Šport
18 ogledov

Unovčiti izkušnje

Luka Špik bo prvič na mednarodni tekmi nastopil v istem čolnu z bratom Janom. Žurnal24 main
Slovenski veslači in strelec Rajmond Debevec so na olimpijskem novinarskem klubu predstavili svoje cilje na letošnjih OI v Pekingu in tudi težave, s katerimi se ubadajo v olimpijski sezoni.

Izkušena Iztok Čop in Luka Špik sta imela po dobrem pripravljalnem obdobju nato nenadoma velike težave zaradi Špikovih bolečin v hrbtu, ki so nastale zaradi obrabe diskov. Da se bolečine in blokada ne bi ponovile, Luka opravlja posebne vaje. Slovenski dvojec je konec prejšnjega tedna na svetovnem pokalu v Luzernu zasedel šesto mesto. "Glede na to, kaj se je dogajalo na treningih, sva mesec dni in pol pred OI pričakovala več. Skladnost in hitrost sta bili veliko boljši kot na tekmi, kjer nisva razvila višje hitrosti. Prvič sva se znašla v takem položaju na tekmah, prej se je to dogajalo le na treningih. Mislim, da se nisva dovolj regenerirala po napornih treningih. Upam, da je težava le v tem, zato menim, da imamo dovolj časa za priprave, predvsem pa si želiva dobrega nastopa v Poznanu, kjer bi naju vrhunski nastop uvrstil med nosilce predtekmovalnih skupin in s tem omogočil lažji začetek OI," je dejal Čop. Miloš Janša, slovenski veslaški selektor, je izpostavil, da sta trenutno na OI uvrščeni dve slovenski posadki (četverec in dvojni dvojec), na olimpijske kvalifikacije, ki bodo od 15. do 18. junija, bodo v Poznanj na Poljsko potovale štiri posadke: dvojni četverec, dvojec brez krmarja, enojec (Andraž Kreft) in dvojni dvojec za lahke veslače. "Dvojni četverec je glede na lep uspeh na svetovnem pokalu v Münchnu zelo blizu cilju in mislim, da bomo na OI imeli več kot dve posadki," je dejal Janša.

Miloš Janša računa, da bomo imeli na OI več kot dva čolna. © Žurnal24

 
Rajmond Debevec bo nastopil na svojih sedmih olimpijskih igrah. "V Peking ne grem zbirat rekorda po številu udeležb, ampak želim čim bolje unovčiti svoje znanje, ki sem ga nabiral zadnjih 30 let. V trojnem položaju se lahko borim za odličja. Na treh tekmah za svetovni pokal sem ugotovil, da je veliko zelo dobro pripravljenih in motiviranih strelcev, med njimi je tudi nekaj mlajših od mene. OI pa so specifično tekmovanje in jeziček na tehtnici so velikokrat izkušnje. Pred dobrim mesecem in pol sem spoznal tekmovališča. Nad 50-metrskim streliščem nisem bil najbolj navdušen. Lahko se zgodi, da bo na OI nastopilo 45 ali 50 tekmovalcev v trojnem položaju, kar pomeni, da bi lahko strelec dobil polož aj o b zidu, ki je velika prednost v vetrovnih razmerah," je ocenil Debevec.
Lojze Mikolič , trener Debevca, je dejal, da so bili treningi in priprave zelo dobri in to kažejo tudi rezultati Debevca razen nekaj izjem, kot denimo v Pekingu ali Milanu.

Trenutno je na seznamu za nastop na OI 65 slovenskih športnikov in športnic. O plavalki Teji Zupan in atletu Damjanu Sitarju bo odbor za vrhunski šport še odločal. Med jadralci so na seznamu ostale tako sestri Teja in Alja Černe kot tudi Vesna Dekleva Paoli in Klara Maučec ; slednji je Jadralna zveza Slovenije (JZS) izbrala kot slovenski predstavnici v razredu 470, sestri Černe in njun klub Pirat pa so se na odločitev pritožili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.