Šport
28 ogledov

Ubili "srce športa", brez plač 127 trenerjev!

reprezentanca slovenija brnik odhod maljković avanzo Anže Petkovšek
Udarci slovenskemu športu se vrstijo eden za drugim. Najprej je bil za večino zvez boleč razrez sredstev Fundacije za šport, kjer je bilo denarja manj kot v minulih letih, zadnji pa je sledil ta teden, ko je tako rekoč čez noč brez večjega dela sredstev ostalo več kot 120 slovenskih trenerjev. V bran trenerjev tudi Olimpijski komite Slovenije.

Slovenskim trenerjem, ki so vodili nacionalne panožne športne šole, so se februarja iztekle pogodbe s "športnim" ministrstvom, ki so za večino predstavljale kar okrog 80 odstotkov mesečnega dohodka. V začetku tedna pa so nacionalne zveze prejele dopis, da je vlada "do uveljavitve rebalansa proračuna države za leto 2012 sprejela sklep o začasnem zadržanju izvrševanja državnega proračuna na integralnih postavkah državnega proračuna, s katerim se ustavi prevzemanje vseh novih finančnih obveznosti".

Za trenerje, ki so se jim februarja iztekle pogodbe, so tako vprašljivi že prihodki v naslednjem mesecu. Še več, nekateri med njimi so tako rekoč čez noč ostali brez dela, saj so imeli pogodbe s klubi vezane prav na pogodbo z ministrstvom, za večino pa znesek predstavlja glavni vir financiranja.

Komisija, ki je vodila razpis za novo sofinanciranja panožnih šol v naslednjem obdobju, je sicer zaključila postopek in že pripravila predlog izbora za sofinanciranje, a bo sofinanciranje lahko steklo šele, če bo izplačilo kot izjemo odobrilo ministrstvo za finance, sicer pa najverjetneje po sprejemu rebalansa državnega proračuna, a tudi le, če bo rebalans potrdil predvideni strošek. Športniki seveda upajo, da bo njihove plače rešilo že finančno ministrstvo, v nekaterih zvezah razmišljajo tudi o premostitvenem kreditu za plače trenerjev, a nimajo zagotovil, da bodo po rebalansu ta sredstva dobila povrnjena.

Ogroženih 120 trenerskih služb

V športni srenji, ki je izpostavljena stalnim udarcem, vre. Prvi večji udarec za slovenski šport je bil lanski zamik izplačila sredstev za programe s strani ministrstva, ki je odobrilo izplačilo sredstev po opravljenih programih, ni jih pa več financiralo vnaprej in zveze so za programe najemale posojila. V letošnjem olimpijskem letu so se drastično zmanjšala sredstva na fundaciji, po novem je ogroženih 120 trenerskih služb, nenazadnje, pa čeprav glede na projekt morda upravičeno, pa je šport izgubil tudi z odpovedjo univerzijade.

Z atletske, plavalne, košarkarske, badmintonske, kolesarske, kajakaške, judo, namiznoteniške, gimnastične, veslaške in drugih zvez je že slišati zahtevo po enotni zahtevi, da se reši položaj več kot 120 trenerjev. Na zvezah pri tem ne skrivajo, da se bojijo, kdo se bo izpostavil in želijo, da bi to prevzel Olimpijski komite Slovenije, posamezniki so tudi za jasno stališče Fakultete za šport, saj gre pri vseh teh trenerjih za njihove diplomante.

Državni vrh, ki se je odločil za ta korak in ki se je v preteklih dneh že izpostavil s čestitkami in javnimi nastopi ob uspehih skakalcev in biatloncev, pa športniki opozarjajo, da so ogroženi programi za delo z mladimi in da teh uspehov v bodoče ne bo. V najslabšem primeru bodo najboljši poiskali službo v tujini, slabši kadri pa bodo ostali doma. In kot je zapisal eden od slovenskih trenerjev: "Teh 127 trenerjev je srce slovenskega športa in odgovorne je treba opozoriti na to, da ko ubiješ srce, tudi glava umre."

V bran trenerjev tudi OKS

Iz Olimpijskega komiteja Slovenije so v četrtek sporočili, da bo razmere, v katerih se je znašel slovenski šport in najnovejši zaplet z začasnim nepodaljšanjem pogodb s 127 trenerji nacionalnih panožnih športnih šol v prihodnjem tednu na izvršnem odboru obravnaval tudi OKS.

"Razmere, v katerih se je znašel naš šport so vodstvu OKS dobro znane in zato bomo skušali, tako na podlagi sklepov, ki bodo sprejeti na seji IO OKS, kot tudi drugače vplivati na odgovorne v državi, da bi se stanje čim prej razjasnilo in uredilo v korist športa. Brez dvoma bomo predstavili realno stanje, tako ministru Žigi Turku, kot tudi ostalim, ki so odgovorni za šport, tako znotraj resornega ministrstva, kot tudi v okviru Vlade RS," so zapisali na OKS in dodali, da je o odprtih vprašanjih že razpravljal tudi odbor za vrhunski šport.

V OKS so dodali, da je projekt nacionalnih panožnih športnih šol izredno uspešen projekt, v katerem so zaposleni trenerji, ki delajo v mladinskem športu in ustvarjajo nove vrhunske šampione.

Komentarjev 3
  • Sasho 19:15 09.marec 2012.

    "Teh 127 trenerjev je srce športa...."...PA LEPO VAS PROSIM...A SRCE SO ZATO,KER SO PLAČANI OD DRŽAVE??? KAJ PA OSTALIH 5000 TRENERJEV, KI PA NIMA SUBVENCIJ OD DRŽAVE??? KAKO PA ONI SHAJAJO??? KAKO SO PA ONI PLAČANI??? PA RAVNO TAKO VSE ...prikaži več DELUJE...RES DA TEŽKO...AMPAK NE MI MEGLE PRODAJAT Z TEM...SRCE ŠPORTA...ČE SO KONČALI FAKULTETO ZA ŠPORT IN SO BILI DELEŽNI SUBVENCIJE ŠE NE POMENI, DA SO DOBRI TRENERJI...KER DOBI SUBVENCIJO VSAK, KI PRESTOPI PRAG FŠ-ja...IN TO NIMA NOBENE VEZE Z KVALITETO...SO PA VMES VERJETNO IZJEME...AMPAK LJUDJE MOJI...SRCE ŠPORTA SO VEDNO BILI, SO IN BODO AMATERJI IN LJUBITELJI ŠPORTA ALI POSAMEZNNE PANOGE...NE PA SUBVENCIONIRANI TRENERJI, KI SE JIM JE DO SEDAJ JEBAL (RAZEN IZJEM KOT SEM REKEL) KAJ IN KAKO DELAJO,SAJ SO V VSAKEM PRIMERU DOBIL PLAČO OD DRŽAVE...IN TO JE NAROBE...ZDEJ PA KAR PANIKA...PA NOVINARJI MOJI - VPRAŠAJTE TISTE TRENERJE, KI NIMAJO SUBVENCIJ IN SO PLAČANI OD STARŠEV ALI KLUBOV!!!!!BOSTE VIDELI, KAJ SO TO RESNIČNI PROBLEMI ZA PREŽIVETJE.....

  • allstarr111 12:11 08.marec 2012.

    Sam res, denarja za šport in trenerje ni ker ga prej pobašejo funkcijonarji ki se tam kotijo že dolga leta. Razpustit vse zveze in plačevat trenerje direktno.

  • MK 11:54 08.marec 2012.

    glavno da bo za faco na sliki, ki pogreva stare zgodbice in je TOTALNO NEUSPEŠEN na voljo 250 tisoč EUR