Šport
42 ogledov

Turški vpad v "Philly" neuspešen

Turčija Združene države Jozy Altidore Servet Cetin
1/31
Žurnal24 main
Nogometaši ZDA, nasprotniki Slovenije na prihajajočem svetovnem prvenstvu, so v domači Philadelphiji premagali reprezentanco Turčije (2:1). Nemci brez Ballacka v Budimpešti odpihnili Madžare (3:0).
Poglejte si utrinke z vseh sobotnih in nedeljskih prijateljskih tekem v zavihku GALERIJA!

Po tem, ko si je Slovenija proti italijanskemu tretjeligašu Südtirolu lahko privoščila igranje s pol moči, je bil pred njihovimi nasprotniki na prihajajočem svetovnem prvenstvu Američani mnogo resnejši preizkus. Na vzhodno obalo v Philadelphio so prišli Turki, najprijetnejše presenečenje prejšnjega evropskega prvenstva. Gostje so tudi povedli in tudi dobili prvi polčas z golom Arde Turana. Preobrat domačega moštva sta v drugem polčasu zrežirala nogometaša, ki si kruh služita v angleški Premier League - Turke je načel Jozy Altidore, delo pa dokončal Clint Dempsey.

Nemci tudi brez Ballacka povozili Madžare
Odsotnost Michaela Ballacka, ki bo zaradi poškodbe izpustil SP, je močno prizadela Nemčijo, toda na prvem resnejšem preizkusu so varovanci Joachima Löwa z lahkoto premagali Madžarsko. Lukas Podolski je "Elf" že zgodaj povedel v vodstvo z močnim strelom iz enajstih metrov, v drugem polčasu pa sta za končnih 3:0 poskrbela Mario Gómez in s svojim tretjim zadetkom na zadnjih dveh tekmah še nemški Brazilec Cacau. Privržence Nemcev je z izjemno zanesljivo predstavo na sredini igrišča navdušil Sami Khedira, ki je igral šele na svoji četrti reprezentančni tekmi. Kljub vsemu bo mladec na prvenstvu zgolj menjava Bastian Schweinsteigerju, saj je vezist Bayerna počival le zaradi tega, ker mu je selektor namenil nekaj dodatnih dni za samega zase.

Llorente rešil Špance
Španci
so se vrnili v Innsbruck, kjer so na poti do naslova evropskih prvakov leta 2008 premagali tako Rusijo kot Švedsko. V napadu je Vicente del Bosque začel le z Davidom Villo in nervozen začetek "La Roje" ni vlival preveč zaupanja. Še večji šok je bil, ko je Savdska Arabija povedla - najvišji v skoku je bil Malek Al Havsavi, Iker Casillas pa je povsem "zaplaval". Španci so vseeno hitro odgovorili, ko je udarila naveza Barcelone, saj je Andres Iniesta lepo zaposlil Davida Villo, ki je poravnal izid. Nekaj boljšo igro so rdeči prenesli tudi v drugi polčas, katerega je z golom za vodstvo polepšal Xabi Alonso. Arabci so prek Al Numareja v 74. minuti spet šokantno izenačili, tako da je moral na reševalno misijo na koncu kar Bask Fernando Llorente. Napadalec Athletica Bilbaa je za težko prigarano zmago zabil v 92. minuti. Priložnost za krstni nastop v dresu z državnim grbom sta v soboto dobila tako Pedro Rodriguez kot Javi Martinez.

Kiviji niso "čevapi"
Stari rek "Lako čemo!" (lahko bomo, op. p.), ki sicer pregovorno samozavestne športnike Srbije velikokrat pusti na cedilu, je znova udaril. Izbranci Radomirja Antića so na prijateljski tekmi nepričakovano izgubili proti Novi Zelandiji, ki jo v petek 4. maja pričakujemo tudi v Ljudskem vrtu.

