Sorensena (CSC). Vrača se tudi tretji izpred treh let José Rujano .

Bo Contador rumeno majico zamenjal za roza? © Action Images

 
Di Luca brani, Simoni, Nibali, Ricco napadajo
Zmago brani Danilo Di Luca, ki je letos zamenjal ekipo in svojo pripravljenost vseskozi stopnjeval, tako da je trenutno v izjemni formi, računa pa lahko na izdatno pomoč dvakratnega zmagovalca Gira Paola Savoldellija . Resna konkurenca bo zagotovo izkušeni dvakratni zmagovalec Gilberto Simoni , ki je o tekmecih povedal: "Počutim se odlično. Resda letos še nisem zmagal, vendar sem dobro pripravljen. Zadovoljen sem tudi s traso, saj so najtežji vzponi v zadnjem tednu. Mislim, da je Di Luca sposoben ubraniti zmago, čeprav lahko preseneti mladi Nibali." Prav Vincenzo Nibali, zmagovalec dirke po Trentinu bo poleg Pellizottija glavni adut Liquigasa . Pozabiti pa ne smemo niti na odkritje lanske sezone Riccarda Ricca , kateremu bo ob strani stal izkušeni Leonardo Piepoli .

Tadej Valjavec je eden izmed treh slovenskih predstavnikov na Giru. © AG2R

 
Valjavec, Golčer in Špilak
Na Dirki po Italiji bomo Slovenci držali pesti za tri naše predstavnike. Barve francoske ekipe AG2R-La Mondiale bo branil hribolazec Tadej Valjavec , ki bo tukaj nastopil bolj ali manj z mislijo, da se dobro pripravi na francoski Tour. V dresu italijanskega Lampreja bo vozil v prvem delu sezone izjemni Simon Špilak , ki kljub mladim letom na dirki nima namena biti zgolj opazovalec. Pohvale mu izreka tudi njegov športni direktor Fabrizio Bontempi , ki tokrat ne bo mogel računati na storitve prvega moža Damiana Cunega : "Špilak je mlad in nadarjen in bi se prav lahko boril za belo majico najboljšega mladega kolesarja."

Vincenzo Nibali je eden izmed mlade garde Italijanov, ki se prebijajo med najboljše. © AFP

 
Tako kot Špilak bo tudi Jure Golčer prvič nastopil na italijanski pentlji. Prav Golčer pa bo imel zagotovo najbolj zvezane roke, saj bo naloga pri njegovi ekipi samo ena, in sicer pomagati Danilu Di Luci ubraniti lansko zmago. "Sem dobro pripravljen in upam, da bom lahko Di Luci in Savoldelliju čim bolj pomagal. Poleg tega pa upam, da se mi bo v kateri izmed etap ponudila priložnost za dosego dobrega rezultata."

Golčer je še potrdil, da se s klubskimi kolegi dobro razume in da je vzdušje v ekipi Lpr odlično, saj so že do zdaj dosegali izjemne rezultate: "Mislim, da smo tako močni, da se lahko med najboljše uvrstimo tudi na ekipnem kronometru." In kdo je po njegovem mnenju boljši, lanski zmagovalec Di Luca ali dvakratni zmagovalec Savoldelli: "V začetku bosta oba v istem položaju. Mislim pa, da bo Di Luca na koncu boljši."

V nadaljevanju si lahko ogledate profile posameznih etap, ki jih bodo morali kolesarji premagati. Kot boste lahko videli, se bodo morali udeleženci Dirke po Italiji s prvimi vzponi srečati že ob koncu prvega tedna dirkanja.

Ekipna vožnja na čas (1. etapa) in preizkušnja do Pescocostanza bosta zelo zanimivi. © Sportnet

 



Dan počitka, vožnja na čas in zahtevna etapa do Pampeaga bodo popestrile drugi teden dirkanja. © Sportnet

 



Trasa etap, ki bodo v zadnjem tednu dirke, najbrž ne potrebuje nobenega komentarja. © Sportnet

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.