Šport
75 ogledov

Umrl je dirkač Andrea De Cesaris

Andrea De Cesaris EPA
Umrl je Andrea de Cearis, nekdanji dirkač formule 1 in prvi moštveni kolega Michaela Schumacherja. Star 55 let se je ponesrečil z motorjem.

Avtomobilski svet žaluje. Potem, ko se je v Suzuki na Japonskem med dirko hudo poškodoval dirkač F1 Jules Bianchi, za katerega življenje se zdravniki še vedno bojujejo, je iz Italije udarila vest, da je umrl nekdanji dirkač Andrea De Cesaris. 

Kot poročajo italijanski mediji, se je smrtno ponesrečil, ko se je z motorjem vozil po obvoznici okoli Rima. Vozil je svoj 600-kubični suzuki, po prvih podatkih je v nekem trenutku izgubil oblast nad motorjem in treščil v odbojno ograjo. Bil je na mestu mrtev.

Svojega talenta ni znal dokazati

De Cesaris je v svoji karieri dirkača formule 1 med leti 1980 in 1994 tekmoval za več moštev, tudi za McLaren. Uradni profil moštva je včeraj tvitnil: "Vsi pri McLarnu pošiljamo naše sožalje svojemu ex vozniku Andrei De Cesarisu, ki je danes žalostno preminil."

Čeprav De Cesaris ni nikoli zmagal, pa je trikrat prvenstvo zaključil med najboljšimi tremi - v moštvih Alfe, Jordana in Tyrrella. Petkrat je stal na zmagovalnih stopničkah, leta 1982 pa je pri svojih 22 letih postal najmlajši dirkač, ki je osvojil pole položaj. To je bilo tudi edinkrat, da je na dirki startal s prvega mesta. Po zaključku kariere v F1 je dirkal v seriji Grand Prix Masters skupaj z veterani, kot so bili Nigel Mansell, Emerson Fitipaldi in Ricardo Patrese.

V sezoni 1991 se mu je pri ekipi Jordana pridružil takrat novopečeni voznik in kasnejši sedemkratni prvak v F1 Michael Schumacher ter ga zasenčil že na prvih kvalifikacijah za dirko v Spa-Franchorchampsu. Po koncu sezone je De Cesaris prestopil k Tyrellu.

Po upokojitvi se je v zadnjih letih v Monaku zelo uspešno bavil s poslom borznega posrednika. Bil je znan po tem, da se je za pol leta intenzivno vrgel v posel, preostalo polovico leta pa je užival v surfanju po različnih predelih sveta.

De Cesarisa se je za časa dirkaške kariere prijel vzdevek ''Andrea de Crasheris''. Preverite zakaj:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.