Šport
187 ogledov

Umrl slovenski alpinist Marjan Manfreda

Gore v okolici Bohinja. Shutterstock
V prometni nesreči je v torek umrl pionir slovenskega alpinizma, gorski vodnik Marjan Manfreda - Marjon.

V torek je v prometni nesreči umrl v 65. letu starosti pionir slovenskega alpinizma, gorski vodnik Marjan Manfreda - Marjon. Vest o smrti slovitega alpinista so potrdili na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Marjon je bil 15. oktobra 1975 član odprave na Makalu, ki jo gre šteti za prvo slovensko uspešno odpravo na katerega od osemtisočakov.

S takratnim vzponom brez dodatnega kisika na vrh Makaluja (8463 m), ko so slovenski alpinisti osvojili prvi osemtisočak, je postavil višinski svetovni rekord. Skupino so poleg Marjona sestavljali še Viki Grošelj, Nejc Zaplotnik, Stane Belak-Šrauf in Ivč Kotnik. Marjon ima v vseh gorstvih, v katerih je plezal, svojo prvenstveno smer.

Marjon, ki se je rodil leta 1950 v Bohinjski Beli, je svojo alpinistično pot začel s petnajstimi leti, ko se je vpisal v alpinistično šolo pri Alpinističnem odseku PD Ljubljana-Matica. Svoj prvi vzpon je opravil že naslednje leto, ko je v vodstvu preplezal Mosoraško v Anića kuku in istega leta dodal svojo prvo prvenstveno smer Severni steber v Malem Oltarju.

Plezal je še v Kavkazu, Tatrah, Andih in Himalaji. Bil je udeleženec več odprav (Makalu, 1972 in 1975, Kangbačen, 1974, Everest, 1979, Lotse, 1981, Daulagiri, 2004, Ama Dablam, 2005). Marjon se je preizkusil tudi s pisanjem, je avtor knjige Ledeno sonce.

Manfreda se je smrtno ponesrečil na zadnji dan junija, za krmilom kolesa, ko je bil v Zapužah udeležen v prometni nesreči z avtomobilom.

Pogreb bo danes ob 15. uri na pokopališču na Bohinjski Beli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.