Šport
29 ogledov

Trstenjakova ne bo dobila obljubljene službe

Tina Trstenjak SP v judu EPA
Trenutni najuspešnejši slovenski judoistki in številki ena svetovne lestvice v kategoriji do 63 kilogramov za zaposlitev v javni upravi

Pred dnevi je v medijih dobršno mero pozornosti požel primer vrhunske judoistke Tine Trstenjak, ki kljub obljubam ni dobila zaposlitve v Slovenski vojski. Kar precej puščic kritike je letelo tako na Slovensko vojsko kot tudi Olimpijski komite Slovenije, ki se je na te tudi odzval. Na OKS pravijo, da mora biti pri zaposlitvah pač vse po pravilih.

V sporočilu za javnost so pri OKS izpostavili, da spoštujejo in cenijo garaško delo vseh, ki se dnevno razdajajo za kar največje uspehe slovenskega športa, pri čemer imajo posebno vlogo športnice in športniki ter njihovi trenerji.

"Zaposlovanje uspešnih športnic in športnikov v javni upravi (slovenska vojska, policija in finančna uprava) je bilo od nekdaj ena prvih prioritet OKS, med najpomembnejšimi nalogami krovne športne organizacije, ki napenja vse sile, da bi tudi v težkih gospodarskih razmerah omenjeno zaposlovanje ostalo na dogovorjeni ravni; a vse mora potekati po pravilih in zakonih," so zapisali pri OKS.

Dodajajo, da je "v slovenskem športu minimalno podvodnega brbotanja in naj tako tudi ostane. Enaka pravila za vse. Morda le medklic: tudi nekateri posamezniki v javni upravi razmišljajo v smeri vrhunskega športnega rezultata kot edinega merila za zaposlovanje; brez upoštevanja izobrazbe. A tako razmišljanje je potrebno sistemsko uzakoniti, morda v novem zakonu o športu? Dokler pa se to ne zgodi, je potrebno poudariti: za zaposlitev v javni upravi je potrebna peta raven izobrazbe, v nekaterih izrednih primerih četrta. Pika".

Vodja odnosov z javnostmi pri OKS Brane Dmitrović se je dotaknil tudi kritik na račun predsednika OKS Bogdana Gabrovca. "Bogdan Gabrovec je vse od izvolitve na mesto predsednika tako in tako kriv za vse kar se v slovenskem športu dogaja. Dogaja pa se toliko, da ne preseneča, da mu dnevi bežijo s svetlobno hitrostjo. Ampak Bogdan Gabrovec je eden tistih športnih funkcionarjev, ki bi za športnika naredili vse. To je dokazal že ničkolikokrat. In tega dejstva ne bo spremenilo nobeno blatenje oziroma stare zamere, v tem primeru iz judoističnih logov," piše Dmitrović.

Ta je odziv na "primer Trstenjak" končal z besedami: "Na OKS smo za izvršne organe slovenske krovne športne organizacije že pripravili rešitev problema TineTrstenjak, ki je izjemna športnica in za katero upamo, da se bo po začetnem šoku pobrala in ponovno sproščeno zaživela svoje življenje. Omenjena rešitev za Tino Trstenjak bo začasna. Pri trajni rešitvi bo morala sodelovati tudi Tina sama. Z dokončano maturo in peto ravnjo izobrazbe bodo izpolnjeni vsi pogoji za zaposlitev v Slovenski vojski. In pri tem ji bodo z vsem znanjem pomagale strokovne službe OKS-ZŠZ."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.