Šport
325 ogledov

Tudi brez prireditve, ki se je udeleži več kot 30 tisoč Slovencev

pot ob žici Saša Despot
Odpadla še ena tradicionalna prireditev.

Organizatorji vsakoletne tradicionalne športno-rekreativne prireditve, ki zaznamuje pomlad v Ljubljani, so bili zaradi epidemije koronavirusa odpovedati letošnji, 64. Pohod - Pot ob žici in Tek trojk. Vest o odpovedi so objavili na uradni spletni strani pohod.si. Ob tem so zagotovil, da bo prireditev prihodnje leto med 6. in 8. majem. "Ostanite zdravi, #ostanite doma!" so ob tem pozvali.

Letos je bila prireditev na sporedu od 7. do 9. maja. Lani se je pohoda udeležilo kar 34.602 pohodnikov vseh starosti, pred štirimi leti pa so našteli več kot 36.000 udeležencev.

Gre za prireditev, ki je bila nekoč poznana z imenom Pot spominov in tovarištva (kratica PST). Gre za 32,5 km dolgo pot okrog Ljubljane. Speljana je po trasi bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno, med 23. februarjem 1942 in 26. majem 1945, omejevala mesto. Žičnato ograjo so postavili italijanski in kasneje nemški okupatorji.

Tradicionalni pohodi po nekdanji trasi žice potekajo od leta 1946 dalje. Prvi pohod se je odvil v sklopu festivala telesne kulture 23. junija 1957. Prve ureditve in oznake poteka trase so nastale že leta 1959, ko so postavili prve spomenike. Leta 1972 so začeli z ureditvijo peščenih poti z drevoredi. Celotna ureditev te poti se je končala leta 1985 ko je Mestna občina Ljubljana na 40-obletnico osvoboditve, 9. maja, odprla pešpot.

pot ob žici | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V času Jugoslavije je bila udeležba vsakoletnega pohoda obvezna za vse ljubljanske šolarje, študente in delavce, ki so praviloma naredili živi obroč okrog mesta tako, da so se prijeli za roke. Po nastanku samostojne Republike Slovenije je postala udeležba na pohodu neobvezna, kljub temu pa se številni prebivalci odločijo za to pot. V času pohoda ob žici poteka tudi tekmovanje Tek trojk oz. Trojke. Gre za 29- ali 12,5- kilometrski tek po tem zelenem obroču okrog mesta.

Prireditev praviloma traja tri dni, vsakoletne datume pa določajo dnevi četrtek, petek in sobota pred 9. majem. Prvi dan je pohod organiziran za ljubljanske vrtce, drugi dan za šolarje in tretji dan za občane.

Udeleženci pohoda prejmejo papirnato zloženko, pri obisku vsake od osmih kontrolnih točk pa nanjo dobijo žig in podatek o času obiska. Prireditev poteka med 6. in 17. uro, potem se kontrolne točke zaprejo. Kdor prehodi celoten obroč in zbere vse kontrolne žige, prejme medaljo.

pot ob žici | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.