Šport
17 ogledov

Univerzijada je še vedno pod vprašajem

Univerzijada Žurnal24 main
Organizatorji zimske univerzijade, ki naj bi jo prihodnje leto gostil Maribor, vse manj verjamejo, da bo dogodek še mogoče izpeljati. Predsednik organizacijskega komiteja Tone Vogrinec je po današnji seji napovedal, da bodo počakali le še do 15. februarja, če do takrat ne bo primerne rešitve, pa napovedal odstop organizacijskega komiteja.

"Še obstaja možnost, da se ta velika prireditev v Sloveniji izpelje. Če Mestna občina Maribor na seji mestnega sveta 30. januarja ne zagotovi potrebnih sredstev za načrtovane investicije, energije ter interesa, da bi projekt izpeljali v Mariboru, je druga možnost, da se univerzijada razdeli po vsej državi, torej tam, kjer objekti že obstajajo," je dejal Vogrinec in dodal, da bi se s tem izognili stroškom za investicije.

V tem primeru pa bi po Vogrinčevih besedah bilo potrebno nekaj več denarja za organizacijo dogodka, saj bi ta bila nekoliko bolj zahtevna in dražja. Za zdaj je v ta namen načrtovanih okoli 15 milijonov evrov, za dodatne organizacijske stroške pa bi potrebovali vsaj še dva do tri milijone dodatnega denarja, ki pa ga pričakujejo od države. Maribor v tem primeru namreč sam ne bo sposoben zagotoviti doslej načrtovanih stroškov, če bi v tem mestu ostalo le nekaj prireditev v alpskem smučanju.

Organizacijski komite je danes tudi sklenil, da državni zbor, ki je prevzel obveznost organizacije univerzijade v Sloveniji, ter vlado pozovejo k prevzemu finančnih obveznosti, in morda tudi s posebnim zakonom poskuša zagotoviti, da se univerzijada vendarle izpelje.

"Če do 15. februarja takšnih zagotovil ne bo, bo organizacijski odbor vrnil svoj mandat, državni zbor, ki je prevzel obveznosti organizacije, pa naj prevzame odgovornost o tem, kako bo univerzijada organizirana. Morda s kom drugim, ali pa naj odgovorni sklenejo, da tega dogodka v Sloveniji ni mogoče izvesti," je še dejal Vogrinec, ki še ne ve, kaj bo 26. in 27. januarja ob obisku povedal predstavnikom Mednarodne univerzitetne športne zveze (FISU).

Da se univerzijada vse bolj odmika od Slovenije, pa postaja jasno tudi potem, ko so organizatorji danes od Univerze v Mariboru izvedeli, da jim v času dogodka ne more zagotoviti več kot 400 postelj v svojih študentskih domovih, medtem ko so sami računali na vsaj 1700 ležišč. Vse skupaj bi celotno organizacijo še dodatno podražilo, saj bi morali udeležence namestiti v hotele.

V zvezi z obveznosti mestne občine je podžupan Milan Mikl danes povedal, da bodo na seji konec januarja mestne svetnike seznanili s trenutnimi razmerami in v sprejem predlagali "nekatere sklepe". Prepričan je v to, da so investicijski projekti še vedno izvedljivi, saj gre za manj zahtevne gradnje, projektna dokumentacija pa je menda zadovoljivo pripravljena. Priznava pa, da časa veliko več ni, prav tako ta trenutek projektov finančno niso sposobni izpeljati, zato bo treba poiskati druge vire zadolževanja.

O slabih novicah je poročal tudi direktor podjetja Univerziada 2013 Srečko Vilar, saj je omenjeno za namene univerzijade ustanovljeno podjetje v tem trenutku insolventno, o čemer so danes seznanili tudi člane nadzornega sveta. Vzrok je v nerealiziranih obveznostih partnerjev v projektu, ki so danes zagotovili, da bodo v najkrajšem času zagotovili vsaj delno poplačilo svojih dolgov.

Predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Otmar Kugovnik je dejal, da se FISU zaveda, da časa ni več veliko, zato imajo tudi sami težave. Kot je odkrito dejal, bodo zagotovo storili vse in so pripravljeni popuščati do skrajne meje, da se le univerzijada izpelje v Sloveniji. Za FISU bi bilo po njegovih besedah sprejemljivo tudi to, da se univerzijada izpelje po različnih obstoječih slovenskih športnih prizoriščih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.