Šport
74 ogledov

Trstenjakova izgubila bron, Četić v bolnišnici

Vlora Beđeti Anzu Jamamoto judo SP Rio Reuters
Slovenska judoistka Tina Trstenjak je na svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru v kategoriji do 63 kilogramov osvojila peto mesto, potem ko je v borbi za bron izgubila proti Francozinji Gevrise Emane.

V četrtek je nastopil še Jesenko Četić in v kategoriji do 81 kg po porazu v tretjem krogu delil 9. do 16. mesto. Četrti dan svetovnega prvenstva v Riu de Janeiru sta nastopila dva slovenska borca. Tina Trstenjak bo v kategoriji do 63 kg po dveh zmagah in porazu v četrtfinalu nastopila v repasažu, Četić pa je v kategoriji do 81 kg dvoboje končal po dveh zmagah in porazu.

Trstenjakova je uvodoma premagala Avstrijsko Kathrin Unterwurzacher. Slednja je dobro minuto pred koncem padla za vazari, judoistka Sankakuja pa je prednost brez težav držala do konca. V drugi borbi je svojo premoč pokazala še Ukrajinki Svitlani Čepurini in jo premagala s prednostjo treh kazni. V četrtfinalu ji je pot prekrižala Izraelka Jarden Gerbi. Po dveh minutah je Izraelka vrgla za ipon in predčasno zmago.

Boja za bron hitro konec

V repasažu se je Trstenjakova znova stepla kot zna. Japonki Miki Tanaka ni pustila dihati, vseskozi je stopnjevala ritem, jo vrgla za juko in nato spravila še v končni prijem. Borba za bron ji je namenila odlično Francozinjo Gevrise Emane, staro znanko olimpijske prvakinje Urške Žolnir, zdaj trenerke Trstenjakove.

Francozinja je za deseto odličje na največjih tekmovanjih hitro kronala svojo premoč. Borba se je komaj dobro začela razvijati, ko je Francozinja po dobri minuti začela silovit napad, ki se je z metom za ipon končal že krepko zunaj borilnega prostora.

Nasveti Žolnirjeve premalo

"Nisem najbolj zadovoljna, čeprav je peto mesto lep rezultat, je to še vseeno daleč od tretjega mesta, kolajne ni. Današnje borbe so bile sicer v redu, ne čisto vse, a imam še čas. Borba za bron je bila težka, nasedla sem nasprotnici, ki me je dobila na mojo napako," je po petem mestu dejala Trstenjakova.

Slednji je ob blazini svetovala olimpijska prvakinja Žolnirjeva, zdaj njena trenerka. Tudi sama ima negativni izkupiček z omenjeno Francozinjo, a skupaj s Trstenjakovo želi najti orožje za zmago. "Urška mi je dobro svetovala, kaj moram narediti. A že proti Izraelki sem naredila napako, zdaj pa tudi. Na srečo sem še mlada in imam še čas. To je zdaj treba pozabiti in iti naprej, še bodo tekmovanja," je še dejala Trstenjakova.

Po pretresu možganov izguba spomina

Lepo je presenetil tudi novinec v članski zasedbi Slovenije za svetovno prvenstvo. Ljubljančan se je vrhunsko boril, v prvi borbi presenetil drugega z jakostne lestvice Japonca Keito Nagašimo in ga premagal. V drugi borbi je bil z iponom boljši od Kolumbijca Felipeja Pinedo.

V tretji borbi se je za uvrstitev v četrtfinale in s tem popoldanskim delom tekmovanja pomeril z Avstrijcem Marcelom Ottom, a že po 15 sekundah padel za ipon. Padec je bil tako silovit, da je Četić utrpel pretres možganov. Po takojšnji zdravniški oskrbi v dvorani in kasneje v reševalnem vozilu, trenerka Olga Štirba je le dejala, da se ničesar ne spomni, sta borec in Štirba prizorišče zapustila.

V petek bo v dvorani Maracanazinho še zadnji slovenski nastop; v kategoriji do 78 kg se bo borila Ana Velenšek, ki jo čaka Britanka Natalie Powell.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.