Šport
24 ogledov

Umrl je Joe Louis

Joe Louis je bil sredi prejšnjega stoletja izjemno priljubljen. (Foto: Cleveland
1/2
Žurnal24 main
Na današnji dan leta 1981 je v 67. letu starosti umrl Joseph Louis Barrow, bolj znan kot Joe Louis.

Louis sodi med najboljše boksarje v težki kategoriji vseh časov. Rjavi bombarder, kot so ga tudi klicali, je bil svetovni prvak med letoma 1937 in 1949. Na vrhu je 140 mesecev zapored, v tem času pa je 25-krat uspešno branil naslov svetovnega prvaka. V karieri je zbral 66 zmag (52 z nokavtom) in tri poraze, eno borbo pa je dobil brez boja. Leta 2005 ga je mednarodna raziskovalna boksarska organizacija razglasila za najboljšega boksarja v težki kategoriji vseh časov, revija Ring pa ga je postavila na prvo mesto seznama stotih boksarjev z najmočnejšim udarcem vseh časov. Med nepozabne med drugimi sodita njegova obračuna z Nemcem Maxom Schmelingom, s katerim sta po karieri postala velika prijatelja. Zadnji dvoboj je Louis imel 26. oktobra 1951 v Madison Square Gardnu, ko je moral premoč priznati Rockyju Marcianu. Louis je bil prvi Afroameričan, ki je užival slavo velike zvezde v Združenih državah Amerike. V karieri je zaslužil več kot 4,6 milijona ameriških dolarjev, a je večina denarja šla ljudem, ki so upravljali z njegovo športno potjo. Louisu je ostalo 800 tisoč dolarjev. Investiral je v številne naložbe, nato pa zapadel v finančne težave, prav tako pa je imel za vratom davkarijo. Da bi si opomogel, je sprejel številne službe, med drugim je v 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja tudi poklicni rokoborec.

Louis je imel tudi pestro zasebno življenje. S prvo ženo Marvo Trotter sta se dvakrat poročila in ločila, imela sta dva otroka, še tri pa sta posvojila. Na božični dan 1955 se je poročil z uspešno podjetnico Rose Morgan, ločila sta se tri leta kasneje. Nato pa je našel pravo in leta 1959 poročni prstan nadel Martho Jefferson, s katero je ostal do smrti. Rodil se jima je sin Joe mlajši, ki je prav tako pristal v boksarskih vodah. Louis je umrl 12. aprila 1981 za posledicami srčnega napada, le nekaj ur pa si je v živo ogledal dvoboj med Larryjem Holmesom in Trevorjem Berbickom. Del pogreba je plačal Schmeling, ki je tudi osebno prisostvoval poslednji slovesnosti. Louis je bil v ZDA zelo priljubljen tudi po karieri, zato ni čudno, da je po smrti prejel številna priznanja.

Drugi dogodki na današnji dan:

12. 4. 2002 - Športni direktor Ferrarija Jean Todt je v Maranellu odprl "Ferrari Store", prvo uradno prodajalno italijanskega moštva formule 1 na svetu.

12. 4. 2001 - Na stadionu Ellis Park v južnoafriškem Johannesburgu je med prerivanjem umrlo 43 oseb, več kot 150 pa je bilo ranjenih. Med navijači je bil zelo napeto že pred derbijem južnoafriškega nogometnega prvenstva med Kaizer Chiefs in Orlando Pirates.

12. 4. 2000 - Slovenska hokejska reprezentanca je izgubila uvodno tekmo svetovnega prvenstva skupine B v Katowicah proti Nemčiji z 2:7 (1:2, 0:3, 1:2).

12. 4. 1998 -  Košarkarji Uniona Olimpije so v finalu zaključnega turnirja slovenskega pokala v Novem mestu po dveh podaljških premagali Pivovarno Laško s 101:93.

12. 4. 1989 – V 68. letu je umrl Sugar Ray Robinson, eden od najboljših boksarjev vseh časov. Bil je svetovni prvak v srednjetežki in težki kategoriji. V karieri je imel 200 dvobojev, 173 jih je dobil (108 z nokavtom), 19 izgubil, 6-krat je bilo neodločeno, dvakrat pa je zmagal brez borbe.

12. 4. 1877 – Lovilec pri baseballu James Alexander Tyng je prvič nosil zaščitno masko. Leto kasneje jo je patentiral.

12. 4. 1859 – V Detroitu so organizirali prvi mednarodni turnir v biljardu. Zmagal je Michael Phelan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.