Šport
25 ogledov

Ukrajinci Mariu: "Banane? Pojdi na golaž!"

Mario Balotelli Italija Urugvaj prijateljska tekma Stadio Olimpico Rim EPA
Ukrajinske oblasti pred začetkom evropskega prvenstva zavračajo strahove, da navijačem afriškega in azijskega rodu v njihovi državi grozijo rasistični napadi huliganov. Mariu Balotelliju, ki je napovedal, da bo ob provokacijah zapustil igrišče, so celo svetovali, naj odide na golaž. Ali morda tradicionalni boršč.

Dokumentarec angleške televizijske hiše BBC je dober teden pred začetkom evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini podžgal strahove o rasizmu na letošnjem Euru. Dokumentarec, ki so ga prikazali na začetku tedna, je namreč ujel številne primere rasizma, nasilja in antisemitizma na tekmah poljske in ukrajinske lige.

Direktor tekmovanja Markijan Lubkivski trdi, da tovrstne strahove podžigajo le ljudje, ki "ne vedo nič" o državah gostiteljicah, čeprav so novinarju BBC svoja antisemitska stališča v kamero pojasnjevali tudi navijači sami, skupino indijskih navijačev pa so v Harkivu, enem izmed mest prirediteljev prihajajočega Eura, napadli na "nevtralni" tribuni.

"Zame je zelo pomembno, da v Ukrajino pripeljemo veliko ljudi in navijačev, da odkrijejo Ukrajino, ker je še vedno obarvana z veliko grozljivimi zgodbami, z veliko govoricami in veliko stvarmi, ki nimajo zveze z realnostjo," je za Associated Press povedal Lubkivski. Nekdanji kapetan Anglije Sol Campbell je navijače pozval, naj ostanejo doma, sicer bi se "lahko vrnili v krstah".

Na tribunah le reditelji, policisti v pripravljenosti

"Malce smešno je bilo slišati besede Campbella, ki ni bil še nikoli v Ukrajini," je dodal Lubkivski, ki je še pristavil, da je Evropska nogometna zveza (Uefa) zelo ostra do vprašanja rasizma, "zelo ostri" pa bodo tudi na Euru. Nobena izmed tekem pred začetkom tekmovanja ni označena za tekmo visokega tveganja, v notranjosti stadiona pa bo pred vsakim obračunom čakalo okrog 30 policistov, saj bodo za varnost primarno skrbeli reditelji.

"Glede varnosti bomo imeli na ukrajinskih stadionih drugačen pristop," dodaja Lubkivski. "Na ukrajinskih stadionih ne bo policistov. Imeli bomo reditelje, ki bodo zagotavljali visokokakovostne storitve. Ne pričakujemo nobenih bitk, nobene vojne – zato se pripravljamo le na velik festival nogometa."

Oleg Vološin, predstavnik za odnose z javnostjo pri ukrajinskem zunanjem ministrstvu, se je obregnil tudi ob nedavno izjavo italijanskega napadalca Maria Balotellija. Nogometaš Manchestra Cityja je namreč zagrozil, da bi "ubil" vsakogar, ki bi mu vrgel banano, ob morebitnih rasističnih žaljivkah pa bi zelenico nemudoma tudi zapustil.

"Želim mu povedati, da bo banane – če jih hoče verjetno našel le v ukrajinskih restavracijah," je dejal Vološin. "Naj raje poišče tradicionalne ukrajinske cmoke, ukrajinski golaž in ukrajinski boršč. Prepričan sem, da se ne bo zgodilo nič vsi se moramo pomiriti in vrniti v realnost."

Sporna oddaja BBC Panorama (Euro 2012: Stadiums Of Hate/Stadioni sovraštva, op. a.):

Komentarjev 1
  • dolenc72 12:56 01.junij 2012.

    Faaak teli bumbarji so pa vsaj 200 let za leseno žlico. In taki potem dobijo čast prireditelja takega dogodka!?!? Policija in vlada si pa tipično zatiskata oči. Tako podobno 1930-im v Nemčiji, da je za zjokat, ne samo žalostno.