Šport
35 ogledov

''Tudi sodniki jim ne bodo pomagali''

zoran lubej EPA
Slovenska rokometna reprezentanca bo po besedah nekdanjega reprezentanta Zorana Lubeja premagala Dansko in se uvrstila v polfinale olimpijskega turnirja.

Slovenski rokometaši so na pragu enega največjih uspehov slovenskega ekipnega športa. Varovanci Veselina Vujovića se bodo v četrtfinalu olimpijskega turnirja pomerili z dvakratnimi evropskimi prvaki, Danci. Tekma se bo začela ob 22. uri po slovenskem času.

Slovenci so v predtekmovanju zabeležili štiri zmage in en poraz, kar je zadostovalo za drugo mesto v skupini. ''Po pričakovanjih,'' je predstave slovenskih fantov ocenil Zoran Lubej in dodal: ''Vedel sem, da znajo odigrati dobro. Imajo tudi dobro vodenje. Drugače sem zadovoljen, mogoče le škoda tiste tekme z Nemčijo, ampak najpomembneje je, da smo se uvrstili in ne igramo s Francozi oziroma Hrvati. Proti Dancem imamo kar dobre možnosti.''

V teoriji bi bil ugodnejši nasprotnik le Katar, ki se bo pomeril z Nemčijo. ''Glede na to, kaj bi lahko dobili, je žreb ugoden. Kot sem rekel, škoda tekme z Nemčijo. Prvi polčas smo igrali dobro, a mogoče napravili premajhno razliko. Če bi dobili Katar, bi bilo morda še bolje, ampak nikoli se ne ve. Zagotovo bolje z Danci kot s Francozi. Tekme s Hrvati so pa vedno nekaj posebnega,'' je dejal Lubej.

''Če bodo igrali svojo igro...''

Po porazu z Nemčijo se je selektor Vujović pritoževal nad sodniškimi odločitvami, ki bi lahko pomembno vplivale tudi  na razplet tekme z Dansko. Slovenija se po renomeju ne more primerjati s trikratnimi svetovnimi podprvaki, ki veljajo za eno največjih rokometnih velesil na svetu. 

zoran lubej | Avtor: EPA EPA
''Rokomet je takšen šport, kjer imajo lahko sodniki zelo velik vpliv. Če bodo fantje odigrali tako, kot znajo... trdo v obrambi, s čim manj prejetimi goli in če jim uspe doseči še nekaj lahkih golov iz protinapadov, mislim, da se na sodnike ne bi smeli ozirati. Če bomo igrali svojo igro, jim tudi sodniki ne bodo pomagali,'' je povedal Lubej in pojasnil, da se sojenje na velikih tekmovanjih, kot so olimpijske igre, lahko razlikuje od klubskih tekmovanj.

''Seveda so posledice večje, kot če igra klub, ker to zadeva manjše številko ljudi. Sojenje nikoli ne bi smelo biti tema pogovorov oziroma mora biti čim bolj pošteno in nevtralno. Na žalost v rokometu ni vedno tako. Sodniške odločitve imajo na olimpijskih igrah večjo težo kot pa v Ligi prvakov, ki se igra vsako leto. Na olimpijsko kolajno, ki predstavlja največ, kar lahko v rokometu osvojiš, lahko čakaš celo življenje. Boli pa vsaka krivica. Na majhni ali veliki tekmi.''

Zadovoljen z izbiro sodnikov

Četrtfinalni obračun bo sodila španska naveza Oscar Lopez/Angel Ramirez, ki je sodila tudi tekmo Slovenije in Švedske. ''Španca poznam, tako da osebno mislim, da sta zelo avtoritativna sodnika. Načeloma je to kar v redu, a tudi onadva lahko negativno presenetita. Se mi zdi, da smo dobili v redu sodnika,'' je povedal Lubej.

Slovenski selektor Vujović je dejal, da Danska na v Rio de Janeiru ni tista Danska, ki zna dominirati na velikih tekmovanjih, a nasprotnika kljub temu ne gre podcenjevati. ''Danci se kljub porazoma proti Hrvaški in Franciji dvigujejo. Proti Francozom so bili dolgo časa zelo blzu. Zagotovo to ni Danska, ki je nekoč mlela vse pred seboj, po drugi strani pa se ji forma dviguje, kar zna biti nevarno za nas. Slovenci so se zagotovo dobro pripravili. Poznajo njihove prednosti in slabosti. Bodo pa morali igrati svojo igro,'' je pojasnil Lubej in za konec napovedal zmagovalca četrtfinalnega obračuna.

''Ne bi bil patriot, če ne bi rekel Slovenci. Ne govorim pa tega le zato, ker sem patriot, temveč tudi zato, ker imajo realne možnosti. Dokazali so, da lahko premagajo vsakogar. Jaz sem skoraj prepričan v našo zmago. Želim jim, da uresničijo svoje in naše sanje,'' je sklenil nekdanji slovenski reprezentant.

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:16 17.avgust 2016.

    tazga talenta pa res nimam :) no pa tud športnega ne če sem čisto pošten :)

  • d 21:30 17.avgust 2016.

    pa zato k nimas talenta :]

  • nergač 19:33 17.avgust 2016.

    zdaj sem pa miren, k je Lubej rekel, da bomo zmagal.....he he he , če se ga je Hansen napil popoldne, a še potem bo šlo na tesno...