Malo dobrega so na tekmi v Celovcu pred številnimi pristaši storili srbski "orli". V presenetljivi zaostanek so padli že v 22. minuti, ko je dolga žoga preletela Nemanjo Vidića, Shane Smeltz pa je ukanil vratarja Vladimirja Stojkovića. Srbi v nadaljevanju nikakor niso našli poti do mreže Novozelandcev in to kljub številnim rošadam selektorja Antića, njihovi navijači pa so na koncu že začeli izgubljati živce. Nekaj naključnih "izletov" na igrišče bi se na koncu lahko končalo tudi bolj tragično, saj bi steklenica kmalu zadela enega izmed otočanov. Kakih deset tisoč navijačev Srbije, večinoma izseljencev, je moral po mikrofonu miriti celo nadomestni kapetan Vidić.

Slovaki ukrotili afriške leve
Pri Kamerunu, nekdaj prvi nogometni sili afriške celine, se nadaljujejo "kisle" predstave, spanec selektorja Paula Le Guena pa že dolgo ne spada v kategorijo mirno. Nato je prišla še sobotna izjava prvega zvezdnika Samuela Eto'oja, ki bojda še ne ve, če bo na prvenstvu sploh igral. Afriški levi se med vsem tem mudijo v Celovcu, kjer so danes komaj remizirali s Slovaki, vodilni gol in prvega v dresu izbrane vrste je že v šesti minuti dosegel rezervist Kamil Kopunek.

Obe moštvi sta nastopili z bolj ali manj najmočnejšimi postavami - tako sta za Afričane igrala tako Benoit Assou-Ekotto (Tottenham) kot tudi Alex Song (Arsenal), za nasprotnike Slovenije v kvalifikacijah za SP pa so tekmo začeli Martin Škrtel, Marek Hamšik ... Slovaki so na začetku drugega polčasa povišali že na 2:0, a je bila sodniška trojka mnenja, da strel Stanislava Šestaka ni prečkal golove črte. Tako je za nekaj veselja v vrstah Kameruncev z izenačujočim golom v 83. minuti poskrbel vezist Eyong Enoh. Kmalu po koncu tekme je v slovaški tabor udarila žalostna vest, da z njimi na SP ne bo potoval najbolj izkušeni igralec ekipe (96 nastopov) Miroslav Karhan. Vezist Mainza si ni dovolj dobro opomogel po poškodbi prepone.

Prijateljske tekme, rezultati:

Irska : Alžirija 3:0 (1:0)
Green (31), Keane (51, 89/11m)

Slovaška : Kamerun 1:1 (1:0)
Kopunek (6); Enoh (83)

Norveška : Črna Gora 2:1 (1:0)
Grindheim (44), Tomašević (89/a.g.); Vučinić (81)

Poljska : Finska 0:0

Srbija : Nova Zelandija 0:1 (0:1)
Smeltz (22)

Španija : Savdska Arabija 3:2 (1:1)
Villa (31), Xabi Alonso (60), Llorente (90); Havsavi (17), Al Numare (74)

Azerbajdžan : Makedonija 1:3
Mammadov (90); Tričkovski (8), Sadjgov (66/a.g.), Gourovski (88)

Švedska : Bosna in Hercegovina 4:2 (1:0)
Toivonen (44), Olsson (68, 82), Berg (90); Salihović (47), Misimović (90)

Ukrajina : Romunija 3:2 (1:0)
Alijev (15), Konopljanka (75), Tamas (78/a.g.); Tamas (54), Niculae (63)

Madžarska : Nemčija 0:3 (0:1)
Podolski (4), Gómez (69), Cacau (73)

Združene države Amerike : Turčija 2:1 (0:1)
Altidore (59), Dempsey (75); Turan (26)

Ob 23.00:
Venezuela - Kanada

Nedelja, ob 14.15:
Anglija - Japonska

Ob 17.00:
Belorusija - Južna Koreja
Paragvaj - Slonokoščena obala
Mehika - Gambija

Ob 20.00:
Tunizija - Francija

Ob 21.15:
Čile - Severna Irska

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.