Šport
66 ogledov

Umrla velika legenda dirkaškega športa

Niki Lauda, John Surtees Profimedias
Umrl je 83-letni John Surtees, svetovni prvak v formuli 1 in motociklizmu.

Slab mesec dni po svojem 83. rojstnem dnevu je umrl John Surtees, svetovni prvak formule 1 iz leta 1964. Hkrati se je lahko kot edini pohvalil še z motociklističnimi lovorikami. Osvojil je naslove v prvenstvu 350 kubičnih motorjev v letih 1958, 1959 in 1960, ter v 550 kubičnem razredu v letih 1956, 1958, 1959 in 1960. Še vedno je edini dirkač v zgodovini dirkaškega športa, ki mu je uspelo osvojiti naslov tako v motociklističnem, kot tudi avtomobilističnem prvenstvu.

Zadnje dni je Surtees preživel v bolnišnici na intenzivnem oddelku, danes pa je njegova družina v izjavi za javnost zapisala: "Z veliko žalostjo sporočamo, da je umrl John Surtees. V bolnišnico St Georges v Londonu je bil sprejet v februarju zaradi težav z dihanjem, danes pa je mirno zaspal za vedno. Žena Jane ter hčerki Leonora in Edwina so bile ob njem".

“Globoko obžalujemo izgubo tako neverjetnega in ljubečega človeka, hkrati pa slavimo njegovo izjemno življenje. Bil je primer človeka, ki se je vedno trudil doseči najboljše in se je boril do zadnjega dne," je še zapisano.

John Surtees | Avtor: Profimedias Profimedias

Surtees je v karieri nastopil na 111 dirkah formule 1. Leta 1964 je s Ferrarijem osvojil naslov svetovnega prvaka med vozniki, zbral je točko več od Grahama Hilla. V formuli 1 je nastopal 12 let in zbral šest zmag, že prej pa je bil zelo uspešen na dveh kolesih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.