Šport
8 ogledov

Ugled Britancev močno načet

mo farah EPA
Na uspeh britanske olimpijske reprezentance, ki je v Riu osvojila 27 zlatih medalj in na končni lestvici zaostala le za ZDA, pada senca dvoma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Največja zvezdnika v britanskem posamičnem športu sir Bradley Wiggins in sir Mo Farah sta osrednja lika debate o uporabi nedovoljenih poživil.

Wiggins je bil prvi britanski kolesar, ki je osvojil sloviti Tour de France in kraljica ga je leta 2012 odlikovala z nazivom viteza. Zdaj je petkratni olimpijski prvak skupaj z managerjem svoje ekipe Sky Davom Brailsfordom deležen hudih očitkov s strani britanske antidopinške agencije UKAD.

Enako velja za štirikratnega olimpijskega prvaka Faraha, ki je bil ob zmagah v teku na 5000 in 10.000 metrov eden osrednjih likov olimpijskih iger v Londonu 2012, kjer je slavil z bučno podporo celotnega stadiona, na katerem je njegove nastope pospremilo po 80.000 ljudi. Trenutno navijači meljejo o čistosti športnika. Kot poroča časnik Sunday Times, njegovega trenerja Alberta Salazarja preiskuje ameriška protidopinška agencija USADA.

Salazar naj bi pri pripravi atletov zlorabil zdravila, za katere so sicer potrebni recepti, uporabljal pa naj bi tudi prepovedane infuzije. Vse to je zabeleženo v začasnem poročilu USADA, ki je zahtevala ponovni pregled dopinških vzorcev Faraha. Ta še naprej poudarja: "Sem čist. Nikoli nisem kršil pravil v zvezi s prepovedanimi snovmi in metodami."

Sky zelo nekooperativen

Ekipi Sky, ki je v javnosti vedno poudarjala čist šport in ničelno toleranco do kršiteljev, UKAD očita nekooperativnost. "Od prvega trenutka naprej smo čutili obrambno držo v zvezi z našimi prizadevanji," je časniku Independent povedala vodja UKAD Nicole Sapstead.

O zahtevi po odstopu managerja Brailsforda naj bi razpravljali celo že kolesarji, saj se je slednji v svojih izjavah zapletel v protislovja. Predstavnik spodnjega doma britanskega parlamenta Damian Collins je po poročanju spletne strani cyclingnews.com dejal, da sta britansko kolesarstvo in ekipa Sky v strašni situaciji v zvezi s svojo verodostojnostjo, ni pa imenoval morebitnih dopinških kršiteljev.

Že lani je izbruhnila afera v zvezi s španskim ginekologom Markom Bonarjem, ki pa se je hitro polegla, in seznam 150 športnikov, s katerimi je sodeloval, je vsaj zaenkrat brez posledic ostal zakodiran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.