Šport
672 ogledov

Umrl spidvejist Matej Ferjan

Matej Ferjan je svojo zadnjo dirko odpeljal pred tednom dni. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V nedeljo so v poljskem Grozowu v avtomobilu našli mrtvega slovenskega spidvejista Mateja Ferjana. Lavričan je bil eden najboljših slovenskih spidvejistov vseh časov.

Slovenske, madžarske in poljske ljubitelje spidveja je v nedeljo pretresla vest o smrti nekdanjega slovenskega državnega prvaka Mateja Ferjana. V nedeljo dopoldne so ga našli mrtvega v avtomobilu v poljskem Grozowu, kjer je nazadnje prebival.

O vzroku smrti Lavričana, ki se je poslovil v 35. letu starosti, še ni uradnih podatkov, več pa bo znano po sodnomedicinski in policijski preiskavi, so sporočili iz njegovega zadnjega kluba Rzeszow. Ferjana, slovenskega dirkača, ki je zadnja leta vozil s poljsko licenco, so v nedeljo ob pol devetih zjutraj našli mrtvega v avtomobilu v domači garaži.

Ferjan se je rodil 5. januarja 1977 v Ljubljani. Sprva se je navduševal nad smučanjem, a pozneje po poškodbi kolena presedlal na jeklene konjičke in najprej celo skrivoma obiskoval prve treninge, brez vedenja svojih staršev. Ko je kmalu pokazal velik talent za šport brez zavor, ni bilo več poti nazaj. Že v svoji prvi sezoni, leta 1995, je na peti dirki, na kateri je nastopil, osvojil izvrstno tretje mesto v državnem prvenstvu.

Prelomno zanj je bilo leto 1997, ko je zimski počitek drugih dirkačev izkoristil za dirkanje v Avstraliji in Južni Afriki. Pretresel je slovensko in tudi že mednarodno sceno in osvojil prvi naslov državnega prvaka Slovenije. Leta 1998 je osvojil prvo slovensko spidvejsko medaljo na svetovnem prvenstvu, saj si je med vozniki do 21 let privozil bronasto kolajno. Medtem si je že služil kruh v tujini, saj je nastopal v angleški in poljski profesionalni ligi.

Svoje največje uspehe je nanizal v letih od 2000 do 2002, ko se je kot celinski prvak uvrstil v serijo Speedway Grand Prix, v kateri je v letih 2001 in 2002 nastopal kot prvi Slovenec. Od leta 1997 do 2001 je nanizal pet zaporednih državnih naslovov med posamezniki v Sloveniji. Leta 2002 pa ga je nadomestil klubski kolega in soimenjak Matej Žagar. Ferjan je po sporu s svojim prvim in matičnim klubom AMTK Ljubljano prevzel madžarsko licenco in začel nastopati za vzhodne sosede. Tam je do leta 2009 pobral celo šest naslovov državnega prvaka in tudi prevzel njihovo državljanstvo. V zadnjih letih pa se je bolj posvečal dirkanju v profesionalnih ligah, saj je preizkusil praktično vse lige. Britansko, poljsko, dansko, švedsko, češko, nemško, pa še kakšna bi se morda našla. Zadnjo svojo, že 948. dirko v karieri je odpeljal pred tednom dni za svoj angleški klub Newcastle Diamonds. Naslednja bi ga čakala ravno v nedeljo za poljski Rzeszow. Tako pa se bodo navijači lahko na domači dirki od njega poslovili le z minuto molka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.